Έκθεση των θεσμών με «καμπανάκια» για τα δημοσιονομικά

Έκθεση των θεσμών με «καμπανάκια» για τα δημοσιονομικά
Τι θα περιλαμβάνει η έκθεση των θεσμών που θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, που θα δοθεί την Τετάρτη στη δημοσιότητα, αναμένεται να αποτυπώνει τους προβληματισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο για τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τσίπρα, όσο και για την επίπτωση που θα έχουν στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο αναμένεται ότι θα παραπέμπει στη συλλογή περισσότερων στοιχείων το φθινόπωρο. Πιο αναλυτικοί αναμένεται να είναι οι συντάκτες της έκθεσης όσον αφορά τα «προαπαιτούμενα» της 3ης και της 4ης αξιολόγησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

H έκθεση θα εμπεριέχει πολλές σελίδες για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί -αλλά και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν- στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ αυτών η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων -η οποία κανονικά θα έπρεπε να γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία κινητικότητα-, η ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (όπου επίσης υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις), η προώθηση του Κτηματολογίου (όπου ο αρμόδιος φορέας αναγκάζεται να δίνει τη μία παράταση μετά την άλλη) κ.ά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ο σχολιασμός της Κομισιόν για την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Είναι πάγια θέση των Ευρωπαίων ότι αυτές οι πολιτικές λειτουργούν αρνητικά για τη λεγόμενη «κουλτούρα πληρωμών». Βέβαια, ποσοτικά στοιχεία δύσκολα θα υπάρξουν, καθώς τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σχετικά με τα φορολογικά έσοδα αφορούν περίοδο προγενέστερη της ενεργοποίησης της ρύθμισης.

Πάντως στο χθεσινό Euro Working Group, που προετοίμασε την ατζέντα του Eurogroup της 13ης Ιουνίου, η Ελλάδα δεν ήταν στα υπό συζήτηση θέματα. Άλλωστε η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από στέλεχος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και όχι από τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση στο EWG εστιάστηκε στην περίπτωση της Ιταλίας και την πορεία σύγκλισης των δημοσιονομικών της στόχων.