Βίντεο: Ελεύθερη η Γιούλια Τιμοσένκο

Βίντεο: Ελεύθερη η Γιούλια Τιμοσένκο

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. 

Η Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και σκληρή αντίπαλος του νυν προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, είναι πλέον ελεύθερη. Η 53χρονη βγήκε από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν υπό φρούρηση σωφρονιστικών υπαλλήλων για το μεγαλύτερο διάστημα μετά την καταδίκη της το 2011.

Χαιρέτισε συγκεντρωμένους υποστηρικτές της μέσα από το αυτοκίνητο που την παρέλαβε από το νοσοκομείο στην νοτιοανατολική πόλη Χάρκοβο.  Η Γιούλια Τιμοσένκο μετέβη στο Μαϊντάν, την πλατεία της Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπου αφού έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής χαιρέτισε τους «ήρωες της Ουκρανίας». Η πρώην πρωθυπουργός κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μιλώντας στους διαδηλωτές από ένα αναπηρικό καροτσάκι, πρόσθεσε ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα έπρεπε να «εξαναγκαστεί να έλθει» στην πλατεία αυτή. Η Ουκρανία «θα διαλυθεί χωρίς εσάς», είπε η Τιμοσένκο στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Η Τιμοσένκο είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας το 2011 εξαιτίας μιας συμφωνίας για το φυσικό αέριο με τη Ρωσία. Οι υποστηρικτές της και δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήριζαν τη δίκη της πολιτική.

Διαβάστε ακόμη: Πραξικόπημα καταγγέλλει ο Γιανουκόβιτς 

Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν  την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, ενώ δεσμεύτηκαν να εργαστούν μαζί με την Ρωσία καθώς και ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για τη στήριξη μια ενωμένης και δημοκρατικής Ουκρανίας.  «Eίμαστε σταθερά υπέρ της αποκλιμάκωσης της βίας, της συνταγματικής αλλαγής, του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και των πρόωρων εκλογών και οι σημερινές εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν πιο κοντά στον στόχο αυτό» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.