ΕΚΤ κατά Bitcoin: Έρχεται η «τελευταία παράσταση» για το κρυπτονόμισμα

ΕΚΤ κατά Bitcoin: Έρχεται η «τελευταία παράσταση» για το κρυπτονόμισμα
As bitcoins skyrocket to more than $12 000 for one BTC, many central banks as ECB or US Federal Reserve warn of risks of a bubble. Britain and the ECB want to monitor trade for money-laudering suspicions. The main U.S. derivatives regulator said it would allow CME Group Inc (CME.O) and CBOE Global Markets Inc (CBOE.O) to list Bitcoin futures contracts. Toulouse. December 6th 2017. (Photo by Alain Pitton/NurPhoto) (Photo by Alain Pitton / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Δύο κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ με κείμενό τους στη σελίδα της τράπεζας βάλουν ανοιχτά κατά του Bitcoin, και όσων προωθούν τις επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα.

Ολομέτωπη επίθεση κατά του Bitcoin εξαπέλυσε σε ανάρτηση στο επίσημο blog της η ΕΚΤ, σε άρθρο με τίτλο «Η τελευταία παράσταση του Bitcoin».

Στο κείμενο που υπογράφουν ο γενικός διευθυντής της ΕΚΤ Ulrich Bindseil και ο αναλυτής Jürgen Schaaf, γίνεται αρχικά μια αναδρομή στην τιμή του Bitcoin, και συγκεκριμένα την άνοδο ως τα 69.000 δολάρια πριν έναν χρόνο και την πτώση του ως και τα 17.000 δολάρια στα μέσα Ιουνίου. Κάνουν, μάλιστα, λόγο για μια πορεία η οποία έχει κατεύθυνση τον «δρόμο προς το να γίνει κάτι ασήμαντο» και θεωρούν πως όποια σημάδια ανάκαμψης δεν είναι παρά «οι τελευταίες τεχνητές αναπνοές».

Στη συνέχεια το κείμενο επιστρέφει στην ιστορική αναδρομή του κρυπτονομίσματος, από την ίδρυσή του από τον Satoshi Nakamoto, ένα ψευδώνυμο το οποίο ακολουθεί τον άνθρωπο που φέρεται πως έκανε την αρχή. Αναφέρει σχετικά με τον αρχικό του σκοπό, ότι δημιουργήθηκε για να ξεπεράσει τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά συστήματα και να αποτελέσει το όχημα για μια παγκόσμια αποκεντρωμένη ψηφιακή οικονομία. «Παρόλα αυτά ο βασικός σχεδιασμός του Bitcoin και οι τεχνολογικές ελλείψεις το κατέστησαν ανεπαρκές ως μέσο πληρωμών», λένε τα δύο στελέχη της ΕΚΤ. «Οι πραγματικές πληρωμές μέσω Bitcoin είναι δυσκίνητες, αργές και ακριβές. Το Bitcoin ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε διευρυμένα για νόμιμες συναλλαγές στον πραγματικό κόσμο».

Στη συνέχεια αμφισβητείται και η δυνατότητα του Bitcoin να μετατραπεί σε ένα ομαλό επενδυτικό προϊόν. Στο κείμενο σημειώνεται ότι το κρυπτονόμισμα δεν δημιουργεί ενεργητικό ή μερίσματα, δεν αποτελεί προϊόν κατανάλωσης και δεν είναι ούτε πολύτιμο αγαθό. «Επομένως, η αξία του Bitcoin είναι καθαρά αποτέλεσμα χειραγώγησης», λένε οι αναλυτές, και συμπληρώνουν: «οι χειραγωγίσιμες φούσκες βασίζονται στη ροή ρευστότητας. Το Bitcoin έχει ευνοηθεί επανειλημμένα από τα κύματα των νέων επενδυτών. Η χειραγώγησή του από συγκεκριμένες συναλλαγές ή παρόχους stablecoins κατά τα πρώτα επενδυτικά κύματα είναι καταγεγραμμένες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρακάτω στο κείμενο γίνεται λόγος για λομπίστες στις ΗΠΑ οι οποίοι πιέζουν για λογαριασμό μεγάλων επενδυτών του Bitcoin για να προωθήσουν αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά τα cryptos, τα οποία «δίνουν την εντύπωση ότι αποτελούν μια ακόμη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων».

Κάνοντας αναφορά στις διαφορετικές νομικές προσεγγίσεις απέναντι στα cryptos, το κείμενο αναφέρει πως η ΕΕ έχει κάνει βήματα για έναν επαρκή νομοθετικό έλεγχο μέσω του κανονισμού για τις αγορές με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (MICA). Αλλά οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι «οι παρόντες κανονισμοί για τα κρυπτονομίσματα εν μέρει διαμορφώθηκαν με βάση ελλιπείς αντιλήψεις. Η άποψη ότι πρέπει να δοθεί πάσει θυσία χώρος για καινοτομία, παραμένει». Αμφισβητείται, δε, και η προσφορά της τεχνολογίας blockchain όσον αφορά το τι έχει προσφέρει στην κοινωνία – «όσες κι αν είναι οι μεγάλες προοπτικές για το μέλλον».

Έπειτα οι Bindseil και Schaaf ρίχνουν τα «καρφιά» τους και για ορισμένες τράπεζες οι οποίες, υποστηρίζουν, ότι έχουν βοηθήσει τον κόσμο να επενδύσει σε cryptos, λέγοντάς τους ότι «οι επενδύσεις σε Bitcoin είναι υγιείς». Τίθεται, επίσης, και το επιχείρημα ότι η παραγωγή των κρυπτονομισμάτων έχει τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. «Μια συναλλαγή σε Bitcoin απαιτεί συσκευές με την ίδια υπολογιστική ισχύ όσο δύο smartphones. Ολόκληρο το σύστημα του Bitcoin δημιουργεί τα ίδια ψηφιακά απορρίμματα με ολόκληρη τη χώρα της Ολλανδίας», λένε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταλήγοντας, οι αναλυτές της ΕΚΤ συμπεραίνουν ότι «εφόσον το Bitcoin δεν αποτελεί ούτε κατάλληλο μέσο πληρωμών, ούτε ένα επενδυτικό προϊόν, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ρυθμιστικούς κανονισμούς και να μην νομιμοποιείται». Καλούν, μάλιστα, τον χρηματοπιστωτικό τομέα να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις μακροχρόνιες ζημίες που μπορεί να επιφέρει η προώθηση επενδύσεων σε Bitcoin. «Οι αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις των πελατών και η ζημιά στη φήμη ολόκληρου του [χρηματοπιστωτικού] κλάδου μπορεί να αποκτήσει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μόλις οι επενδυτές σε Bitcoin γνωρίσουν ακόμη περισσότερες απώλειες», καταλήγει το κείμενο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος του blog spot επισημαίνεται ότι αυτές οι απόψεις αυτές δεν υιοθετούνται απαραίτητα από την ΕΚΤ. Όμως η θέση του Ulrich Bindseil ως γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καταδεικνύει τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης απέναντι στο Bitcoin και εν τω συνόλω τους τα κρυπτονομίσματα.