Τέσσερις Έλληνες ομογενείς ανάμεσα στους πιο πλούσιους Αμερικάνους

Τέσσερις Έλληνες ομογενείς ανάμεσα στους πιο πλούσιους Αμερικάνους

Στην λίστα με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς, τέσσερις θέσεις κατακτούν Έλληνες που ξεκίνησαν με λίγα χρήματα και σήμερα κινούν τα επιχειρηματικά νήματα.

Στην λίστα μεταξύ των 400 ζάμπλουτων Αμερικανών, συγκαταλέγονται τέσσερις Έλληνες ομογενείς, σύμφωνα με την φετινή λίστα του επιχειρηματικού περιοδικού «forbes»

Η αρχή γίινεται με τον Τζον Γκατσιματίδη, ο οποίος βρίσκεται στην 282η θέση με περιουσία 2,3 δισ. δολάρια. Ο όμιλος επιχειρήσεων που κατέχει περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ τροφίμων της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα, 400 Βενζινάδικα αλλά και εταιρίες Real Estate.

Ο κ. Γκατσιματίδης φοίτησε στο πανεπιστήμιο NYU και παράλληλα δούλευε ως εργάτης σε σούπερ μάρκετ,  γι αυτό και δεν κατάφερε να πάρει ποτέ το πτυχίο του.

Παρ’ όλα αυτά, το πανεπιστήμιο, το οποίο είναι ένα από τα δέκα καλύτερα των Η.Π.Α., τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα αλλά και επιχειρηματία της χρονιάς για το 1997.

Σήμερα, είναι μέλος της επιτροπής διοίκησης του δημοτικού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ενώ στο βιογραφικό του βρίσκονται πολλές δωρεές σε διάφορα ιδρύματα, στην εκκλησία αλλά και στο δημοκρατικό κόμμα.

Στην 296η θέση της λίστας συναντάμε τον Μάικλ Ζάχαρης, ιδρυτή της Kos Pharmaceuticals και της Vatera Healthcare Partners και συν-ιδρυτής της Arisaph Pharmaceuticals, με περιουσία 2,2 δις. δολάρια.

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ουισκόνσιν, υπηρέτησε στον πόλεμο της Κορέας και έπειτα έπιασε δουλειά σε φαρμακευτική εταιρεία, ενώ παράλληλα σπούδαζε στο πανεπιστήμιο σε νυχτερινό τμήμα για να πάρει το πτυχίο του.

Μαζί με τον συνέταιρό του, Φίλιπ Φροστ, ίδρυσαν το 1972 την «Key Pharma-ceuticals», που ειδικεύεται στα φάρμακα για την καρδιά και το άσθμα, εκτοξεύοντας στα ύψη τις πωλήσεις της εταιρείας στα 836 εκατ. δολάρια, πριν συγχωνευθεί με τη Schering-Plough, το 1986.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του το απέκτησε από την πώληση της επιτυχημένης φαρμακοβιομηχανίας του το 2006 στην Abbott Labs, έναντι 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι παντρεμένος και έχει αποκτήσει με την σύζυγο του Mary, 2 παιδιά. Μένει μόνιμα στη Νέα Υόρκη, ενώ έχει ένα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.

Στην 318η θέση συνεχίζει ο Τζορτζ Αργυρός (και η οικογένειά του) με 2,1 δις. δολάρια, ο οποίος δημιούργησε αυτή την περιουσία από την αγορά ακινήτων και τις επενδύσεις.

Ο Tζορτζ Αργυρός ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα με 900 δολ. δανεικά και σήμερα η περιουσία του αγγίζει τα 1,9 δις. δολ. Μιλάει άπταιστα ελληνικά και είναι ενεργό μέλος της Ελληνοαμερικάνικης κοινότητας, αλλά και από τους μεγάλους «οπαδούς» της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Έπειτα ακολουθεί άλλος ένας Έλληνας κροίσος, ο Ντιν Μητρόπουλος. Ο 66χρονος ομογενής έχει μια μεγάλη ιστορία στην αμερικανική αγορά τροφίμων και κάθε του επιχειρηματική κίνηση αποδεικνύεται χρυσοφόρα. Ο ίδιος έχει το χάρισμα να αγοράζει προβληματικές επιχειρήσεις και να τις μετατρέπει σε … άλογα κούρσας.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι έχει το άγγιγμα του Μίδα, αφού με ο, τι καταπιάνεται ο Ντιν Μητρόπουλος το κάνει κερδοφόρο .

Όσον αφορά την λίστα σε γενικό βαθμό το τιμόνι φαίνεται να κρατά σταθερά επί 21 χρόνια ο Μπιλ Γκέιτς, ο πλουσιότερος άνθρωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, με δεύτερο να τον  φίλο του και συνοδοιπόρο στις φιλανθρωπικές τους δραστηριότητες Γουόρεν Μπάφετ, τον 84χρονο γκουρού των επενδύσεων. Πίσω του έρχεται ο ιδρυτής της εταιρείας oracle, ο 70χρονος Λάρι Έλισον με περιουσία 48,1 δις. δολάρια, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και 47 γυναίκες.

Περιληπτικά :
Μπιλ Γκέιτς: 81,2 δισ.
Γουόρεν Μπάφετ: 67,8
Λάρι Έλισον: 48,1
Τσαρλς Κοχ: 42,9
Ντέιβιντ Κοχ: 42,9
Κρίστι Γουόλτον και οικογένεια: 38,1
Τζιμ Γουόλτον: 36,4
Άλισον Γουόλτον: 35
Σ.Ρόμπσον Γουόλτον: 35
Μαρκ Ζάκερμπεργκ: 34,8

Συνολικά οι τετρακόσιοι πλουσιότεροι Αμερικανοί για το 2014, σύμφωνα με το Forbes , έχουν σωρεύσει 2,29 τρισ. δολαρίων, ποσό το οποίο είναι το υψηλότερο μέχρι στιγμής και οφείλεται στην άνοδο της αποδίδεται εν μέρει στην Γουολ Στριτ 

 

Διαβάστε ακόμα:

 Ένας Έλληνας στους ισχυρούς της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας

Δύο ελληνικές οικογένειες στις πλουσιότερες των ΗΠΑ