ΕΚΤ: Μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο «βλέπει» τώρα η JP Morgan

ΕΚΤ: Μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο «βλέπει» τώρα η JP Morgan
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured in Frankfurt am Main, western Germany, on March 11, 2021. - European Central Bank chief Christine Lagarde was under pressure on March 11, 2021 to soothe market jitters on rising inflation and bond yields that could hobble the eurozone's recovery from the pandemic. The meeting of the ECB's 25-member governing council is not set to lead to any changes in the bank's ultra-loose monetary policy. (Photo by Armando BABANI / AFP) Photo: AFP
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μειώσει συνολικά τα επιτόκιά της κατά 100 μονάδες βάσης.

Η JP Morgan εκτιμά ότι οι μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ξεκινήσουν νωρίτερα, σύμφωνα με νέα έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Ειδικότερα, η JP Morgan «βλέπει» ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον κύκλο των μειώσεων των επιτοκίων της από τον Ιούνιο και όχι τον Σεπτέμβριο όπως προέβλεπε προηγουμένως.

Παράλληλα, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας αναμένουν πως η ΕΚΤ θα μειώσει συνολικά τα επιτόκιά της κατά 100 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, έναντι 75 μονάδων βάσης που έκρινε προηγουμένως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για να αποφύγει την αύξηση του αριθμού των περικοπών από τρεις σε πέντε, εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ θα αποφύγει μια κίνηση τον Ιούλιο και στη συνέχεια θα ξεκινήσει συνεχόμενες μειώσει τον Σεπτέμβριο», αναφέρεται στην έκθεση της JP Morgan.

Σημειώνεται ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg είναι πεπεισμένοι ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα περιμένουν πολύ ούτε θα ενεργήσουν πολύ νωρίς – αφού κατηγορήθηκαν ευρέως για καθυστέρηση στην ανταπόκριση στο σοκ τιμών της ηπείρου.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μειώσεις κατά τέσσερις μονάδες στο κόστος δανεισμού φέτος και άλλες τρεις το 2025 – ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25%. Επισημαίνεται πως δεν αναμένονται αλλαγές την επόμενη εβδομάδα, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκεντρωθεί για την πρώτη συνεδρίαση του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: