EKT: Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις

EKT: Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει για να αντιμετωπίσει το ισχυρό ευρώ και τον αρνητικό πληθωρισμό, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει «να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής» μετά την επιτυχία της έκδοσης ομολόγου στις αγορές, διατύπωσε χθες από τη Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές ως εξέλιξη που δείχνει ότι «οι αγορές αποτιμούν θετικά την πολύ σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στη χώρα», αλλά πρόσθεσε πως «είναι επίσης αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή οι αγορές είναι πολύ, πολύ ευνοϊκές προς τους εκδότες χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να συνεχισθεί. Το ίδιο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και η φροντίδα για «τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. «Αυτές οι τρεις προϋποθέσεις είναι ακόμη πιο σημαντικές ώστε η επιστροφή στις αγορές να μην είναι ένα εφήμερο γεγονός, αλλά η αρχή ενός ‘success story’».

Ως προς την οικονομία της ευρωζώνης, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παρέμβει απέναντι στο ισχυρό ευρώ και τον αρνητικό πληθωρισμό.

«Εάν θέλουμε η νομισματική πολιτική να παραμείνει τόσο χαλαρή όσο είναι σήμερα , η συνέχιση της αύξησης της ισοτιμίας του ευρώ μπορεί να χρειάζεται μία νομισματική παρέμβαση», επεσήμανε ο Ντράγκι σε μία ασυνήθιστη δήλωση εκ μέρους της ΕΚΤ, η οποία γενικώς αποφεύγει να σχολιάζει θέματα ισοτιμιών.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι η ισοτιμία του ευρώ διαδραματίζει έναν «όλο και περισσότερο σημαντικό ρόλο» στις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Η ισοτιμία του ευρώ, που έφθασε χθες στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και τρεις εβδομάδες, επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων εξαγωγέων και έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του πληθωρισμού, τον οποίο η ΕΚΤ είναι επιφορτισμένη να διατηρήσει στο ιδανικό για την οικονομία επίπεδο , δηλαδή λίγο κάτω από το 2%.

Επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη τόσο να λάβει νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, δηλαδή να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, όσο και στη λήψη «μη συμβατικών μέτρων», ο Ντράγκι δήλωσε ότι ο αρνητικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με συγκατάβαση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης περιέγραψε τις αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με τη χαμηλή δυναμικότητα των τιμών στην οικονομία. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από την απειλή του αποπληθωρισμού, αλλά και από έναν χαμηλό πληθωρισμό τον οποίο χαρακτήρισε «κακό».

Μία ασθενής αύξηση των τιμών «καθιστά τη διαδικασία προσαρμογής περισσότερο δύσκολη στις χώρες που βρίσκονται υπό πίεση» -δηλαδή τις χώρες της νότιας Ευρώπης- «και περιπλέκει τη μείωση του χρέους, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Πώς ο «Σούπερ Μάριο» μπορεί να αλλάξει το μέλλον της Ευρωζώνης

ΕΚΤ: Κέρδη 437 εκατ. ευρώ από ελληνικά ομόλογα

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό τετραετίας ο πληθωρισμός τον Μάρτιο