ΕΚΤ – Fed: Νομισματική πολιτική στη σκιά της πανδημίας και του πληθωρισμού

ΕΚΤ – Fed: Νομισματική πολιτική στη σκιά της πανδημίας και του πληθωρισμού
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt am Main, western Germany, on March 12, 2020. - The ECB's governing council left its key interest rates unchanged but unveiled fresh stimulus to keep liquidity flowing in the face of the worsening coronavirus crisis, joining efforts by central banks around the world. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
Αναμένονται ανακοινώσεις σήμερα για τις προθέσεις της ΕΚΤ – Στο επίκεντρο η πανδημία στη Σύνοδο Κορυφής.

Η ΕΚΤ παίρνει σκυτάλη και αναμένεται – εκτός απροόπτου – να προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις σήμερα μετά από μια κρίσιμη συνεδρίαση, όπως και αυτή της ομοσπονδιακής τράπεζας Fed που έδωσε το μήνυμα στις αγορές ότι ο «κύβος ερρίφθη» για αλλαγή νομισματικής πολιτικής, παρά τις αβεβαιότητες για το αποτύπωμα στην οικονομία από το νέο κύμα της πανδημίας με την μετάλλαξη Όμικρον.

Εντωμεταξύ, το θέμα της πανδημίας, σε συνέχεια των τελευταίων δεδομένων από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες, με την Ελλάδα να έχει ήδη σπεύσει να λάβει μέτρα επιβάλλοντας στους ταξιδιώτες που μπαίνουν στη χώρα υποχρέωση για αρνητικό μοριακό τεστ 48 ωρών.

Τα νέα δεδομένα δεν είναι άσχετα με τις εξελίξεις στα θέματα νομισματικής πολιτικής και στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται προβληματισμός για το αν η ΕΚΤ θα ανοίξει σήμερα τα χαρτιά της. Σημειώνεται ότι οι αγορές και ειδικότερα οι ελληνικές τράπεζες, τελούν εν αναμονή των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σχετικά με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που λήγει τον Μάρτιο. Στο επίκεντρο, πέρα από το θέμα της πανδημίας είναι και αυτό του πληθωρισμού, που αποτελεί τον βασικό άγνωστο στην εξίσωση, με βέβαιη την επιρροή του για μεγαλύτερο διάστημα από το αναμενόμενο. Πάντως η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη το φαινόμενο ως παροδικό στις προβλέψεις της, γραμμή που δεν αναμένεται να αλλάξει με τις σημερινές ανακοινώσεις. Οπότε το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα εστιάζεται στην στρατηγική της ΕΚΤ για την αξιοποίηση όλων των εργαλείων που διαθέτει μετά τον Μάρτιο. Όσο για τις τράπεζες, διαθέτουν επαρκή ρευστότητα για να διαχειριστούν κάθε εξέλιξη, παρά την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα που εισάγει ρίσκο από τη συμπεριφορά των τιμών στα ομόλογα.

Ο κύβος ερρίφθη από τη Fed

Τα εσωτερικά μοντέλα της ΕΚΤ συντηρούν εκτιμήσεις ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων δεν θα ανοίξει σύντομα, σε αντίθεση με την τάση που αναδύεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι η οικονομία δεν χρειάζεται πλέον το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων ύψους 120 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, θα ολοκληρωθεί νωρίτερα, ήτοι τον Μάρτιο ενώ προβλέπεται να ακολουθήσει αύξηση επιτοκίων σε τρεις δόσεις το 2022. Αναφερόμενος στον πληθωρισμό ο κ. Πάουελ προέβλεψε ότι θα συνεχίσει να κινείται πάνω από το στόχο του 2% με αποκλιμάκωση από τα τέλη του 2022 και εξέφρασε προβληματισμό για την αύξηση των τιμών και την αναταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες.