Elastic Architects: Ένα διεθνές αρχιτεκτονικό brand

Elastic Architects: Ένα διεθνές αρχιτεκτονικό brand
Η Ρία Βογιατζή µιλάει στο Fortune για τις αρχιτεκτονικές φιλοδοξίες της, τις µεγάλες συνεργασίες και τις αλλαγές που φέρνει ο τουρισµός στον τοµέα της.

Περπατώντας επί της Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι, στον αριθμό 36, ένα κτίριο του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη, κατασκευασμένο το 1935, άλλοτε γνωστό ως «Πολυκατοικία Ζ. Λορεντζάτου», κερδίζει τις εντυπώσεις.

Έχει πλέον μετατραπεί σε ξενοδοχείο της Coco-mat. Απέκτησε τη νέα του ταυτότητα το 2015, μέσα από μια διαδικασία ολικής μετατροπής σε ένα σύγχρονο αστικό αρχιτεκτονικό έργο φιλοξενίας. Από τότε οι διακρίσεις δεν έχουν σταματήσει. Βραβεύτηκε στα Hotel Design Awards το 2016, στα Iconic Awards το 2017, ενώ ήταν υποψήφιο και στα German Design Awards το 2018.

hotel-room-and-shaders

Στην ίδια λογική, σε ένα άλλο μεγάλο και διαμπερές οικόπεδο, στη συνοικία Μακρυγιάννη, άχτιστο για δεκαετίες, αλλά σε προνομιακή θέση, έχοντας οπτική επαφή με το Μουσείο της Ακρόπολης και τη λεωφόρο Συγγρού, χτίζεται ένα νέο ξενοδοχείο με έντονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Και τα δύο projects έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: την τουριστική άνθηση που γνωρίζει η Αθήνα τα τελευταία χρόνια ως city break προορισμός και την υπογραφή των Ρία Βογιατζή και Αλέξανδρου Ξένου, που ίδρυσαν το αρχιτεκτονικό γραφείο Elastic Architects το 2003.

Από τότε έχουν αναλάβει σημαντικά έργα και έχουν προχωρήσει σε σπουδαίες συνεργασίες με σημαντικές εταιρείες και οργανισμούς όπως οι Aman Resorts, UNESCO, GHM, Coco-mat, με διακρίσεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Με μια ματιά «αποσύνθεσης και ανασυγκρότησης», οι Elastic πειραματίζονται με τα όρια, εμπνέονται από τη μορφολογία και πιστεύουν στην ευελιξία της κατασκευαστικής πρωτοπορίας. «Έχουμε επιλέξει το γραφείο μας να στελεχώνεται από μια collectiva νέων αρχιτεκτόνων και διεθνών συνεργατών που αναγνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε έργου και επιχειρούν μια συλλογική αλληλεπίδραση» αναφέρει στο Fortune η Ρία Βογιατζή.

Η εμπιστοσύνη και η συνεργασία με κολοσσούς της αρχιτεκτονικής

Οι διεθνείς οργανισμοί επιδιώκουν να συνεργάζονται με έγκυρους μελετητές, όταν κάνουν έργα μεγάλης εμβέλειας, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. «Στη δική μας περίπτωση είχε ενδιαφέρον η πρώτη μας συνεργασία με την Aman Resorts. Όλα ξεκίνησαν μετά την παρουσίαση του έργου μας στα γραφεία τους στη Σιγκαπούρη το 2010, και συγκεκριμένα μετά την αρχιτεκτονική μας πρόταση για τις Aman Villas στο Μαυροβούνιο. Η δική μας προσέγγιση τους ενθουσίασε ιδιαίτερα, και από τότε μέχρι και σήμερα η συνεργασία μας έχει συνέχεια και χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό» αναφέρει η Ρία.

Όπως σημειώνει η επικεφαλής του γραφείου, παρόμοιες απαιτήσεις έχουν και μεγάλοι όμιλοι που έχουν εμπιστευτεί την Elastic Architects, όπως οι Mitsis Hotels, Πυραμίς, Koullias Group, Coco-mat Hotels, Πανγαία κ.ά. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, πέρα από την εμπνευσμένη αρχιτεκτονική πρόταση, θα πρέπει να δείξει κανείς εφευρετικότητα και ως προς την ελληνική νομοθεσία του οικοδομικού κανονισμού, ώστε να αποδώσει τα μέγιστα πλεονεκτήματα στον πελάτη» συμπληρώνει.

Πηγή έμπνευσης των έργων που υπογράφουν οι Elastic Architects είναι ο τόπος στον οποίο προορίζεται να δημιουργηθεί κάθε έργο. Όπως σημειώνει η Ρία Βογιατζή, «μας ενδιαφέρει να έχουμε sense of place, να αποδίδουμε μέσα από την αρχιτεκτονική μας μια σύγχρονη γλυπτική ματιά της ιστορίας του τόπου. Εμπνεόμαστε από τη φύση και την τοπιογραφία η οποία αποτελεί έναν καμβά για εμάς που καλούμαστε να τοποθετήσουμε σε αυτήν το έργο μας, ένα αρχιτεκτόνημα που το ζεις και το βιώνεις καθημερινά, διεγείροντας όλες τις αισθήσεις». Ποιο από όλα τα έργα της ξεχωρίζει μέχρι σήμερα; «Ένα από τα έργα μας που ξεχωρίζουμε είναι το ξενοδοχείο “Janu” στο Μαυροβούνιο, που είναι το νέο brand της Αman. Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς που η  Αman μας εμπιστεύτηκε γι’ αυτό, ως το πρώτο έργο της νέας αυτής διεθνούς αλυσίδας. Σήμερα ήδη σχεδιάζονται αλλά δύο “Janu”, σε Μιλάνο και Τόκιο».

Η οικονομική κρίση και η «ασπίδα» του τουρισμού

Οι κλάδοι του real estate και της αρχιτεκτονικής δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Πολλές οικοδομές, αλλά και ανακαινίσεις, έμειναν στα «σκαριά» για πολλά χρόνια. Πώς είναι σήμερα τα πράγματα; « Ο τουρισμός έχει αλλάξει το τοπίο, με πολλούς ξένους και εγχώριους επενδυτές, αλλά και μεγάλα funds, να είναι έτοιμα να επενδύσουν σημαντικά ποσά και να δημιουργήσουν νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Το κτιριακό απόθεμα των κέντρων και των τουριστικών προορισμών οδηγεί συνήθως τους επενδυτές στην ανακαίνιση και την επαναχρησιμοποίηση κτιρίων, ώστε να εκμεταλλευτούν τη θέση τους, αλλά και για να αποφύγουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις» τονίζει η Ρία, ενώ παράλληλα με την τουριστική άνοιξη βλέπει να ξεκινούν και έργα που αφορούν κατοικίες και χώρους γραφείων, δημιουργώντας την ελπίδα ότι το μέλλον επιφυλάσσει τα καλύτερα.

Janu Montnegro created by Aman Εικ

Αυτή την περίοδο, οι Elastic Architects δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και στο Λονδίνο, ενώ «βάζουν πλώρη» για να ανοίξουν ένα νέο γραφείο στη Νέα Υόρκη. Στόχος τους είναι σε δέκα χρόνια να λειτουργεί σαν ένα διεθνές αρχιτεκτονικό brand που θα χαρακτηρίζεται από τη σχεδιαστική του πρωτοπορία, δίνοντας έτσι αναγνωσιμότητα στο τελικό αποτέλεσμα. «Σκοπός μας είναι να δηλώνουμε “παρών” σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να δίνουμε το αρχιτεκτονικό μας στίγμα με πρωτοποριακά αλλά και διαχρονικά έργα» συμπληρώνει η Ρία.

Κλείνοντας, η επικεφαλής των Elastic Architects «στέλνει» δύναμη στους νέους αρχιτέκτονες και τους συμβουλεύει «να έχουν θάρρος, θράσος και να είναι πάντα συνεπείς και σωστοί στις συμφωνίες τους». Πάνω από όλα, όμως, πρέπει να τολμούν το διαφορετικό, αφήνοντας τη δημιουργικότητά τους να πάρει τα ηνία. «Η πρωτοπορία είναι μονόδρομος. Άλλωστε, κανείς ποτέ δεν κατάφερε να διακριθεί για τη μετριότητα» συμπληρώνει.