«Eκβιασμός» Musk στους μετόχους της Τesla – Απειλεί με άλλα projects λόγω… ζήλιας για τον Zuckerberg στη Meta

«Eκβιασμός» Musk στους μετόχους της Τesla – Απειλεί με άλλα projects λόγω… ζήλιας για τον Zuckerberg στη Meta
Ο Elon Musk φάνηκε να δίνει στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla ένα τελεσίγραφο τη Δευτέρα, λέγοντας ότι θέλει 25% των ψήφων στην Tesla

Ο Elon Musk και ο Mark Zuckerberg ανταλλάσσουν τα «βέλη» τους εδώ και χρόνια, όπως παρατηρεί το Business Insider. Και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Musk βρήκε άλλον έναν λόγο να διαφωνήσει με τον άλλο CEO και ιδρυτή – για τη δομή της εταιρείας που του δίνει ένα μεγάλο κομμάτι του ελέγχου και των ψήφων στη Meta – ακόμα και όταν ο ίδιος ο Musk προσπαθεί να επιβάλει τον δικό του έλεγχο επί της Tesla.

Ο Musk φάνηκε να δίνει στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla ένα τελεσίγραφο τη Δευτέρα, λέγοντας ότι θέλει 25% των ψήφων στην Tesla, διαφορετικά θα σταματήσει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων. (Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 13% μερίδιο στην Tesla και είχε περίπου 22% προτού πουλήσει κάποιες από τις μετοχές του για να χρηματοδοτήσει την αγορά του Twitter το 2022).

Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό θα ήταν μέσω μιας δομής μετοχών διπλής κατηγορίας. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο και θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Musk δεν θα αποκτήσει απαραίτητα περισσότερες μετοχές, αλλά αυτές που κατέχει θα παρέχουν περισσότερη δύναμη ψήφου. Το πρόβλημα: ενώ ο Musk θα ήταν «καλά» με αυτό, του «είπαν ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί μετά την αρχική δημόσια προσφορά στο Ντέλαγουερ», έγραψε στο X. Η αρχική δημόσια προσφορά της Tesla πραγματοποιήθηκε το 2010.

Ο Zuckerberg, ωστόσο, έχει supervoting μετοχές στη Meta που ισοδυναμούν με 10 ψήφους ανά μετοχή. Η δομή μετοχών διπλής κατηγορίας της εταιρείας παρέχει αυτό το προνόμιο στον Zuckerberg και σε επιλεγμένους εκτελεστικούς διευθυντές. Έτσι, ενώ ο Zuckerberg κατέχει μόνο περίπου το 13% των μετοχών της Meta, ελέγχει πάνω από το 50% της συνολικής δύναμης ψήφου, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά έχει πλήρες βέτο έναντι των άλλων μετόχων.

Και το γεγονός ότι ο Musk δεν μπορεί τώρα να αλλάξει τη δομή της Tesla φαίνεται ότι εξόργισε τον δισεκατομμυριούχο και τον έκανε να ακούγεται κάπως ζηλιάρης, όπως παρατηρεί το Business Insider.

«Είναι περίεργο το γεγονός ότι η τρελή δομή μετοχών πολλαπλών κατηγοριών που διαθέτει η Meta, η οποία δίνει τον έλεγχο στις επόμενες 20 γενιές των μελών της οικογένειας Zuckerberg, είναι μια χαρά πριν από την αρχική δημόσια προσφορά, αλλά ακόμη και μια λογική δομή διπλής κατηγορίας δεν επιτρέπεται μετά την αρχική δημόσια προσφορά», έγραψε ο Musk.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Musk επικρίνει τον έλεγχο της Meta από τον Zuckerberg, αλλά τώρα φαίνεται να θέλει τουλάχιστον το μισό επίπεδο αυτού του ελέγχου στην Tesla — αν και δεν φαίνεται να θέλει να γίνει αναντικατάστατος.

«Αν έχω 25%, σημαίνει ότι έχω επιρροή, αλλά μπορεί να παρακαμφθεί εάν διπλάσιοι μέτοχοι ψηφίσουν εναντίον μου σε σχέση με αυτούς που θα ψηφίσουν υπέρ μου», έγραψε στο X. «Στο 15% ή χαμηλότερα, η αναλογία υπέρ/κατά για να παρακαμφθώ κάνει πολύ εύκολη την εξαγορά από αμφίβολα συμφέροντα».

Ορισμένοι μέτοχοι της Tesla έχουν ταχθεί κατά του αιτήματος του Musk. Και θα μπορούσε να είναι μια επικίνδυνη απόφαση η συγκεκριμένη, σύμφωνα με ειδικούς χρηματοοικονομικών, οι οποίοι επεσήμαναν την ανορθόδοξη συμπεριφορά του Musk τους τελευταίους μήνες, τους ισχυρισμούς για παράνομη χρήση ναρκωτικών, καθώς και τον αρνητικό αντίκτυπο της εξαγοράς του Twitter από τον Musk στη μετοχή της Tesla.

«Η όλη κατάσταση δείχνει μια σημαντική αδυναμία του Musk – τον ανεπαρκή σεβασμό προς τους εξωτερικούς μετόχους που συνεισφέρουν το κεφάλαιο που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του οράματός του» αναφέρει ο Chester Spatt, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Business Insider