Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τον βομβαρδισμό κέντρου κράτησης μεταναστών στη Λιβύη

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τον βομβαρδισμό κέντρου κράτησης μεταναστών στη Λιβύη
epa06660216 Members of the United Nations Security Council vote on a draft resolution put forth by the United States in response to a suspected chemical weapons attack in Syria at United Nations headquarters in New York, New York, USA, 10 April 2018. The suspected chemical attack took place over weekend in the Damascus suburb of Douma, killing at least 49 people. The draft resolution did not pass due to a veto by Vassily Nebenzia (6-R, at table), Russian Ambassador to the United Nations. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εξοργισμένος από αεροπορικό βομβαρδισμό που είχε ως αποτέλεσμα 44 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη, μετά τον θάνατο 44 ανθρώπων από αεροπορικό βομβαρδισμό σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών κοντά στην Τρίπολη.

Από τις αρχές Απριλίιου, αφότου ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για την ανακατάληψη της Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, το Συμβούλιο Ασφαλείας αδυνατεί να ψηφίσει μια απόφαση για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Οι διχογνωμίες στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας έχουν επικριθεί δριμύτατα από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, τον Γάσαν Σαλαμέ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι εξοργισμένος με τον αεροπορικό βομβαρδισμό του κέντρου κράτησης μεταναστών και κάλεσε στη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στεφάν Ντούρατζιτς. Ο γ.γ. τόνισε ότι οι ακριβείς συντεταγμένες του κέντρου κράτησης είχαν δοθεί στα εμπλεκόμενα μέρη, πρόσθεσε ο Ντούρατζιτς.

Ένας διπλωμάτης ανέφερε ότι η συνεδρίαση αυτή θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα με πρωτοβουλία του Περού, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλοκάρουν κάθε απόπειρα να τεθεί σε ψηφοφορία ένα βρετανικό ψήφισμα, μετά την προσέγγισή τους, τον Απρίλιο, με τον Χάφταρ. Είχε προηγηθεί μια τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

“Οι ΗΠΑ δεν θέλουν απόφαση”, είπε ένας διπλωμάτης, που δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τα αμερικανικά κίνητρα. Άλλη πηγή είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να περάσει ένα κείμενο που θα επικρίνει τον στρατάρχη Χάφταρ.

Καταδίκη της επίθεσης από την Ε.Ε. 

Την επίθεση σε κέντρο κράτησης στην Τρίπολη και τη βία εναντίον αμάχων, μεταξύ άλλων προσφύγων και μεταναστών καταδίκασαν σε κοινή δήλωσή τους η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος κα Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Επίτροπος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση κ.Γιοχάνες Χαν.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση συντάσσεται με την έκκληση προς τον ΟΗΕ να προβεί σε άμεση έρευνα σχετικά με το ποιος διέπραξε αυτή τη φρικτή επίθεση. Οι υπεύθυνοι πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με το νόμο. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαμάχης, η ΕΕ, σε στενή συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και στο πλαίσιο της Ομάδας Δράσης της Αφρικανικής Ένωσης – της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, εργάστηκε για την προστασία των κατοίκων της Λιβύης, των προσφύγων και των μεταναστών. Προσπαθήσαμε να απομακρύνουμε πρόσφυγες και μετανάστες από κέντρα κράτησης που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή. Όπου ήταν δυνατόν, τους δώσαμε την ευκαιρία να βρουν ασφάλεια έξω από τη Λιβύη. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν επειγόντως. […] Η θέση μας σχετικά με το σύστημα κράτησης μεταναστών στη Λιβύη είναι σαφής: το σύστημα αυτό πρέπει να σταματήσει και η μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί με πλήρη σεβασμό των διεθνών προτύπων, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γάσαν Σαλαμέ για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης.”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP