ΕΚΤ: Το δίλημμα μετά το sell off και το «σωσίβιο» στην Credit Suisse

ΕΚΤ: Το δίλημμα μετά το sell off και το «σωσίβιο» στην Credit Suisse
Close up of isolated one Euro coin the main currency of the European Union, money stacked on euro coins in the background on a reflecting surface. Euro coins are portraying the value and a map of Europe, but each country in the eurozone has its own design on the obverse. The currency is managed by the European Central Bank (ECB) of EU. Amsterdam, The Netherlands on December 2, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Σε νευρική κρίση οι αγορές - Η ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών και τα νέα δεδομένα   

Η παρ’ ολίγον χρεοκοπία της Credit Suisse αλλάζει τα δεδομένα σε συνέχεια της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank εισάγοντας αβεβαιότητες στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης, που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις καταιγιστικές εξελίξεις ενόψει και της συνεδρίασης της ΕΚΤ σήμερα. 

Μετά το δραματικό sell off η ΕΚΤ καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τα επιτόκια στον απόηχο της αύξησης του χρηματοοικονομικού ρίσκου. Αν και η Christine Lagarde έχει προαναγγείλλει νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ συνεχίζοντας -με όποιο κόστος- την προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού με στόχο την αποκλιμάκωσή του στο 2%, είναι ζητούμενο εάν θα επαναξιολογήσει τη στρατηγική της. “Η μάχη για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει”, ανέφερε αποφασιστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις αρχές του περασμένου μήνα όπου ανακοίνωσε νέα αύξηση 0,5% των βασικών επιτοκίων, στο 3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι διατυπώνονται διαβεβαιώσεις από επίσημα χείλη ότι η κρίση της Credit Suisse είναι μεμονωμένη χωρίς άμεσο κίνδυνο μετάδοσης, δεν είναι ακόμη γνωστά τα ανοίγματά της σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες καλούνται τώρα να παρέχουν σχετικά στοιχεία.

Εντωμεταξύ, η Credit Suisse προχωρά σε δανεισμό έως 50 δισ. ελβετικά φράγκα ή 53,6 δισ. δολ. από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας με σκοπό να επαναγοράσει χρέος 3 δισ. ελβετικών φράγκων. Η τελευταία είχε ανακοινώσει χθες ότι προτίθεται να διευκολύνει με ρευστότητα την κορυφαία ελβετική τράπεζα σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές σε συνέχεια της βουτιάς των μετοχών της όταν έγινε γνωστό ότι ο βασικός της μέτοχος, Saudi National Bank, δεν θα προσφέρει περαιτέρω στήριξη επικαλούμενος ρυθμιστικά κολλήματα. Ο Ammar Al Khudairy, πρόεδρος της εθνικής τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας προχώρησε σε καθησυχαστικές δηλώσεις στη συνέχεια αλλά το κακό είχε γίνει.

Οι μετοχές των τραπεζών κατέρρευσαν χθες παρασύροντας τους δείκτες ως αποτέλεσμα των μαζικών ρευστοποιήσεων κερδών -σε συνέχεια του τραπεζικού ράλι από την αρχή της χρονιάς- στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αν και αργότερα η Wall Street μείωσε τις απώλειές της.

Η μετάδοση της …μόλυνσης 

Οικονομολόγοι και χρηματιστηριακοί αναλυτές τονίζουν ότι το πρόβλημα της Credit Suisse είναι παγκόσμιο καθώς πολλές μικρότερες τράπεζες με αδύναμα αποτελέσματα αντιμετωπίζουν κινδύνους στο νέο περιβάλλον. Υπενθυμίζεται ότι ο τραπεζικός γίγαντας Credit Suisse ανέφερε ζημία 1,6 δισ. δολ. στο δ’ τρίμηνο, καθώς οι πελάτες του απέσυραν 88,3 δισ. δολ. τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, φοβούμενοι αστάθεια μετά από ένα χρόνο αναδιάρθρωσης. Έτσι η ζημιά στο σύνολο του έτους ανήλθε σε 7,9 δισ. δολ..

Από την άλλη μεριά η SVB, 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, εκτιμάται από τις αγορές ότι αποτελεί προάγγελο για ανάλογες εξελίξεις και σε άλλες τράπεζες παγκοσμίως με παρόμοια προβλήματα, ήτοι μεγάλα χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμων τίτλων, που θα προκαλέσουν κραδασμούς στην περίπτωση ρευστοποίησης πριν τη λήξη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών

Σε αυτό το περιβάλλον διατυπώνεται το ερώτημα εάν οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια νέα κρίση. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν αυτές τις ημέρες γίνεται ξεκάθαρο ότι είναι ανθεκτικές. Επωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων μετακυλίοντας το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στο κόστος δανεισμού και γράφοντας κέρδη από αγοραπωλησίες ομολόγων και άλλες χρηματοοικονομικές πράξεις ενώ διαθέτουν λόγο καταθέσεων προς δάνεια από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. 

Επιπλέον, η ΤτΕ διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, διατηρεί υψηλά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας και δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη.

“Η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο”, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, σημειώνοντας σχετικά με την κατάρρευση της SVB στην Αμερική και τα προβλήματα της Credit Suisse στην Ευρώπη ότι “κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου, όπως ήταν πριν. Να θυμηθούμε τα capital controls και τους φόβους για κούρεμα καταθέσεων. Αυτά δεν πρόκειται να ξαναγίνουν…”.

Οι εξελίξεις θα απασχολήσουν τους τραπεζίτες της ΕΚΤ που παρακολουθούν και τις κινήσεις της Fed η οποία έδωσε ένα πρώτο σήμα νομισματικής χαλάρωσης προσφέροντας πιστωτική γραμμή στις περιφερειακές τράπεζες σε συνέχεια της κατάρρευσης της SVB και της Signature Bank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: