Έκτακτα μέτρα για την άμεση εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS – Μισό τρισ. δολ. εξαερώθηκε

Έκτακτα μέτρα για την άμεση εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS – Μισό τρισ. δολ. εξαερώθηκε
A sign of Credit Suisse bank is seen on the branch building in Geneva, on March 15, 2023. - Credit Suisse shares nosedived on March 15, 2023, after its main shareholder said it would not provide more funding, with reassuring comments from the Swiss bank's chairman unable to calm the market panic. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Photo: AFP
Μισό τρισεκατομμύριο δολάριο έχουν απολέσει οι επενδυτές των τραπεζικών μετοχών παγκοσμίως

Έκτακτα μέτρα ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή η ελβετική κυβέρνηση ενόψει της εξαγοράς της Credit Suisse εκ μέρους της έτερης ελβετικής τράπεζας UBS, καθώς μάλιστα αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία συγχώνευσης πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο, η UBS θα έπρεπε συνήθως να δώσει στους μετόχους της έξι εβδομάδες για να εποπτεύσουν και να εγκρίνουν τη διαδικασία συγχώνευσης.

Ως εκ τούτου, η UBS θα παρακάμψει την περίοδο διαβούλευσης και θα περάσει τη συμφωνία χωρίς την ψήφο των μετόχων. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η ρυθμιστική αρχή Finma είπαν στους διεθνείς ομολόγους τους ότι θεωρούν μια συμφωνία με την UBS ως τη μοναδική επιλογή για να σταματήσουν την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην Credit Suisse και εργάζονται για την επίτευξη ρυθμιστικής συμφωνίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ελβετικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα του Σαββάτου για να συζητήσει το μέλλον της Credit Suisse.  Η UBS έχει ζητήσει αποζημίωση ή κυβερνητική συμφωνία για την κάλυψη μελλοντικών νομικών εξόδων. Σημειώνεται πως η προσπάθεια για συμφωνία εντείνεται, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα η ελβετική κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να παράσχει έκτακτη πιστωτική γραμμή 50 δισ. SFr (54 δισ. $) στην Credit Suisse.

Οι εκροές καταθέσεων από την Credit Suisse ξεπέρασαν τα 10 δισ. SFr (10,8 δισ. δολάρια) την ημέρα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι φόβοι για την υγεία της αυξάνονται.

Κολοσσιαίες απώλειες στις αγορές

Μισό τρισεκατομμύριο δολάριο έχουν απολέσει οι επενδυτές των τραπεζικών μετοχών παγκοσμίως, στη χειρότερη καταστροφή για τον χρηματοπιστωτικό τομέα από την έναρξη της πανδημίας Covid-19.

Οι χρηματοοικονομικές μετοχές υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα καθώς οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank διαχύθηκαν στις παγκόσμιες αγορές.

Οι τράπεζες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία έχουν χάσει, σε όρους κεφαλαιοποίησης, συνολικά 459 δισ. δολάρια αυτό τον μήνα – η πτώση -16% είναι η χειρότερη πτώση από τον Μάρτιο 2020.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης τραπεζών Stoxx 600 σημείωσε πτώση 15%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης Topix στην Ιαπωνία υποχώρησε 9%. Οι προσπάθειες σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ενός ευρύτερου πανικού πέτυχαν μόνο εν μέρει…

Οι μετοχές της προβληματικής τράπεζας First Republic υποχώρησαν περισσότερο από 30% την Παρασκευή (17/3) παρά την εισροή 30 δισ. δολαρίων από τράπεζες της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase και Goldman Sachs.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν 8%, παρά την παροχή πιστωτικής γραμμής έκτακτης ανάγκης 50 δισ. SFr (54 δισ. $) την Πέμπτη από την ελβετική κεντρική τράπεζα. Τα CDS και τα ομόλογα του ελβετικού οίκου με έδρα τη Ζυρίχη τύγχαναν διαπραγμάτευσης σε δυσμενή επίπεδα.

Οι ασταθείς αγορές έπληξαν ακόμη και τις τράπεζες που θεωρούνται ισχυρότερες, με ορισμένες να επηρεάζονται και την απόδοση του διετούς ομολόγου να πέφτει με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1987.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τo trading desk της Goldman Sachs, που ασχολείται με προϊόντα επιτοκίου, έχασε περίπου 200 εκατ. δολάρια.

Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές πραγματοποίησαν συνομιλίες το βράδυ της Παρασκευής για να συζητήσουν πώς να κατευνάσουν τους φόβους για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με ορισμένους να επικεντρώνονται στη σταθεροποίηση της Credit Suisse και των διεθνών θυγατρικών της.

