Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας: Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις. Να γίνουν περισσότερα για τις τράπεζες

Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας: Πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις. Να γίνουν περισσότερα για τις τράπεζες
epa06960380 The Greek flag (R) and the flag of EU wave over the Parthenon on Acropolis Hill in central Athens, Greece, 20 August 2018. Greece concludes the adjustment program on August 20. Greece has successfully concluded a three year European Stability Mechanism (ESM) stability support programme, EU Commissioner Moscovici said. EPA/SIMELA PANTZARTZI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Κομισιόν βλέπει θετικά την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων του Eurogroup του 2018. Ζητά πιο ενεργό ρόλο στο ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή συγκεκριμένων δεσμεύσεών της για μεταρρυθμίσεις βλέπει η Κομισιόν στην πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ωστόσο απαιτείται σημαντική περαιτέρω δράση των ελληνικών αρχών ιδιαίτερα στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην εφαρμογή των συγκεκριμένων δεσμεύσεών της για μεταρρυθμίσεις για το τέλος του 2019. Συμπληρώνει, μάλιστα, πως τα συμπληρωματικά μέτρα που εφαρμόζονται ή ανακοινώνονται από την κυβέρνηση θα δώσουν τη δυνατότητα για ολοκλήρωση των δεσμεύσεων αυτών εγκαίρως για την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2020. Αυτό, αναφέρει η Κομισιόν, απαιτεί τη συνεχιζόμενη εμπλοκή των ελληνικών αρχών, ιδιαίτερα στον χρηματοοικονομικό τομέα, όπου απαιτείται σημαντική περαιτέρω δράση.

Οι δέκα συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αναμένονταν μέχρι το τέλος του 2019 περιλαμβάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας του ελληνικού δημόσιου τομέα, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής, την πρόοδο στην ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η έκθεση «δεν έχει σκοπό να οδηγήσει σε απελευθέρωση μέτρων για το χρέος (σ.σ. εκταμίευση χρημάτων ANFAs/SMP). Αυτό συμβαίνει μόνο δύο φορές ετησίως». Επισημαίνεται παράλληλα ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές συζητήσεις για την πιθανή χρήση των κερδών από SMPs και ANFAs για «συμφωνημένες επενδύσεις». Το αποτέλεσμα των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί υπόψιν του Eurogroup τον Ιούνιο.

Στο 4% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020

Σε ότι αφορά την οικονομία η έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχουν θετικά και αρνητικά ρίσκα. Σημειώνει ότι πρόσφατες αναθεωρήσεις οικονομικών στοιχείων δείχνουν ότι η οικονομία μπορεί να κινηθεί καλύτερα απ’ όσο προβλέπεται (σ.σ. η εκτίμηση της Κομισιόν είναι για ανάπτυξη 2,4% του ΑΕΠ το 2020).

Σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά, η έκθεση προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα είναι πάνω από τον στόχο του 3,5%, για πέμπτη συνεχή χρονιά, κοντά στο 4%. Για το 2020 η Κομισιόν αναφέρει ότι η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος την άνοιξη προκειμένου να χρηματοδοτήσει νέα μέτρα καθώς και ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ (διευρύνοντας παράλληλα τη φορολογική βάση με τις νέες αντικειμενικές τιμές), να περιορίσει την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Το θέμα θα εξεταστεί με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τον Μάιο.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι θα εξετάσει το αίτημα της Ελλάδας για εξαίρεση από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος των δαπανών που γίνονται για το προσφυγικό και ερευνώνται τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν την πλήρη καταγραφή τους. Τα ευρήματα θα εξεταστούν στην επόμενη έκθεση.

Τέλος σε ότι αφορά το θέμα του μηχανισμού εξομάλυνσης (που θα επιτρέπει υπερπλεονάσματα μιας χρονιάς να μεταφέρονται στην επόμενη) αναφέρεται πως η οποία πρόταση θα πρέπει αν συζητηθεί στο Eurogroup και να λαμβάνει υπόψη την συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και την βιωσιμότητα χρέους.

Σταϊκούρας: Οι προσπάθειες όλων μας αναγνωρίζονται

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα (και τη 2η σχετική επί κυβέρνησης ΝΔ), που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «απαιτείται ένταση των προσπαθειών, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενδογενείς και εξωγενείς κινδύνους, να πετύχουμε διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλές θέσεις απασχόλησης και να τονώσουμε περαιτέρω την κοινωνική συνοχή. Οι ανάγκες των καιρών επιβάλλουν την ισχυροποίηση της οικονομίας, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της Ελλάδας».

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η Έκθεση «εκτιμά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, υψηλότερους από τις προηγούμενες προβλέψεις, σχεδόν διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Προβλέπει επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και συρρίκνωση της ανεργίας. Ενσωματώνει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, τη μείωση των “κόκκινων δανείων”. Αποτυπώνει τη σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αναδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης, μέσα από την κατάρτιση και υλοποίηση του δικού της εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, να καλύψει το σημαντικό επενδυτικό κενό της χώρας. Καταγράφει τις κυβερνητικές επιλογές για περαιτέρω μειώσεις φόρων (εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ), εκτός προϋπολογισμού, εντός του 2020, ως απόρροια της καλής εκτέλεσής του. Παρουσιάζει τις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, για εφέτος και τα επόμενα έτη, και θέτει τα χρονικά ορόσημα λήψης σχετικών αποφάσεων».

Στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας καταλήγει με ευχαριστίες προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την ουσιαστική συμβολή τους σε αυτή την ανοδική τροχιά της οικονομίας και της χώρας. Οι προσπάθειες όλων μας, αναφέρει, φέρνουν θετικά αποτελέσματα, τα οποία αναγνωρίζονται.