Ελληνικός Χρυσός: Doing Well by Doing Good για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον

Ελληνικός Χρυσός: Doing Well by Doing Good για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον
DCIM100MEDIADJI_0052.JPG
Ο Απολογισμός Βιωσιμότητας της Ελληνικός Χρυσός, καταγράφει αναλυτικά όλες τις δράσεις της εταιρείας για την οικονομία, τους εργαζόμενους της εταιρείας και την απασχόληση εν γένει, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία αποτυπώνοντας την πολυεπίπεδη προσφορά στην ανάπτυξη της περιοχής.

Από το 2004, έτος κατά το οποίο ανέλαβε τη λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική, η Ελληνικός Χρυσός κινούμενη στη λογική του DoingWellbyDoingGood, έχει θέσει ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από επενδύσεις για την υιοθέτηση υπεύθυνων μεταλλευτικών πρακτικών, που σέβονται την πρώτη ύλη και το φυσικό τοπίο, ενώ παράλληλα δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία σήμερα, αλλά και στο μέλλον. Τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 1 δισ. ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ οι επενδύσεις στο κομμάτι της τεχνολογίας συνεχίζονται με επιταχυνόμενο ρυθμό στην κατεύθυνση της ψηφιοποιήσης των μεταλλείων και της αξιοποίησης βέλτιστων πρακτικών από τη διεθνή εμπειρία της Eldorado Gold.

Ο Απολογισμός Βιωσιμότητας της Ελληνικός Χρυσός, καταγράφει αναλυτικά όλες τις δράσεις της εταιρείας για την οικονομία, τους εργαζόμενους της εταιρίας και την απασχόληση εν γένει, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία αποτυπώνοντας την πολυεπίπεδη προσφορά στην ανάπτυξη της περιοχής.

Σε πρώτο επίπεδο  βρίσκεται η συνεισφορά στη μείωση της ανεργίας, καθώς η Ελληνικός Χρυσός απασχολεί στους κόλπους της περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% εξ αυτών να προέρχεται από το Δήμο Αριστοτέλη, ποσοστό που υπογραμμίζει τη συμβολή της, στην στήριξη της τοπικής οικονομίας και τη μακροχρόνια ενίσχυση της απασχόλησης.

Εστιάζοντας στα σημαντικά έργα που αποτυπώνονται στον Απολογισμό Βιωσιμότητας της Ελληνικός Χρυσός :

  • Αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020 (αξίας άνω των 300.000 ευρώ)
  • Κάλυψη επάνδρωσης των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, δράση αξίας 50.000 ευρώ
  • Ανακαίνιση και αναβάθμιση 7 σχολικών εγκαταστάσεων της περιοχής
  • Εγκατάσταση συστήματος φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη
  • Υλοποίηση για 4η χρονιά του καινοτόμου προγράμματος Ρομποτικής σε συνεργασία με την Eduact, μία επένδυση 90.000 ευρώ που καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον.

Σύμφωνα δε με τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2019-2020, η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε συνολικά το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο.

Κοινωνικές & περιβαλλοντικές επενδύσεις ύψους 1,3 εκατ. ευρώ το 2021

Μέσα στο 2021 η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός ολοκλήρωσε ακόμα ένα τμήμα του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από τη μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησης του έργου έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, παρέδωσε στην τοπική κοινωνία έναν νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών με αρνητική επίπτωση στο τοπικό περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, δώρισε ένα απορριμματοφόρο όχημα στο Δήμο Αριστοτέλη, καλύπτοντας παράλληλα και κάποια έξοδα για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των υπηρεσιών καθαριότητας του  του δήμου, ενώ φρόντισε και για την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, μέσα από τη δωρεά ενός κατάλληλου οχήματος, με τη συνολική δαπάνη της εν λόγω δράσης να ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.

Εξίσου όμως σημαντική ήταν και η συνεργασία με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης για την εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στάθηκε δίπλα και στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, με συνολική έκτακτη στήριξη ύψους 30.000 ευρώ προς το πυροσβεστικό σώμα, για την αντικατάσταση των φθαρμένων ελαστικών των πυροσβεστικών οχημάτων που επιχείρησαν στις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Κοινός παρονομαστής και ενιαία πλατφόρμα συντονισμού, για όλα τα παραπάνω, αποτελεί η εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS) σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας της εταιρείας, το οποίο μέσα από ένα σύνολο προτύπων, καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της εταιρείας προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Αποτέλεσμα του SIMS είναι η συμμόρφωση όλων των επιχειρησιακών διαδικασιών με πρότυπα που ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου διεθνώς.

Οι επόμενες κινήσεις

Πιστή στο όραμά της, η Ελληνικός Χρυσός για τα χρόνια που ακολουθούν σχεδιάζει επιπλέον επενδύσεις 1,9 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Στο business plan της εταιρείας περιλαμβάνεται η δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής πορείας, εκτιμώντας ότι 1.000 νέες θέσεις θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές.

Τα συνολικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον έσοδα της τάξης των 191 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία.

Παράλληλα, κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης η εκτιμώμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές, αναμένεται να αγγίξει τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ 70 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης του Δήμου Αριστοτέλη, πάντα σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία για την ευημερία του τόπου μέσα από το μεγαλύτερο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας που γνώρισε ποτέ η χώρα, στοχευμένο αποκλειστικά σε ένα και μόνο δήμο.