ΕΚΤ: Σε μειώσεις επιτοκίων από το καλοκαίρι, «έδειξε» ο Καζάκς – Κίνδυνος για τον πληθωρισμό τα γεωπολιτικά

ΕΚΤ: Σε μειώσεις επιτοκίων από το καλοκαίρι, «έδειξε» ο Καζάκς – Κίνδυνος για τον πληθωρισμό τα γεωπολιτικά
ILLUSTRATION - 14 December 2023, Hesse, Frankfurt/Main: The tower of the European Central Bank (ECB) is brightly lit in the early hours of the morning. The European Central Bank (ECB) will announce its interest rate decision at today's Governing Council meeting. Photo: Andreas Arnold/dpa (Photo by Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι ελπίδες των επενδυτών για νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της μπορεί να είναι υπερβολικά επιθετικές.

Την προτίμηση του για μειώσεις των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το καλοκαίρι του 2024 ή ίσως και αργότερα «έδειξε» το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης Λετονίας, Μάρτινς Καζάκς.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Καζάκς ανέφερε πως οι ελπίδες των επενδυτών για νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της μπορεί να είναι υπερβολικά επιθετικές.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν την άνοιξη, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο – δεν θα ήμουν αισιόδοξος. Θα ήμουν προσεκτικός και θα περίμενα μέχρι να τελειώσει η ιστορία με τον πληθωρισμό. Τότε μπορούμε να αναπνεύσουμε με ασφάλεια και τα επιτόκια αυτά μπορούν να μειωθούν βήμα προς βήμα» σημείωσε ο Καζάκς.

Το Bloomberg αναφέρει πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ετοιμάζονται να μειώσουν τα επιτόκια φέτος -πιθανότατα από τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο- με τους επενδυτές να τείνουν προς την προγενέστερη από τις δύο.

Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος έχει πέσει κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν αναμένεται να επιτύχει και πάλι τον στόχο του 2% πριν από το επόμενο έτος.

Η πολύ πρόωρη κίνηση ενέχει τον κίνδυνο να επανέλθει ο πληθωρισμός, είπε ο Καζάκς, αρνούμενος να πει πότε ακριβώς θα μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ.

Το καλοκαίρι «θα μπορούσε να είναι αυτή η στιγμή, αλλά θα δούμε τι θα πουν τα δεδομένα. Αν δεν συμβεί κάτι αρνητικό, που ανεβάζει τον πληθωρισμό και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε φέτος θα είναι η χρονιά που τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται» ανέφερε ο Λετονός τραπεζίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com