Ελληνικές εξαγωγές: «Καραμπόλα» προβλημάτων στις διεθνείς μεταφορές

Ελληνικές εξαγωγές: «Καραμπόλα» προβλημάτων στις διεθνείς μεταφορές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με το «σταγονόμετρο» οι παραγγελίες για Ιταλία και Ισπανία - Αυξάνεται η ζήτηση από Ηνωμένο Βασίλειο.

Καθυστερήσεις στις παραγγελίες πρώτων υλών, προβλήματα στις διεθνείς μεταφορές, περιορισμένη διαθεσιμότητα υπαλλήλων στα τελωνεία, έλεγχοι των οδηγών στις πύλες διέλευσης φορτηγών για τον περιορισμό μετάδοσης της πανδημίας και αναστολή εξαγωγών συγκεκριμένων προϊόντων από χώρες που πλήττονται σφοδρά δημιουργούν ένα σκηνικό “καραμπόλας” προβλημάτων που δοκιμάζει το παγκόσμιο εμπόριο αναδύοντας κινδύνους για την τροφοδοσία καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Μόλις πριν λίγες ημέρες η Αίγυπτος ανέστειλε τις εξαγωγές οσπρίων, μαζί με τις εξαγωγές μασκών και οινοπνεύματος, προκειμένου να εξασφαλίσει επάρκεια για την εγχώρια ζήτηση, ενώ η κυβέρνηση της Σερβίας απαγόρευσε την εξαγωγή μελάσσας ζαχαρότευτλων και προϊόντων μαγιάς/προζύμι. Επίσης δεν επιτρέπει εξαγωγή φαρμάκων, ηλιελαίου και ημιεπεξεργασμένων ελαίων.

Στην Ελλάδα οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και η εγχώρια βιομηχανία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να υπερκεράσει τα προβλήματα σε ένα περιβάλλον που εξελίσσεται δυναμικά. Προς το παρόν η διακίνηση των προϊόντων γίνεται χωρίς προβλήματα, όπως μεταφέρουν στο “F” παράγοντες της αγοράς, ειδικά στον τομέα των τροφίμων.

Πάντως διαπιστώνονται καθυστερήσεις στις παραγγελίες αναφορικά με εισαγωγές πρώτων υλών σε μια σειρά από κλάδους αλλά και “πάγωμα” παραγγελιών σε ορισμένα εξαγωγικά προϊόντα από χώρες που πλήττονται από την πανδημία.

Η Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) εξηγεί στο “F” ότι “υπήρξαν μηνύματα στην αρχή, όταν ξέσπασε η κρίση, για καθυστερήσεις και δυσολίες στις χερσαίες μεταφορές. Για παράδειγμα τα εμπορεύματα που κατευθύνονται στην Ευρώπη διέρχονται από Βουλγαρία, Σερβία και άλλες χώρες συναντώντας μια σειρά από προκλήσεις ανάλογα με τα μέτρα που έχει λάβει η κάθε χώρα”.  Η κ. Σακελλαρίδη σημειώνει στο “F” ότι ο σύνδεσμος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες προώθησε λύσεις. “Πλέον γίνεται έλεγχος στους οδηγούς και αν είναι αρνητικοί στα τεστ περνούν τις συνοριακές διόδους και υπάρχει ροή στις εξαγωγές”, σημειώνει επισημαίνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τόσο στα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού όσο στις παραγγελίες είτε πρώτων υλών για τις παραγωγικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα είτε χωρών-πελατών ελληνικών προϊόντων, οι οποίες πλήττονται από την πανδημία και έχουν αναστείλει μέρος της εισαγωγικής τους δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό διαπιστώνονται προβλήματα στις εξαγωγές μας προς Ιταλία και Ισπανία ενώ αντίθετα προκύπτει σημαντική ζήτηση από τη Μεγάλη Βρετανία λόγω των μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνται σε τρόφιμα στην τοπική αγορά.

Οι εξαγωγές μας θίγονται από την κατάσταση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ιταλίας, του νούμερο ένα πελάτη μας. Στοιχεία που επικαλείται ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων αναφέρουν ότι πέρυσι οι ελληνικές εξαγωγές στην ιταλική αγορά ανήλθαν σε 3,63 δισ. ευρώ καταλαμβάνοντας πάνω από το 10% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών.

Τα προβλήματα διαφοροποιούνται ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας και εξελίσσονται δυναμικά, από την βιομηχανία αλουμινίου μέχρι τα νωπά φρούτα και λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα λάδια και τα καταναλωτικά αγαθά.

Οι εξαγωγείς ζητούν μεταξύ άλλων μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, όπως για τις μεταχρονολογημένες επιταγές, τη χρηματοδότηση μέσω factoring αλλά και άμεση επιστροφή του 90% του πιστωτικού ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις δηλώσεις ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί έως την 31/3/2020 με συμψηφισμό φορολογικών υποχρεώσεων και με το υπόλοιπο 10% να καταβάλλεται σε επόμενο χρόνο μετά τη διενέργεια του σχετικού ελέγχου. Αυτά αποτέλεσαν ένα μέρος των προτάσεων του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) προς τα αρμόδια υπουργεία και δημόσιους φορείς λήψης αποφάσεων.

Στον κόσμο

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο είναι εμφανείς, όπως καταγράφεται από τα κατά τόπους γραφεία οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων. Για παράδειγμα στο Σικάγο διαπιστώνεται πρόθεση καθησυχασμού, δεδομένου ότι τυπικά δεν υφίστανται σε πολιτειακό επίπεδο απαγορεύσεις και δεν παρατηρείται πρόβλημα δυσλειτουργίας εφοδιαστικής αλυσίδας εμπορευμάτων. Ωστόσο, αναφέρεται ότι φόρτος εργασιών σε τελωνεία εμφανίζει σημαντικότατη κάμψη, έως και 90%, λόγω μείωσης αεροπορικού έργου (συμπεριλαμβανομένου cargo).

Στο Ντουμπάϊ επιχειρήσεις αναφέρουν δυσχέρειες κατά την εισαγωγή, όπως καθυστερήσεις που οφείλονται στην περιορισμένη διαθεσιμότητα εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη. Στο Δελχί οι άδειες εισόδου των containers, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων με φρέσκα φρούτα πραγματοποιούνται με μεγάλη καθυστέρηση. Η Γαλλία ενημέρωσε για απαγόρευση εισαγωγής αριθμού containers ενώ γαλλικές εταιρείες όπως η Lactalis, αντιμετώπισαν δυσκολίες στην πρόσληψη εργαζομένων για τη διανομή γάλακτος και κατά συνέπεια οι παραδόσεις διακόπηκαν τις τελευταίες 2 ημέρες.