ΕΚΤ: «Παράθυρο» Λαγκάρντ για νέες αυξήσεις επιτοκίων σε ενδεχόμενο οικονομικού σοκ

ΕΚΤ: «Παράθυρο» Λαγκάρντ για νέες αυξήσεις επιτοκίων σε ενδεχόμενο οικονομικού σοκ
epa07630498 International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde delivers remarks during a press conference on the US economy at the International Monetary Fund headquarters in Washington, DC, USA, 06 June 2019. Managing Director Lagarde has recently said that rising trade tariffs between the US and China could damage the wider global economy. EPA/SHAWN THEW Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά οι ενεργειακές τιμές (εν μέσω και της κρίσης στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς).

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που υπάρξει ένα «σοκ» στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση των Financial Times, η Γαλλίδα αξιωματούχος αναφέρθηκε στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και στην απόφαση να μην προχωρήσει σε νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις.

Η ίδια είπε πως εφόσον τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων διατηρηθούν για αρκετό χρονικό διάστημα, αυτό θα συμβάλει στην επιστροφή του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως θα υπάρξουν ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες και συμπλήρωσε πως δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως δεδομένο το ποσοστό του 2,9%, στο οποίο διαμορφώθηκε ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πως θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά οι ενεργειακές τιμές (εν μέσω και της κρίσης στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς) και ανέφερε παράλληλα πως εφόσον υπάρξουν οικονομικά σοκ η ΕΚΤ θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: