EKΤ: Αποφασίζει για αύξηση επιτοκίων 0,25% – Τι σημαίνει για τους δανειολήπτες

EKΤ: Αποφασίζει για αύξηση επιτοκίων 0,25% – Τι σημαίνει για τους δανειολήπτες
epa03996972 (FILE) A file photo dated 02 March 2012 shows the building of the European Central Bank (ECB) reflected in the Euro sign logo by artist Otmar Hoerl in Frankfurt am Main, Germany. Rating agency Standard & Poor's downgraded the long-term credit rating of the European Union on 20 December 2013, taking away its top-notch AAA grade by pointing to waning support for the bloc. The rating was lowered by one notch to AA+, while its outlook was found to be 'stable.' 'We believe the financial profile of the EU has deteriorated, and that cohesion among EU members has lessened,' the US 'agency said. 'EU budgetary negotiations have become more contentious, signaling what we consider to be rising risks to the support of the EU.' It pointed in particular to talks on the bloc's 2014-20 spending plans, noting that a 'relatively small number of EU members was able to determine at least a temporary limit to the EU's budget.' EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΕΚΤ αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι, όπως άφησε να εννοηθεί έντονα στη συνεδρίαση του Μαΐου, η ποσοτική σύσφιξη (QT) θα επιταχυνθεί από τον Ιούλιο  

Εκ νέου αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. αναμένεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην επόμενη συνεδρίαση περί νομισματικής πολιτικής. Ειδικότερα, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης του επιτοκίου καταθέσεων 3,50% στις 15 Ιουνίου και βλέπουν άλλη μια κίνηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και άλλη μία στις 14 Σεπτεμβρίου. Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης καταθέσεων είναι στο 3,25%, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 3,75% και το οριακής χρηματοδότησης στο 4%.

Επίσης, η ΕΚΤ αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι, όπως άφησε να εννοηθεί έντονα στη συνεδρίαση του Μαΐου, η ποσοτική σύσφιξη (QT) θα επιταχυνθεί από τον Ιούλιο.

Πάντως, σύμφωνα με την ING, με τα επιτόκια του ευρώ να παραμένουν σε ένα ολοένα πιο στενό εύρος από τις αρχές του 2023, οι αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της ΕΚΤ να ωθήσει τα yields σε νέα υψηλά μόνον με τη hawkish ρητορική της αυξάνονται. Η επιβράδυνση των οικονομικών δεδομένων και τα ενθαρρυντικά σημάδια από τους δείκτες πληθωρισμού πλήττουν το μήνυμά της. Υπό αυτό το πρίσμα, η καμπύλη swap, που συνεπάγεται ακόμη δύο αυξήσεις σε αυτόν τον κύκλο (συμπεριλαμβανομένης αυτής της εβδομάδας), είναι σε αρμονία με το επιθετικό μήνυμά της, αφήνοντας τα επιτόκια σε περιοριστικό επίπεδο. 

Ισολογισμός: σε αυστηρότερη πορεία

Ο αντίκτυπος στο EUR/USD μπορεί να είναι βραχύβιος, με τις ισοτιμίες του δολαρίου να εξακολουθούν να είναι ο κύριος μοχλός οποιασδήποτε σταθερής τάσης στο ζεύγος.

Η ΕΚΤ, θα πρέπει να σκεφτεί κανείς, έχει ήδη αποφασίσει σχετικά με τον ισολογισμό. Τα TLTRO θα ωριμάσουν όπως έχει προγραμματιστεί – ή θα αποπληρωθούν πρόωρα εάν το επιλέξουν οι τράπεζες – και οι επανεπενδύσεις του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) θα σταματήσουν από τον Ιούλιο. Αυτό θα θέσει την πλεονάζουσα ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα σε πτωτική τροχιά.  

Ευρώ

Η συνάντηση του Ιουνίου είναι απίθανο να αποτελέσει έναυσμα για ένα διαρκές ράλι του ευρώ. Η πτώση στην ισοτιμία EUR/USD καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου οφειλόταν κυρίως στην επιθετική ανατιμολόγηση των προσδοκιών για τα επιτόκια της Fed, ενώ οι τιμές της αγοράς λόγω της σύσφιξης της ΕΚΤ παρέμειναν σχετικά σταθερές. Η κύρια βραχυπρόθεσμη διαφορά επιτοκίων αναφοράς για το FX, το spread swap επιτοκίων δύο ετών, σημείωσε εκ νέου διεύρυνση κατά περίπου 60 μ.β. από τότε που άγγιξε το ανώτατο όριο των -60 μ.β. στις αρχές Μαΐου (τώρα γύρω στις -120 μ.β.).

Πληθωρισμός

Πάντως, παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο, στο 7% τον Απρίλιο του 2023, από 6,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκτακτη εκτίμηση της Eurostat.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ευρωζώνης, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (13,6%, έναντι 15,5% τον Μάρτιο), ακολουθούμενα από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,2%, έναντι 6,6% τον Μάρτιο), τις υπηρεσίες (5,2%, έναντι 5,1% τον Μάρτιο) και την ενέργεια (2,5%, έναντι 0,9% τον Μάρτιο).

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ο πυρήνας του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%, ενώ ένα ακόμη στενότερο μέτρο, το οποίο εξαιρεί το αλκοόλ και τον καπνό, επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7%, υπολείπεται των προβλέψεων για 5,7% και αποτελεί την πρώτη μείωση από τον περασμένο Ιούνιο.

Σε μια ελπιδοφόρα εξέλιξη για την ΕΚΤ, ο πληθωρισμός των επεξεργασμένων τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού επιβραδύνθηκε κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα στο 14,7%, υποδηλώνοντας ότι η πολυαναμενόμενη στροφή στις τιμές των τροφίμων μπορεί πλέον να συντελεστεί.

Τι σημαίνει για τους δανειολήπτες

Ως γνωστόν, από τον περασμένο Ιούλιο, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ έχει εκτοξευτεί κατά 3,75%, γεγονός που συνιστά έναν πολύ επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης, που καθιστά το χρήμα πολύ πιο ακριβό, τόσο για τους ιδιώτες δανειολήπτες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά το Euribor, αυτή μεταβολή μεταφράζεται σε 3,486% σήμερα από -0,298% ένα έτος νωρίτερα. Δεδομένου ότι το Euribor 3μήνου είναι το επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζεται η μηνιαία δόση για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου στην Ελλάδα, είναι σαφές πόσο επιβαρύνονται οι δανειολήπτες σε σύγκριση με το 2022 που δεν καλύπτονται από την ευνοϊκή ρύθμιση την οποία αποφάσισαν τράπεζες και κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες (οι νέοι δανειολήπτες).

Σημαντική είναι η επιβάρυνση από την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων και για τις επιχειρήσεις -ιδίως τις μικρές και μεσαίες οι οποίες δεν έχουν δυνατότητα διαπραγμάτευσης του κόστους δανεισμού τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: