Ένας Έλληνας επιστήμονας «προσγειώνεται» σε κομήτη!

Ο Θανάσης Οικονόμου έχει βραβευτεί πολλές φορές διεθνώς για τη συμβολή του στη μελέτη του Ηλιακού Συστήματος και τη συμμετοχή του σε διαστημικές αποστολές.

Ύστερα από δέκα χρόνια και πλέον ταξιδιού στο βαθύ διάστημα και αφού έστειλε «selfie» στη Γη, σε απόσταση 450 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, η «Ροζέτα» ετοιμάζεται να προσγειωθεί στον Νείλο.

roze self
Selfie που τράβηξε η «Ροζέτα».

Εδώ και τρεις μήνες το σκάφος της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), πλησιάζει τον στόχο του, τον κομήτη Churyumov-Gerasimenko. Για αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η ιστορική προσεδάφιση σε αυτόν, σε ένα σημείο που έχει ονομαστεί «Αγκιλκία», από το ομώνυμο νησί στις όχθες του Νείλου.

rozwra
Αναπαράσταση της προσεδάφισης στον κομήτη Churyumov-Gerasimenko

Το ταξίδι του «Rosetta» ξεκίνησε το Μάρτιο του 2004, όταν εκτοξεύτηκε με τον ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 5 και έπειτα από 10,5 έτη έφτασε πριν από 3 μήνες στον προορισμό του, τον κομήτη Churyumov-Gerasimenko, σε απόσταση 3 αστρονομικών μονάδων, δηλαδή 450 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, από τη Γη. Τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων και ξεκίνησε τη διαδικασία της χαρτογράφησης.

Τις πρώτες παρατηρήσεις και τα αποτελέσματα του ιστορικού εγχειρήματος θα μοιραστεί με φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας και βασικός συντελεστής της διαστημικής αποστολής, Θανάσης Οικονόμου.

rrr
O senior scientist του Εργαστηρίου Αστροφυσικής και Διαστημικής Ερευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Θανάσης Οικονόμου

Ο senior scientist του Εργαστηρίου Αστροφυσικής και Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγου, που έχει βραβευτεί πολλές φορές διεθνώς για τη συμβολή του στη μελέτη του Ηλιακού Συστήματος και τη συμμετοχή του σε διαστημικές αποστολές, θα μιλήσει την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του Γενικού Σεμιναρίου του Τμήματος Φυσικής, με θέμα «Rosetta Mission: Η αποκρυπτογράφηση ενός κομήτη από έναν Έλληνα συντελεστή της αποστολής ? Πρώτα Αποτελέσματα».

Αφού εντόπισε το κατάλληλο σημείο προσεδάφισης  έπειτα από ανοικτή διεθνή διαδικασία κατάθεσης προτάσεων, ετοιμάζεται για τη διαδικασία προσέγγισης και απόθεσης σε αυτό του ρομποτικού σκάφους – εργαστηρίου. Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και επισφαλές, καθώς θα γίνει σε συνθήκες συνεχούς εκτόξευσης ύλης και αερίων από τον πυρήνα του κομήτη, με όλο και μεγαλύτερη ένταση όσο πλησιάζει προς τον Ήλιο.