Ελεύθερη και…ακριβή μου Πασχαλιά: Με τιμές στα ύψη οι Έλληνες σπεύδουν στα χωριά τους

Ελεύθερη και…ακριβή μου Πασχαλιά: Με τιμές στα ύψη οι Έλληνες σπεύδουν στα χωριά τους
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με τις τιμές στην ενέργεια και τα κόστη μεταφοράς να βάζουν στη “μέγγενη” τον οικογενειακό προϋπολογισμό οι Έλληνες ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Πάσχα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα ένα ιδιαίτερα αυξημένο κόστος για το γιορτινό τραπέζι.

Γιώργος Αλεξάκης

Σε κλοιό ακρίβειας αναμένεται να τσουγκρίσουν τα φετινά αυγά οι Έλληνες στην πρώτη, μετά από δυο χρόνια, “ελεύθερη” Πασχαλιά. Με τον πληθωρισμό να “κτυπά” το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, έχοντας “κλειδώσει” για τον περασμένο μήνα στο 8,9% και να οδεύει για τον Απρίλιο ακόμη ψηλότερα, το φετινό Πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να είναι πολύ πιο “αλμυρό”  σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο έως και κατά 35% σε σχέση με πέρυσι. Βαρόμετρο για τον τελικό λογαριασμό αναμένεται να είναι η τελική τιμή όπου θα “κλείσει” ο οβελίας. Βέβαια τα στοιχεία της προσφοράς και της ζήτησης θα δώσουν το τελικό επίπεδο των τιμών με τις επόμενες δυο – τρεις μέρες να είναι εκείνες που θα δείξουν το πού θα φτάσει η τιμή των αμνοεριφίων.

Ο λογαριασμός

Σύμφωνα, πάντως, με το ΙΝΚΑ ο λογαριασμός για μια οικογένεια 6 ατόμων φτάνει στα 296,65 ευρώ. Ειδικότερα, εάν είναι 6 άτομα στο τραπέζι ο λογαριασμός έρχεται στα 49, 45 το άτομο. Εάν είναι 8 άτομα στο τραπέζι θα έρθει 37,09, το άτομο. Συμπερασματικά, αναφέρει το ΙΝΚΑ, ότι το πασχαλινό τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά 35 % αύξηση από ότι ήταν το Πάσχα του 2021.

Αναλυτικότερα για τα η μέση Ελληνική οικογένεια για δέκα κιλά αρνί θα χρειαστεί να δαπανήσει περί τα 130 ευρώ, με την τιμή πώλησης ανά κιλό να κυμαίνεται πέριξ των 13 ευρώ. Για 1 με 1,5 κιλό κοκορέτσι θα πρέπει να ξοδέψει περί τα 20 ευρώ. Να σημειωθεί ότι με βάση το τελευταίο στατιστικό δελτίο τιμών του  Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), (15 Απριλίου)  η επικρατούσα τιμή στα εγχώρια αρνιά κυμαίνεται στα 9,50 ευρώ και στα κατσίκια στα 9,80 ευρώ, από 6,00 – 7,70 ευρώ το κιλό το 2021 και πέριξ των 5,50 – 5,80 ευρώ το κιλό το 2020. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του ΟΚΑΑ “φωτογραφίζουν” την τάση στη χονδρική και άρα οι τιμές στο “ράφι” της λιανικής διαμορφώνονται σε πιο υψηλά επίπεδα.

Οι κρεοπώλες ζητούν παρέμβαση

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών  με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών θέτει θέμα πλαφόν. Συγκεκριμένα ζητεί  «να τεθεί ένα όριο στη μέγιστη τιμή εμπορίας – διακίνησης και λιανικής πώλησης» προκειμένου να εξασφαλιστεί το συμφέρον του καταναλωτή και να αποφευχθεί η υποβάθμιση και οικονομική τελμάτωση του χώρου του κρέατος.

«Για ακόμα μια φορά ο παραδοσιακός κρεοπώλης, που είναι και ο τελικός αποδέκτης πριν τον καταναλωτή, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμών που με γνώμονα το συμφέρον του καταναλωτή, την ποιότητα και την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας επωμίζεται το κόστος προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Όμως, εύλογα γεννάται το ερώτημα για πόσο ακόμα θα αντέξει;», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της Ομοσπονδίας.

Συμπιέζουν τα ποσοστά κέρδους

Επίσης  σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) εν όψει του φετινού Πάσχα τονίστηκε ότι τόσο οι παραγωγοί-κτηνοτρόφοι όσο και οι κρεοπώλες θα συμπιέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το δικό τους κέρδος για να φτάσει με όσο δυνατόν χαμηλότερη τιμή το Ελληνικό αρνάκι στον Έλληνα καταναλωτή. Όπως είπαν η καλύτερη τιμή που μπορούν να δώσουν είναι 8 με 9 ευρώ το κιλό, καθώς κάθε χαμηλότερη τιμή θα ήταν κάτω του κόστους παραγωγής.

«Το πού θα φτάσει η τιμή για τον καταναλωτή δεν μπορούμε να το καθορίσουμε εμείς, αν πουλήσουμε όμως κάτω του κόστους, καταστραφήκαμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά Δημήτριος Στραζέμης.

Όπως, παράλληλα,  ανέφερε, σχετικά ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς, Δημήτριος Μόσχος, με βάση το κόστος παραγωγού όπως έχει διαμορφωθεί, τα έξοδα σφαγής, μεταφοράς, κρεοσκόπησης, την απώλεια στο βάρος των ζώων κ.ο.κ., για να μη ζημιώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή και το εμπόριο, το αρνί και το κατσίκι θα έπρεπε να πωλείται φέτος προς 18 ευρώ/κιλό και άνω.

«Οι τιμές στις ζωοτροφές (σιτάρι, καλαμπόκι) διπλασιάστηκαν, στη σόγια τριπλασιάστηκαν. Η ενέργεια εκτοξεύτηκε, οι κτηνοτροφικές μονάδες δυσκολεύονται, ενώ πολλές έκλεισαν. Είχαμε προειδοποιήσει από τον Οκτώβριο πως οι τιμές ξεφεύγουν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απλώς επίσπευσε αυτό που βλέπαμε ότι έρχεται», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, Δημήτρης Μόσχος.

Στο μεταξύ, όπως επισήμαναν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και μέλος Δ.Σ του ΕΕΘ, Σάββας Κεσίδης, και ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Μπαλαμπανίδης, ο τζίρος των κρεοπωλείων είναι μειωμένος κατά 30% με 40% και οι παραγγελίες σε σχέση με πέρυσι είναι στο ήμισυ. Σύμφωνα δε με τους εκπροσώπους των παραγωγών, κτηνοτρόφοι σε Λάρισα, Καστοριά και Ιωάννινα έσφαξαν περίπου 20.000 ζώα και αποχωρούν από το επάγγελμα.

«Ο καταναλωτής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πλέον, τα πάντα αυξάνονται. Αν «πεθάνει» ο κτηνοτρόφος «πεθαίνει» και ο κρεοπώλης και για αυτό το λόγο βάζουμε όλοι πλάτη για να συγκρατήσουμε τα κόστη», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, Σάβας Κεσίδης.

«Ο κόσμος έχει φτάσει σε σημείο να φοβάται να ψωνίσει. Αν μειωθεί η ζήτηση για ελληνικά αμνοερίφια, μειώνονται ταυτόχρονα οι σφαγές. Η τελική εξίσωση είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Μπαλαμπανίδης.

Τόσο ο κ. Μόσχος όσο και ο πρόεδρος των Αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά, Δημήτριος Στραζέμης, άσκησαν δριμεία κριτική στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζοντας ότι η ενίσχυση του 2% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών μονάδων που δίνει η κυβέρνηση, για να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι να αγοράσουν ζωοτροφές, είναι απειροελάχιστη, καθώς αναλογικά αντιστοιχούν μόλις 0,70 ευρώ ανά προβατίνα, την ώρα που οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν τετραπλάσιο κόστος στα καύσιμα και στο σογιάλευρο απ’ ό,τι οι Ρουμάνοι, ενώ δίνουν στα ζώα μόνο μη γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές και αναγκάζονται να έρχονται αντιμέτωποι με τον ανταγωνισμό των φθηνότερων εισαγόμενων κρεάτων από Ρουμανία και Βουλγαρία

Τα λαχανικά στα ύψη

Πέρα από το κρέας, βέβαια, και τα λαχανικά είναι στα ύψη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Καταναλωτή, δύο μαρουλάκια κοστίζουν 1,20 ευρώ, ενώ ένα κιλό ντομάτες έχει φτάσει τα 2 ευρώ.  Την ίδια στιγμή, για δύο μόλις αγγουράκια, μια μέση ελληνική οικογένεια θα πρέπει να δαπανήσει 1,30 ευρώ. Δύο φρέσκα κρεμμυδάκια κοστίζουν 1 ευρώ.

Ανάλογη είναι η τάση και σε άλλα αγαθά για το Πασχαλινό τραπέζι, όπως τα τυριά, τα τσουρέκια και τα άλλα αρτοειδή. Αναλυτικά, με βάση τις εκτιμήσεις του ΙΝΚΑ ο  μέσος καταναλωτής θα ξοδέψει 5 ευρώ για μισό κιλό φέτα και περίπου 7 ευρώ για μισό κιλό γραβιέρα, για ένα κιλό ψωμί  2,20 ευρώ. Επίσης είκοσι αυγά κοστίζουν πάνω από 13 ευρώ (στην τιμή συμπεριλαμβάνονται και οι βαφές των αυγών).  Τα δε 20 κιλά κάρβουνα κοστίζουν περί τα 22 ευρώ, με μια μέση τιμή της τάξης των 1,10 ευρώ το κιλό.

Επίσης η τιμή για ένα κιλό τσουρέκι φτάνει ακόμη και τα 15 ευρώ, ενώ πάνω από 10 ευρώ θα δαπανήσει μια οικογένεια για να προμηθευτεί ένα κιλό κουλούρια.  Κάτι λιγότερο από 5 ευρώ θα κοστίσει 1,5 λίτρο κρασί χύμα (με τιμή ανά λίτρο στα 3 ευρώ), ενώ δέκα μπύρες θα κοστίσουν περί τα 16 ευρώ. Για έξι αναψυκτικά θα χρειαστούν 3,80 ευρώ.