ΕΚΤ: Μόνο μια τράπεζα στην Ευρωζώνη δεν πληροί τους όρους κεφαλαιακής επάρκειας

ΕΚΤ: Μόνο μια τράπεζα στην Ευρωζώνη δεν πληροί τους όρους κεφαλαιακής επάρκειας

Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων βασική προτεραιότητα της ΕΚΤ για το 2018 – Σε δύο επίπεδα τα stress tests.

Μία τράπεζα της Ευρωζώνης έχει λιγότερα κεφάλαια σε σχέση με αυτά που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΤ, που σημαίνει ότι μπορεί να της ζητηθεί να μειώσει τα μπόνους, τα μερίσματα και τα τοκομερίδια. Η ΕΚΤ δεν κατονόμασε την τράπεζα στην ετήσια επισκόπηση των 119 πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία εποπτεύει άμεσα.

Η επισκόπηση έδειξε ότι η τριετής πίεση που άσκησε η ΕΚΤ στις τράπεζες, για να κρατούν περισσότερα κεφάλαια και να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, φέρνει καρπούς, αλλά παραμένουν αδυναμίες, ιδιαίτερα σε όσες έχουν υψηλά επίπεδα «κόκκινων» δανείων. «Οι τράπεζες είναι σε γενικές γραμμές ανθεκτικές και σταθερές», δήλωσε επόπτης της ΕΚΤ σε παρουσίαση που έκανε, προσθέτοντας: «Οι κίνδυνοι που παραμένουν επικεντρώνονται στα θέματα της κερδοφορίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ένα διάγραμμα της παρουσίασης έδειξε ότι οι περισσότερες τράπεζες που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ διατηρούσαν σημαντικά υψηλότερα κεφάλαια από το ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται για να μπορούν να καταβάλλουν μερίσματα και μπόνους στο προσωπικό τους. Μία τράπεζα, ωστόσο, ήταν κάτω από το ελάχιστο όριο και μία άλλη ήταν λίγο πάνω από αυτό. Πριν από έναν χρόνο, είχαν βρεθεί πέντε τράπεζες με λιγότερα κεφάλαια. Οι δύο από αυτές, οι ιταλικές Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca, κατέρρευσαν αργότερα. Κατά μέσο όρο, η ΕΚΤ αναμένει οι τράπεζες που εποπτεύει να κρατούν κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 10,6% του σταθμισμένου με τον κίνδυνο ενεργητικού τους. Επιπλέον, η ΕΚΤ εκτιμά ότι θα ζητήσει από τέσσερις τράπεζες να κρατούν πρόσθετα διαθέσιμα για να αντιμετωπίσουν έναν κίνδυνο ρευστότητας.

Η επισκόπηση βασίσθηκε στα αποτελέσματα των τραπεζών στο τέλος Ιουνίου, που σημαίνει ότι αυτές μπορεί να έχουν διορθώσει τα ελλείμματά τους στον χρόνο που μεσολάβησε. Για παράδειγμα, η ιταλική τράπεζα Carige ολοκληρώνει μία αύξηση κεφαλαίου ύψους 500 εκατ. ευρώ για να συμμορφωθεί με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της ΕΚΤ.

Οι σημαντικότερες προκλήσεις για τον τραπεζικό κλάδο το 2018

Κόκκινα Δάνεια η μεγάλη πρόκληση

Η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών και η ετοιμότητά τους για την εισαγωγή του ΔΠΧΑ 9 (Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9) θα είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της Τραπεζικής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2018, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Το 2018 η τραπεζική εποπτεία θα κινηθεί με άξονα τέσσερις τομείς προτεραιότητας:

1. Επιχειρηματικά μοντέλα και παράγοντες που επηρεάζουν την κερδοφορία,

2. πιστωτικός κίνδυνος,

3. διαχείριση κινδύνων και

4. δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πολλαπλές διαστάσεις κινδύνου.

Για καθέναν από αυτούς τους τομείς προτεραιότητας θα αναληφθεί σειρά εποπτικών πρωτοβουλιών. Το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την πλήρη εφαρμογή αυτών των πρωτοβουλιών μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος.

Μετά τη δημοσίευση του εγγράφου της ΕΚΤ με τις κατευθύνσεις σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), «ο εποπτικός διάλογος με τις τράπεζες θα συνεχιστεί με έντονη έμφαση στην εξέταση των στρατηγικών για τα ΜΕΔ, στον έγκαιρο σχηματισμό προβλέψεων έναντι ΜΕΔ και τις έγκαιρες διαγραφές ΜΕΔ», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ. Επιπλέον, η ομάδα δράσης για τα ΜΕΔ θα συνεχίσει να στηρίζει Μεικτές Εποπτικές Ομάδες στην ανάληψη περαιτέρω δράσεων και στον εποπτικό διάλογο όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών.

«Ο πιστωτικός κίνδυνος συνεχίζει να αποτελεί σημαντική εποπτική προτεραιότητα για το 2018. Αρκετά ιδρύματα εξακολουθούν να καταγράφουν μεγάλα αποθέματα ΜΕΔ, πράγμα που μπορεί τελικά να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τραπεζικές χορηγήσεις προς την οικονομία. Τα υψηλά επίπεδα των ΜΕΔ επηρεάζουν το κεφάλαιο και τη χρηματοδότηση, μειώνουν την κερδοφορία και, κατά συνέπεια, περιορίζουν την προσφορά πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η διευθέτηση των ΜΕΔ είναι επομένως σημαντική τόσο για τη βιωσιμότητα των τραπεζών όσο και για τις μακροοικονομικές επιδόσεις», σημειώνει η ΕΚΤ.

«Καθώς διάφορες ρυθμιστικές αλλαγές επηρεάζουν τις τράπεζες, το 2018 η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον βαθμό ετοιμότητας των τραπεζών για τις σχετικές αλλαγές καθώς και την εφαρμογή αυτών. Μια σημαντική αλλαγή είναι η εισαγωγή του ΔΠΧΑ 9, για την οποία τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της θεματικής εξέτασης έδειξαν ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά την ετοιμότητα των τραπεζών για το ΔΠΧΑ 9 και την εφαρμογή του. Εν προκειμένω, οι ΜΕΟ θα συνεχίσουν την παρακολούθηση και την ανάληψη περαιτέρω δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τις τράπεζες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σχετικά με τα stress test, η ΕΚΤ σημειώνει ότι «οι επόμενες εποπτικές ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τα σημαντικά ιδρύματα θα διενεργηθούν το 2018. Θα πραγματοποιηθούν δύο συμπληρωματικές ασκήσεις: ένα δείγμα μεγάλων σημαντικών ιδρυμάτων θα συμμετάσχουν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Η ΕΚΤ θα διενεργήσει πρόσθετη άσκηση για τα υπόλοιπα σημαντικά ιδρύματα που δεν θα συμμετέχουν στην πρώτη άσκηση».