Ελλάδα: Smart money 72 δισ. και ευκαιρίες για επιχειρηματικό οικοσύστημα και startups

Ελλάδα: Smart money 72 δισ. και ευκαιρίες για επιχειρηματικό οικοσύστημα και startups
Photo: pixabay.com
Οι ευκαιρίες που «ξεκλειδώνει» το Ταμείο Ανάκαμψης και το ευρωπαϊκό οικοσύστημα - Τι είπαν επενδυτές στο Tech Tour Athens Smart Capital της ΕΑΤΕ.

Επενδύσεις private equity και smart money, της τάξης των 72 δισ. ευρώ, τα οποία δυνητικά θα προσελκύσουν άλλα 30 δισ. ευρώ τα επόμενα 5-7 χρόνια, «ξεκλειδώνει» η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η πολιτική σταθερότητα για την επόμενη τετραετία, μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης.

Επιπλέον, ειδικά για startups και ερευνητικά projects στο χώρο του ICT, είναι διαθέσιμα 6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο του Tech Tour Athens Smart Capital 2023 από στελέχη της κυβέρνησης και από την διοργανώτρια, την ηγεσία της ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, πρώην ΤΑΝΕΟ), που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ.

Η χώρα μέσα σε μια τετραετία έχτισε ένα ανταγωνιστικό σύστημα χρηματοδότησης startups, όπως σημείωσε ο Γιάννης Τσακίρης, πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με πλούσια εμπειρία στην ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων. Το Equifund δημιούργησε την πρώτη γενιά ελληνικών VCs ενώ με το Elevate Greece και το θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε, σε συνδυασμό με μια σειρά από συμπληρωματικές δράσεις οδηγηθήκαμε σε επιτυχείς χρηματοδοτήσεις και εξαγορές ελληνικών startups. Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, σήμερα υπάρχουν 17 ελληνικά VCs, η πλειοψηφία των οποίων υποστηρίζεται από την ΕΑΤΕ ενώ προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ας σημειωθεί ότι μέσω του Unifund 2, είναι διαθέσιμα 50 εκατ. ευρώ για pre-seed, seed και early Series A επενδύσεις, από 30 εκατ. ευρώ του πρώτου προγράμματος, χάρη στη συμμετοχή και νέων επενδυτών.

Οι τομείς που αναμένεται να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αυτοί γύρω από τις πράσινες τεχνολογίες που υποστηρίζουν το climatech όπως η άμυνα, οι βιοεπιστήμες και η υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βέβαια οι founders δεν θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους το γρήγορο exit, ούτε ότι οι εταιρείες τους θα γίνουν μονόκεροι από τη μια μέρα στην άλλη. Όπως εξήγησε ο Μάρκος Βερέμης, partner του BigPi VC, με υπό διαχείριση κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ, απαιτείται στρατηγική συνεχούς ανάπτυξης, με εξαγορές άλλων εταιρειών, όπως για παράδειγμα η Workable, η οποία πριν μερικά χρόνια απέρριψε πρόταση εξαγοράς από το LinkedIn για 150 εκατ. δολ. και σήμερα η αξία της φτάνει τα 500 εκατ. δολ.. Ο Γιώργος Καραντώνης, partner του Metavallon VC, ανέδειξε μεταξύ άλλων το κατακερματισμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο που αναγκάζει πολλές φορές τις ευρωπαϊκές startups να αναζητήσουν αγοραστές για τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο δεύτερο fund, Metavallon IΙ, σε συνέχεια του πρώτου fund, που επένδυσε 32 εκατ. ευρώ σε 29 εταιρείες. Σήμερα η Metavallon VC έχει ενεργό χαρτοφυλάκιο 23 εταιρειών και προωθεί επενδύσεις σε στάδια seed και late seed. Ο Μιχάλης Στάγκος, partner L-Stone VC, με υπό διαχείριση κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ, αναφέρθηκε σε τομείς ενδιαφέροντος πέραν της τεχνολογίας όπως η πρωτογενής παραγωγή, οι δημιουργικές βιομηχανίες και η γαλάζια οικονομία.

Από την πλευρά του Genesis Ventures, με κεφάλαια 25 εκατ. ευρώ, ο partner Δημήτρης Μαρούλης σημείωσε ότι επενδύει σε early stages startups και μέσα σε 1,5 χρόνο έχει υλοποιήσει 25 επενδύσεις. Σχεδιάζει να εξελίξει το πρόγραμμα accelerator που έχει ξεκινήσει, καθώς και να προωθήσει μέσα στο έτος 30-35 επενδύσεις.

Το Τech Tour που διοργάνωσε η ΕΑΤΕ έδωσε την ευκαιρία επαφών μεταξύ επενδυτών από την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και ιδρυτών startups, που παρουσίασαν τις εταιρείες τους με στόχο την εξωστρέφεια και την προσέλκυση χρηματοδότησης. Ανάμεσα στις ελληνικές startups που έκαναν παρουσίαση ήταν οι Clio Muse, Finloup, Bibe Coffee, DeepSea Technologies, e-satisfaction.com, Lastmily, MOPTIL, Angely, Bit Rezus, Caius και Insignio.

Σημειώνεται ότι το Tech Tour είναι μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες επενδυτών. Tην περίοδο 2016-2022, με πάνω από 1.000 ενεργούς επενδυτές, χρηματοδότησε πάνω από 2.900 startups με 18,6 δισ. ευρώ. Κάθε χρόνο διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων σε πόλεις της Ευρώπης συνδέοντας τοπικά οικοσυστήματα με την επενδυτική κοινότητα. Ο Πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην υποστήριξη του Uni.Fund για την διοργάνωση της συνάντησης στην Αθήνα, 6 και 7 Ιουλίου, ενώ η CEO της ΕΑΤΕ, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου και Πρόεδρος στο European Venture Fund Investors Network, έδωσε έμφαση στην ευκαιρία που δίνεται για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ 30 κρατικών χρηματοδοτικών οργανισμών Fund of Funds στην Ευρώπη, στο περιθώριο του Tech Tour.

Την μεγάλη ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς VC και του οικοσυστήματος των startups εξήρε ο William Stevens, επικεφαλής του Tech Tour Europe SA ενώ όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, τα 72 δισ. ευρώ smart money που έρχονται τα επόμενα χρόνια είναι τα μεγαλύτερα κεφάλαια που έχει λάβει ποτέ η Ελλάδα και αυτά θα προσελκύσουν άλλα 30 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα ιδανικό πλαίσιο για την βιώσιμη ανάπτυξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας και σχεδιάζει να προσελκύσει την ελληνική διασπορά σε όλα τα επίπεδα, με την EATE να είναι στον πυρήνα αυτών των προσπαθειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: