Ελλάδα και Ιταλία στο επίκεντρο του Eurοgroup

ΑΠΕ-ΜΠΕ

To ιταλικό ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ θα συζητηθεί και η πορεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Με τα βλέμματα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να είναι εστιασμένα στο «ιταλικό ζήτημα», συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup. Σύμφωνα με την ατζέντα, θα αξιολογηθούν, μεταξύ άλλων, οι προϋπολογισμοί των κρατών- μελών της ζώνης του ευρώ για το 2019.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ένα από τα ζητήματα θα είναι και η πρώτη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, η συζήτηση για τη χώρα μας δεν θα είναι διεξοδική, καθώς μεγαλύτερη σημασία για το Eurogroup θα έχει η επόμενη έκθεση της Κομισιόν στις αρχές του 2019. Με βάση αυτήν την έκθεση, θα αποφασιστεί (τον Φεβρουάριο) η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), υπό την αίρεση ότι τηρείται η «μεταρρυθμιστική διάθεση». Για το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως δεν αναμένεται συζήτηση, καθώς η Ελλάδα είναι μεταξύ των κρατών τα σχέδια των οποίων έχουν κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «συμβατά» με τους κανόνες της ευρωζώνης (σ.σ. γεγονός που σημαίνει ότι ακυρώνεται η μείωση των συντάξεων και θα εφαρμοστεί και το πακέτο των θετικών μέτρων).

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους προϋπολογισμούς των κρατών- μελών με προβλήματα, και θα υπάρξει στο τελικό κείμενο μετά τη συνεδρίαση μια δήλωση για κάθε έναν από αυτούς τους προϋπολογισμούς ξεχωριστά, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην περίπτωση της Ιταλίας, καθώς η διένεξη Ρώμης- Βρυξελλών για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 συνεχίζεται.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν επίσης για τα συμπεράσματα από την πέμπτη επίσκεψη των τεχνοκρατών των ευρωπαϊκών θεσμών στην Κύπρο στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας της. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την Ισπανία, όπου ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου η δέκατη αποστολή μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ένα μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αναμένεται να αφιερωθεί και στις προτάσεις για την εμβάθυνση της ευρωζώνης με τη συμμετοχή και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, καθώς πρόκειται για το τελευταίο Eurogroup πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι αλλαγές που αναμένεται να συμφωνηθούν «μπορεί να μην είναι αυτό που θα ήθελαν κάποιοι ένα χρόνο πριν, αλλά θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες των πιο απαισιόδοξων». Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν στην αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στο ζήτημα της χρηματοδότησης του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων, ο αξιωματούχος σχολίασε ότι στόχος είναι να παραμείνει στην επικαιρότητα το επόμενο εξάμηνο, και δεν αναμένεται να συμφωνηθεί κάποιος οδικός χάρτης, όπως είχε προταθεί αρχικά.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup θα παραστεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για να παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεσή του για την ευρωζώνη.

Στο τραπέζι η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων 

Στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται επίσης η πρόταση για παροχή λογιστικών κινήτρων στις τράπεζες, ώστε να πουλήσουν μαζικά σε funds «κόκκινα» δάνεια. Το σχέδιο αποκαλύφθηκε από το «Bloomberg» αυτή την εβδομάδα και προορίζεται να υποστηρίξει κυρίως τις ιταλικές τράπεζες, που αντιμετωπίζουν ένα «βουνό» προβληματικών ανοιγμάτων 174 δισ. ευρώ και δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε νέες πωλήσεις «κόκκινων» δανείων σε επενδυτές, καθώς θα εγγράψουν μεγάλες ζημιές, που θα θέσουν σε αμφισβήτηση την επάρκεια των κεφαλαίων τους.

Κερδισμένες, όμως, μπορούν να βγουν και οι ελληνικές τράπεζες, στο βαθμό που θα καταφέρουν να προωθήσουν μεγάλες συναλλαγές πώλησης προβληματικών ανοιγμάτων.

Το σχέδιο, σύμφωνα με έγγραφο που είδαν οι ρεπόρτερ του “Bloomberg”, προβλέπει την καθιέρωση ειδικού, ευνοϊκού μοντέλου υπολογισμού των ζημιών από πωλήσεις δανείων, το οποίο θα εφαρμόζεται μόνο όταν οι τράπεζες προχωρούν σε μεγάλες συναλλαγές, οι οποίες θα αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 20% των προβληματικών τους ανοιγμάτων.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της Κομισιόν θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 23 Νοεμβρίου 2016, άρα θα καλύψει ορισμένες μεγάλες συναλλαγές πώλησης δανείων που ήδη έχουν γίνει από ιταλικές τράπεζες.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι, ενώ από τις 5 το απόγευμα και μετά, το Eurogroup υπό τη διευρυμένη σύνθεση των 27, θα συζητήσει τις τρέχουσες πρωτοβουλίες εμβάθυνσης της ΟΝΕ, ενόψει της συνόδου κορυφής της 14ης Δεκεμβρίου. Αυτό είναι και το κρισιμότερο θέμα της ατζέντας αφού θα καθορίσει αν στη συμφωνία μπορεί να συμπεριληφθούν κρίσιμα ζητήματα όπως η εξασφάλιση των καταθέσεων στο πλαίσιο του σχεδιασμού τραπεζικής ενοποίησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle, Bloomberg

Σχετικά άρθρα