Στελέχη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου συζητούν επίσης για το μέλλον της 167χρονης τράπεζας, η οποία εδώ και χρόνια κυλά από τη μια κρίση στην άλλη. «Σαφώς πρέπει να αναθεωρήσουμε το στρατηγικό σχέδιο» είπε ένα άτομο που συμμετείχε σε συνομιλίες. «Ήταν μια εβδομάδα τρέλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξετάζουμε όλα όσα είναι δυνατόν να γίνουν. Δεν υπάρχει τίποτα που να είναι ταμπού. Αλλά ό,τι κι αν συμβεί, η τράπεζα πρέπει να επιβιώσει». Ένα άλλο ανώτερο στέλεχος της τράπεζας είπε ότι έπρεπε «να αναλογιστούν τις διάφορες επιλογές που έχουμε».

«Έχουμε μια καλή στρατηγική, αλλά υπάρχει τώρα ένα ερώτημα εάν οι συνθήκες της αγοράς και η υποστήριξη των επενδυτών θα της επιτρέψουν να λειτουργήσει».

Οι επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη διάλυση της τράπεζας και την άντληση κεφαλαίων μέσω δημόσιας προσφοράς του περιφραγμένου ελβετικού τμήματός της, με την πώληση των μονάδων διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων, είπαν οι δύο άνθρωποι.

Αυτό πιθανότατα θα αφορούσε την UBS επειδή η κυβέρνηση και οι ρυθμιστικές αρχές θα προτιμούσαν να παραμείνουν υπό τον ελβετικό έλεγχο. Προσθέτοντας πίεση στη διοίκηση, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της τράπεζας ζητά τώρα δημοσίως διαχωρισμό της εγχώριας μονάδας για την προστασία των καταθετών, των στεγαστικών δανείων και των μικρών επιχειρήσεων.

«Χρειάζεται δράση…

Πρέπει να υπάρξει πλήρης απόσχιση του τμήματος της Ελβετίας. Πρέπει να το απομονώσουμε τώρα γιατί η μετάδοση εξαπλώνεται σε αυτό», δήλωσε ο Vincent Kaufmann, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Ethos, το οποίο εκπροσωπεί ελβετικά συνταξιοδοτικά ταμεία και ιδρύματα που κατέχουν έως και το 5% των μετοχών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η περιφραγμένη εγχώρια τράπεζα της Credit Suisse αξίζει όσο το διπλάσιο της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ομίλου.

«Η SNB [Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας] πρέπει να παρέμβει», πρόσθεσε ο Kaufmann. «Είχα κάποιες κλήσεις από ελβετικά συνταξιοδοτικά ταμεία που ανησυχούν πολύ για την έκθεσή τους και τη μειώνουν».

Άλλες προτάσεις που θα εξεταστούν το Σαββατοκύριακο περιλαμβάνουν την επιτάχυνση των περικοπών στην επενδυτική τράπεζα ή ακόμη και το κλείσιμό της, πρόσθεσε ο κόσμος.

Τέλος στο σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας First Boston

Στο μεταξύ, ο ο Διευθύνων Σύμβουλος της κοινοπραξίας επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse, Μάικλ Κλάιν, θα δυσκολευτεί να πραγματοποιήσει το όνειρό του να χτίσει μια νέα First Boston. Η UBS δείχνει λίγη όρεξη για τις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse ως μέρος μιας εξαγοράς με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης.
Ο Kλάιν και άλλοι είχαν ήδη μιλήσει με ενδιαφερόμενα μέρη καθώς προσπάθησαν να παρατάξουν επενδυτές για την επιχείρηση. Οι τελευταίες ημέρες ενδέχεται να αναγκάσουν την επιτάχυνση αυτών των προσπαθειών σε μια προσπάθεια να σωθεί η προσπάθεια απομάκρυνσης, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Η Credit Suisse δήλωσε πέρυσι ότι έχει δέσμευση 500 εκατομμυρίων δολαρίων από έναν πιθανό υποστηρικτή στη First Boston, αλλά ποτέ δεν κατονόμασε τον επενδυτή.

Οι πιο ριψοκίνδυνες επενδυτικές τραπεζικές και εμπορικές δραστηριότητες έχουν γίνει σημείο τριβής στις συνομιλίες εξαγοράς της UBS, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg. Σε ένα σενάριο, η UBS θα μπορούσε να επιδιώξει να εκποιήσει ή να χαλαρώσει μέρος των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: