EKT: Αμετάβλητα σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια της

EKT: Αμετάβλητα σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια της

Έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αν χρειαστεί, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι διατηρεί τα βασικά της επιτόκια αμετάβλητα, στο 0,25%, ένα ιστορικό χαμηλό επίπεδο.

Η ανακοίνωση ακολούθησε τη δημοσίευση, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, στοιχείων τα οποία κατέδειξαν ότι ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση μειώθηκε στο 0,8% τον Δεκέμβριο, από 0,9% το Νοέμβριο. Το ποσοστό-στόχος της ΕΚΤ είναι λίγο κάτω από το 2% αλλά πάντως κοντά στο μέγεθος αυτό. Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο χορηγήσεων στο 0,25%, αφού το μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης το Νοέμβριο, ήταν γενικά αναμενόμενη από τους περισσότερους αναλυτές.

Διαβάστε ακόμη: «Υπομονή» για την περίπτωση της Ελλάδας συνιστά ο Ντράγκι

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός για ένα ορισμένο διάστημα αλλά κατόπιν θα κινηθεί ανοδικά προς το ποσοστό-στόχο της (2%), όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη τύπου μετά την μηνιαία συνεδρίαση του συμβουλίου για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, που συνήθως πραγματοποιείται την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα. Ο Ντράγκι ανέφερε επίσης ότι δεν έχει μεταβληθεί η άποψη του ΔΣ της ΕΚΤ για την νομισματική πολιτική που πρέπει να ασκηθεί βραχυπρόθεσμα.

«Επαναλαμβάνουμε αταλάντευτα την διατύπωση της μελλοντικής μας πολιτικής (forward guidance) και συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι τα επιτόκια-κλειδιά της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Ο Ντράγκι είχε επισημάνει την περασμένη εβδομάδα κι επέμεινε σήμερα ότι δεν υφίστανται ασφαλείς ενδείξεις περί αποπληθωριστικού κινδύνου και περί επείγουσας ανάγκης νέας μείωσης των επιτοκίων. Ωστόσο υπογράμμιζε ότι έχει ζωτική σημασία να αποφευχθεί το σενάριο βάσει του οποίου ο πληθωρισμός θα παραμείνει κολλημένος μόνιμα κάτω από το 1% και θα δημιουργηθούν κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα ο Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις χρηματαγορές και παραμένει έτοιμη να αναλάβει δράση εάν τα επιτόκια των διατραπεζικών χορηγήσεων αυξηθούν υπερβολικά.

«Συνολικά παραμένουμε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε ένα υψηλό βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης και να λάβουμε περαιτέρω μέτρα εάν απαιτείται». Τον Αύγουστο του 2013, ο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι οι προσδοκίες περί ανόδου των επιτοκίων στις αγορές χρήματος ήταν κατά την εκτίμηση της ΕΚΤ «αδικαιολόγητες».

Είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι επιτεύχθηκε η νίκη στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. «Θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός να πω κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι η ανεργία στην ευρωζώνη συνεχίζει να βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, πάνω από 12%. «Η ανάκαμψη έχει έλθει αλλά είναι ασθενική», πρόσθεσε. «Θα ήταν πολύ πρόωρο να κηρύξουμε τη νίκη».

Τελευταία Ενημέρωση: 18:26