ΕΚΤ: Πώς «δένεται» η μείωση των επιτοκίων με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα;

ΕΚΤ: Πώς «δένεται» η μείωση των επιτοκίων με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα;
Frankfurt, Germany - November 15, 2015: New building of European Central Bank ECB, EZB headquarters at Eastend Frankfurt, Germany. Close-up of the logo in front of the building.
Ο Ρόμπερτ Χόλζμαν υπογράμμισε πως «είναι καλύτερο να μειώσουμε τα επιτόκια αργότερα, παρά βιαστικά».

Την προσοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ένταση που επικρατεί για το διεθνές εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στην επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ υπογράμμιζε ο Ρόμπερτ Χόλζμαν.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας μίλησε την Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg και αναφέρθηκε στο πότε η ευρωτράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια της.

Υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι του 2022 έως και το φθινόπωρο του 2023 η ΕΚΤ προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της με στόχο την επαναφορά του πληθωρισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία στα επίπεδα του 2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Eurostat, ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,8% για τον Ιανουάριο, πάνω από τον στόχο του 2% που θέλει η ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Χόλζμαν είπε στο BBG πως «ο κύριος κίνδυνος για τη μείωση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή προέρχεται από την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα».

Ακόμα, πρόσθεσε «είναι καλύτερο να μειώσουμε τα επιτόκια αργότερα, παρά βιαστικά» και υπογράμμισε πως «ελπίζουμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις των επιτοκίων, αλλά έχουν υπάρξει λάθος και στο παρελθόν».

Σημειώνεται πως το υψηλότερο κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που «συνοδεύει» τη «σφιχτή» νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ενισχύει τις ανησυχίες των επενδυτών για πρόκληση ύφεσης στην Ευρωζώνη.

Ο Αυστριακός τραπεζίτης παράλληλα εκτίμησε πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της πριν από την αντίστοιχη κίνηση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: