Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση της Τιμοσένκο

Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση της Τιμοσένκο

Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα από την ουκρανική βουλή συνιστά μια ακόμη νίκη της αντιπολίτευσης.

Υπέρ της τροποποίησης του ποινικού κώδικα που ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια φυλάκισης ψήφισε η ουκρανική Βουλή. Η κράτηση της πρώην ηγέτιδας της χώρας έχουν καταγγελθεί από την ουκρανική αντιπολίτευση και τη Δύση ως πολιτικά υποκινούμενες από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας για τον τερματισμό της κρίσης και την απομάκρυνση του κινδύνου διολίσθησης της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας σε εμφύλιο σπαραγμό, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ψήφισε (με 310 ψήφους υπέρ έναντι 54 κατά) υπέρ της αποποινικοποίησης της βασικής κατηγορίας βάσει της οποίας φυλακίστηκε η Τιμοσένκο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον ένοχη για κανένα ποινικό αδίκημα.

Δεν κατέστη άμεσα σαφές πότε θα αποφυλακιστεί η πρώην πρωθυπουργός και ηγέτιδα της αντιπολίτευσης από τη φυλακή στην ανατολική πόλη Καρκίβ όπου κρατείται.

Η Γιούλια Τιμοσένκο είχε ηττηθεί στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου 2010. Καταδικάστηκε το 2011 σε επταετή ποινή κάθειρξης για κατάχρηση εξουσίας σχετικά με συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου που είχε συναφθεί με τη Ρωσία επί πρωθυπουργίας της.

Διαβάστε ακόμη: Μπορεί αυτό να είναι το τέλος της κρίσης στην Ουκρανία;

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης είναι τα εξής:

Αποκατάσταση του συντάγματος του 2004.
Σε διάστημα 48 ωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και να εγκριθεί ένας νόμος που θα αποκαθιστά το σύνταγμα του 2004, ο οποίος όμως θα λαμβάνει υπόψη του τις τροποποιήσεις που έχουν ψηφιστεί έκτοτε.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα σε διάστημα 10 ημερών μετά την αποκατάσταση του Συντάγματος του 2004.

Τροποποίηση του Συντάγματος.
Οι εργασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο θα προβλέπει την εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, θα ξεκινήσουν αμέσως και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο του 2014.

Προεδρικές εκλογές.
Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν όταν ψηφιστεί και επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα και πάντως όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014.

Θα ισχύσουν νέοι εκλογικοί νόμοι.

Έρευνες.
Θα ξεκινήσουν έρευνες για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια υπό τον κοινό έλεγχο των αρχών, της αντιπολίτευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Βίαια επεισόδια και κατάληψη των δρόμων.
Οι αρχές δεν θα επιβάλλουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι αρχές και η αντιπολίτευση δεσμεύθηκαν να αποφύγουν τη χρήση βίας.
Το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει έναν νέο νόμο περί χορήγησης αμνηστίας.
Οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής στις πόλεις και τα χωριά, με την εκκένωση των διοικητικών και δημόσιων κτιρίων και την άρση του αποκλεισμού δρόμων, πάρκων και πλατειών.
Τα όπλα που κατέχονται παράνομα θα πρέπει να παραδοθούν στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας παρά για την προστασία των δημόσιων κτιρίων.

Διαβάστε ακόμη: Πρόωρες προεδρικές εκλογές ανακοίνωσε ο Γιανουκόβιτς

Η Ρωσία στηρίζει αλλά δεν υπογράφει
Η Ρωσία δεν υπέγραψε τη συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης η οποία συνήφθη στο Κίεβο με ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υποστηρίξει το συμβιβασμό αυτό, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συμφωνία υπεγράφη «με τη μεσολάβηση της γερμανικής, της πολωνικής και της γαλλικής διπλωματίας», υπογράμμισε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Το γεγονός ότι ο Ρώσος διπλωματικός απεσταλμένος δεν την υπέγραψε «δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν υποστηρίζει ένα συμβιβασμό».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο