Πήτερ Τιλ: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος που οδήγησε την SVB στην πτώχευση

Πήτερ Τιλ: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος που οδήγησε την SVB στην πτώχευση
epa05611572 Billionaire venture capitalist Peter Thiel prepares to speak about his support for Republican presidential nominee Donald Trump in the National Press Club in Washington, DC, USA, 31 October 2016. The controversial co-founder of the online payments company PayPal recently donated 1.25 million US dollars to the Trump campaign. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπουμπλικανός, συνωμοσιOλόγος και παλιός γνώριμος τον Έλον Μασκ. Ποιος είναι ο άνθρωπος που -λέγεται ότι- κατέστρεψε την SVB;

Η πτώχευση express της Silicon Valley Bank έχει μπει στο μικροσκόπιο των αναλυτών, όμως εκτός από το κύμα μαζικών και ταυτόχρονων εκροών καταθέσεων και τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, ένα ακόμη άτομο μπαίνει στο στόχαστρο: ο δισεκατομμυριούχος Γερμανο-Αμερικανό-Νεοζηλανδός Πήτερ Τιλ. Ο Τιλ κάλεσε όλους τους επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματά τους, τρεις μέρες πριν από την χρεοκοπία της SVB, προκαλώντας ουσιαστικά bank run.

Η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων της Thiel Founders Fund απέσυρε όλη τη χρηματοδότησή της από την SVB από το πρωί της Πέμπτης, ενώ παράλληλα παρακίνησε τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της να αποσύρουν τα χρήματά τους από την τράπεζα. Το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων οδήγησε ορισμένους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι οι ενέργειες του Τιλ μπορεί να οδήγησαν σε μαζικές αναλήψεις. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Τον περασμένο Νοέμβριο, μια τράπεζα που ο Τιλ στήριζε με το fund του έριξε “κανόνι” μέσα σε μόλις τρεις μήνες, ενώ νωρίτερα, επέκρινε όσους δήλωναν ότι δεν έβλεπαν με καλό μάτι το bitcoin, ανεβάζοντας την τιμή του. Βέβαια, έναν μήνα μετά πούλησε τις τοποθετήσεις ύψους 1,8 δισ. δολαρίων σε κρυπτονομίσματα. Δεδομένου λοιπόν του  παρελθόντος του Τιλ, δεν είναι τυχαίο που πολλοί θεωρούν την δική του παρέμβαση καταλυτική για την κατάρρευση της SVB.

Ας δούμε λοιπόν μερικά γεγονότα για τον “λύκο” της Silicon Valley.