Η στασιμότητα της βρετανικής οικονομίας και ο πληθωρισμός που «πρέπει να χτυπηθεί… στο κεφάλι»

Η στασιμότητα της βρετανικής οικονομίας και ο πληθωρισμός που «πρέπει να χτυπηθεί… στο κεφάλι»
LONDON, UNITED KINGDOM - SEPTEMBER 23: A view of the Big Ben in the early hours of the morning in London, United Kingdom on September 23, 2023. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Μηδενική ανάπτυξη παρουσίασε το γ' τρίμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η βρετανική οικονομία ισοπεδώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Παρασκευής.

Το ΑΕΠ δεν παρουσίασε τριμηνιαία αύξηση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά από τη μηδαμινή αύξηση 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Βρετανίας το τρίτο τρίμηνο ήταν 0,6% υψηλότερο από ό,τι την ίδια περίοδο το 2022.

Όλοι οι τομείς, όπως η μεταποίηση και οι κατασκευές, παρουσίασαν σε γενικές γραμμές την ίδια υποτονική εικόνα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει το «μεγαλύτερο εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη» στη χώρα, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να παραμένει στο 6,7% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο.

«Ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθεί βιώσιμα η οικονομία μας αυτή τη στιγμή είναι να τηρήσουμε το σχέδιό μας και να χτυπήσουμε τον πληθωρισμό στο κεφάλι», δήλωσε ο Χαντ.

«Η φθινοπωρινή δήλωση θα επικεντρωθεί στο πώς θα κάνουμε την οικονομία να αναπτυχθεί και πάλι υγιώς, ξεκλειδώνοντας τις επενδύσεις, επαναφέροντας τους ανθρώπους στην εργασία και μεταρρυθμίζοντας τις δημόσιες υπηρεσίες μας, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε την ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα μας».

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: