ΕΚΤ: Δεν υπάρχει λόγος χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής

ΕΚΤ: Δεν υπάρχει λόγος χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής

«Η ΕΚΤ θα έθετε σε κίνδυνο της αξιοπιστία της μελλοντικής κατεύθυνσης της πολιτικής της με μια μείωση των επιτοκίων».

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει κανένα λόγο να χαλαρώσει τώρα την πολιτική της και μια μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, που αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίασή της ως μια εναλλακτική επιλογή, θα μπορούσε να υπονομεύσει τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής της και να πλήξει την αξιοπιστία της, δήλωσε ο Άρντο Χάνσον, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ήταν εντυπωσιακά ισχυρά και σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ έχει ακόμα κάποιους μήνες για να αποφασίσει εάν θα παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ή θα το τερματίσει τον επόμενο Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Χάνσον, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας.

Τα σχόλια του Χάνσον υπογραμμίζουν τη διαίρεση που παρατηρείται εντός του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ μετά το απρόσμενα ενθαρρυντικό μήνυμά της τον περασμένο μήνα, το οποίο κάποιοι στην αγορά ερμήνευσαν ως ντε φάκτο δέσμευση για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής τον Δεκέμβριο.

Ο Χάνσον δήλωσε επίσης ότι η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων θα μπορούσε να πλήξει την αξιοπιστία. «Εάν ήταν να προχωρήσουμε σε μια μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, αυτό θα υπονόμευε σοβαρά την έννοια της μελλοντικής κατεύθυνσης της πολιτικής» δήλωσε χθες ο Χάνσον σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Από τη στιγμή που θα δεσμευθείς σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την πολιτική και δεν τις υλοποιήσεις, τότε διαβρώνεις την αξιοπιστία. Είναι ένα θέμα που χρειάζεται να συζητήσουμε», πρόσθεσε ο Χάνσον. Η ΕΚΤ έχει πει ότι το επιτόκιο καταθέσεων έχει υποχωρήσει στο κατώτατο όριό του αλλά στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι οι περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από άλλες κεντρικές τράπεζες και μια συνεχής υποχώρηση των πραγματικών επιτοκίων αποδεικνύουν ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για μειώσεις.

Αναλυτές σε έρευνα του Reuters αναμένουν τον επόμενο μήνα η ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,3% από το -0,2% και να αυξήσουν τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 75 από τα 60 δισεκ. ευρώ. Ο Χάνσον είπε ότι ενώ η ΕΚΤ πρέπει να λάβει αργά ή γρήγορα μια απόφαση για το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ο ίδιος δεν βλέπει κάτι τέτοιο να είναι άμεση ανάγκη. Η τράπεζα θα μπορούσε να περάσει μήνες εξετάζοντας την επόμενη κίνησή της, δήλωσε.

«Έχοντας υπόψη τα όσα γνωρίζω αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ενεργήσει (τον Δεκέμβριο)», είπε ο Χάνσον. Ενώ η ΕΚΤ έχει πει ότι η δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη θα πρέπει να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να στηρίζει την ανάπτυξη, ο Χάνσον δήλωσε πως, αν υπάρχει περιθώριο για δαπάνες, τότε αυτό είναι πολύ μικρό.

«Οι περισσότερες χώρες που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν διότι βρίσκονται ήδη κοντά στην πλήρη απασχόληση», είπε. «Δεν βλέπω να υπάρχουν μεγάλες δημοσιονομικές δυνατότητες που δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί στην ευρωζώνη. Το δημόσιο χρέος είναι ήδη αρκετά υψηλό και αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη».