Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ
Democratic presidential nominee Joe Biden gestures after speaking during election night at the Chase Center in Wilmington, Delaware, early on November 4, 2020. - Democrat Joe Biden said early Wednesday he believes he is "on track" to defeating US President Donald Trump, and called for Americans to have patience with vote-counting as several swing states remain up in the air. "We believe we are on track to win this election," Biden told supporters in nationally broadcast remarks delivered in his home city of Wilmington, Delaware, adding: "It ain't over until every vote is counted." (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κέρδισε την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σύμφωνα με το ινστιτούτο Edison Research και μεγάλα τηλεπτικά δίκτυα.

Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την αναμέτρηση για τον Λευκό Οίκο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, μια νίκη που αποτελεί μια ιστορική στροφή για την Αμερική και όλο τον κόσμο έπειτα από τέσσερα χρόνια ρήξεων υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες γεμάτες σασπένς, ο Δημοκρατικός υποψήφιος και πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναδείχθηκε νικητής με τουλάχιστον 273 μεγάλους εκλέκτορες, χάρη σε μια επιτυχία στην πολιτεία-κλειδί της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το CNN και οι New York Times. Θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

«Αισθάνομαι τιμή και ταπείνωση για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο αμερικανικός λαός»

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα πως αισθάνεται τιμή που οι Αμερικανοί τον επέλεξαν ως πρόεδρό τους και είπε πως τώρα είναι καιρός να επουλωθεί ο διχασμός που άφησε η προεκλογική εκστρατεία και η χώρα να ενωθεί.

«Αισθάνομαι τιμή και ταπείνωση για την εμπιστοσύνη που έδειξε ο αμερικανικός λαός σε εμένα και στην εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Απέναντι σε πρωτόγνωρα εμπόδια, αριθμός ρεκόρ Αμερικανών ψήφισαν», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter.

«Τώρα που η εκστρατεία έχει τελειώσει, είναι ο καιρός να αφήσουμε τον θυμό και τη σκληρή ρητορική πίσω μας και να ενωθούμε ως έθνος. Είναι ο καιρός να ενωθεί η Αμερική».

Ο νέος πρόεδρος θα μιλήσει στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου τοπική ώρα (03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Ελλάδας) από την έδρα του στο Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, μετά τη νίκη του που ανακοίνωσαν μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο «εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα απευθυνθεί στο αμερικανικό έθνος από το Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ, και θα έχει στο πλευρό του την Τζιλ Μπάιντεν, την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον Νταγκ Έμχοφ», τον σύζυγό της, έγραψε το επιτελείο του σε ένα δελτίο τύπου.

Η Καμάλα Χάρις δεσμεύεται να «στρωθεί στη δουλειά»

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η χώρα θα έχει γυναίκα αντιπρόεδρο, την Κάμαλα Χάρις, 56 ετών, που θα είναι επίσης η πρώτη μαύρη που καταλαμβάνει τον θώκο. H;ίδια δεσμεύθηκε σήμερα να «στρωθεί στη δουλειά» χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να αποκατασταθεί «η ψυχή της Αμερικής», στην πρώτη δήλωσή της μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

«Σε αυτές τις εκλογές επρόκειτο για κάτι πολύ περισσότερο από τον Τζο Μπάιντεν ή από εμένα. Ήταν η ψυχή της Αμερικής και η αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για αυτήν. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας στρωθούμε στη δουλειά», έγραψε στο Twitter.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μέχρι τώρα αναγνωρίσει την ήττα του και είναι άγνωστο αν θα συνεχίσει να αμφισβητεί τα αποτελέσματα, κάνοντας λόγο για νοθεία, που δεν έχει επαληθευθεί μέχρι τώρα. Είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που δεν κερδίζει δεύτερη θητεία μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1992.

Ό,τι κι αν πει ο Ντόναλντ Τραμπ, η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας αναφέρεται στο Σύνταγμα και είναι η 20ή Ιανουαρίου.

Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Πλήθος ανθρώπων κατευθύνονται προς τον Λευκό Οίκο για να γιορτάσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν

Με μια συγχορδία κλάξον και επευφημιών, ένα πλήθος συρρέει στο κέντρο της Ουάσινγκτον, στην περιοχή του Λευκού Οϊκου, προκειμένου να γιορτάσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Τζάστιν Τριντό συγχαίρει τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συνεχάρη σήμερα τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις για την εκλογή τους στην προεδρία και αντιπροεδρία των ΗΠΑ, λιγότερο από μία ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ.

“Ανυπομονώ να εργαστώ με τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Χάρις, τη διοίκησή τους και το Κογκρέσο των ΗΠΑ προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε μαζί στις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις”, αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου.

M. Βέμπερ για τα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ: «Εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ»

Οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ χρειάζονται επανέναρξη αναφέρει ο επικεφαλής της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ».

Συγκεκριμένα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημειώνει:

«Εξαιρετικά νέα από τις ΗΠΑ. Τώρα ανυπομονούμε για τα επίσημα αποτελέσματα και την εκλογική διαδικασία. Η διατλαντική σχέση χρειάζεται μια επανέναρξη».

Συγχαρητήρια του Μπόρις Τζόνσον στον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές

Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι προσβλέπει στην στενή συνεργασία τους στις προτεραιότητες που μοιράζονται οι δύο ηγέτες.