«Φρέναρε» η αύξηση μισθών στη Ευρωζώνη – Σύμμαχος για τα επιτόκια της ΕΚΤ;

«Φρέναρε» η αύξηση μισθών στη Ευρωζώνη – Σύμμαχος για τα επιτόκια της ΕΚΤ;
Photo: pixabay.com
Τα σημερινά στοιχεία αναμένεται να αυξήσουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Επιβράδυνση εμφάνισε η αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη για το τέλος του 2023, εν μέσω της μεγάλης προσοχής που δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πορεία των απολαβών των εργαζομένων για την επιτοκιακή της πολιτική.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΚΤ, οι διαπραγματευόμενοι μισθοί στην Ευρωζώνη για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκαν σε ετήσιο επίπεδο κατά 4,5% έναντι ανόδου 4,7% που είχαν σημειώνει στο τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Ο δείκτης της ΕΚΤ για την αύξηση των μισθών υπολογίζεται σε εννέα χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Αυστρία και Πορτογαλία.

Σημειώνεται πως η πρόεδρος της ευρωτράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν τονίσει τη σημασία που δίνει η Φρανκφούρτη στην εξέλιξη των μισθών και το εάν αυτοί μπορούν να αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη, οδηγώντας σε διατήρηση της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ για την επαναφορά του γενικού πληθωρισμού στο 2%.

Η πλειονότητα των επενδυτών αναμένει πως η τράπεζα θα προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων της εντός του 2024, με τον χρονικό διάστημα και το εύρος της νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ να μένει να φανεί.

Τα σημερινά στοιχεία αναμένεται να αυξήσουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ προέβλεψε ότι η ονομαστική αύξηση των μισθών θα μειωθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, στο 3,3% το 2026 από 5,3% το 2023, σε όρους αποζημίωσης ανά εργαζόμενο.

Αναμένει ότι οι αυξήσεις των μισθών θα είναι περιορισμένες, καθώς οι επιχειρήσεις μετακυλίουν το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές με βραδύτερο ρυθμό. Αλλά ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι βλέπουν ότι αυτό συμβαίνει, άλλοι -όπως ο Ρόμπερτ Χόλζμαν της Αυστρίας- υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες δεν είναι πιθανό να απορροφήσουν τις αυξανόμενες μισθολογικές δαπάνες.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ υποστήριξε την Παρασκευή ότι η αδύναμη παραγωγικότητα «επιδεινώνει τις επιπτώσεις που έχει η τρέχουσα ισχυρή αύξηση των ονομαστικών μισθών στο μοναδιαίο κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις», αυξάνοντας τον κίνδυνο οι επιχειρήσεις να μεταφέρουν το υψηλότερο μισθολογικό κόστος στους καταναλωτές και να καθυστερήσει η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: