Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Τουρκία – Προφυλακίζονται βουλευτές του HDP

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Τουρκία – Προφυλακίζονται βουλευτές του HDP
epa05617507 Plainclothed Turkish police hold the mouth shut of former Kurdish parliamentarian Sebahat Tuncel (C) as they arrest her during a anti-government protest in Diyarbakir, Turkey, 04 November 2016. Co-leaders of the pro-Kurdish and pro-minority political party Peoples' Democratic Party (HDP) Figen Yuksekdag and Selahattin Demirtas were detained, along with at least nine other members of parliament (MPs), as part of a counter-terrorism investigation following a police raid in the HDP party headquarters. The HDP is accused by the Turkish government to have links with the Kurdistan Workers' Party (PKK) militant group, an accusation HDP strongly denies EPA/STR

Ο πρόεδρος, η συμπρόεδρος και τέσσερεις ακόμη εν ενεργία βουλευτές του κόμματος οδηγήθηκαν στη φυλακή

Στην επιχείρηση που ξεκίνησε στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα, με εντολές προσαγωγής 15 στελεχών του κουρδικού κόμματος HDP, ο δικαστής διέταξε την προφυλάκιση του προέδρου του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς και της συμπροέδρου Φιγκέν Γιουκσέκνταγ και άλλων τεσσάρων βουλευτών του κόμματος. Τρεις από τους υπόλοιπους προσαχθέντες βουλευτές αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικά μέτρα. Η διαδικασία για τους υπόλοιπους βουλευτές του κουρδικού κόμματος είναι σε εξέλιξη ενώ δύο βουλευτές για τους οποίους εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται στο εξωτερικό.

Στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα, όταν το κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έφτασε στο σπίτι του, ο προέδρος του κόμματος Ντεμιρτάς δεν τους άνοιξε την πόρτα. Έσπευσαν έξω από το σπίτι οι δικηγόροι του και στελέχη του κόμματος. Μετά από ώρα αντίστασης η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή του Ντεμιρτάς.

Σε βάρος των στελεχών του κόμματος είχε εκδοθεί ένταλμα συλληψης από τον εισαγγελέα επειεδή αρνήθηκαν να καταθέσουν ενώ είχαν κληθεί από τον εισαγγελέα. Πρέπει να σημειωθεί ότι με τροποποίηση του συντάγματος που είχε περάσει από την Βουλή τον Μάιο είχε αποφασιστεί η άρση της ασυλίας των βουλευτών του κόμματος. Ο Ντεμιρτάς αντιμετωπίζει τις περισσότερες κατηγορίες μεταξύ των οποίων “σύσταση οργάνωσης για εγκληματικές πράξεις”, “ότι είναι μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης”, “διάπραξη εγκλήματος εν ονόματι της οργάνωσης”, “προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης”και “εξύβριση του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Μετά από μηνύματα που άρχισαν να στέλνουν στο τουίτερ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα των προσαγωγών, άρχισαν να παρατηρούνται έντονα προβλήματα στην πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για πολλές ώρες οι αρμόδιες υπηρεσίες απαντούσαν στα παράπονα των συνδρομητών λέγοντας ότι υπήρχε προσωρινό πρόβλημα στις παροχές. Πολύ αργότερα και αφού τα προβλήματα πρόσβασης αποκαταστάθηκαν, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι επιβράδυνση του διαδικτύου είναι μέτρο ασφαλείας που λαμβάνεται παροδικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Διαβάστε ακόμη: Αναβρασμός στην Τουρκία σε δύο μέτωπα με στόχο τους Κούρδους

Χωρίς σταματημό και οι προκλήσεις της Τουρκίας κατά της ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι υποστηρίζουν την κουρδική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κι απέρριψε ως «απαράδεκτη» την κριτική της ΕΕ σχετικά με τις συλλήψεις των φιλοκούρδων βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ προσφέρουν πολύ ισχυρή στήριξη στο PKK. Δεν θα αποδεχθούμε μαθήματα από εκείνους περί κράτους δικαίου» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση.