Ελληνο-γαλλική συνεργασία στα οργανικά ηλεκτρονικά

Ελληνο-γαλλική συνεργασία στα οργανικά ηλεκτρονικά

Η «HOPE-Α» δίνει τα «χέρια» με την «AFELIM» σε έναν πολλά υποσχόμενο βιομηχανικό χώρο.

Μπορεί σε πολιτικό επίπεδο η ρήση «Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία» να μην απέδωσε τα μέγιστα, ωστόσο, στον τομέα της επιχειρηματικότητας φαίνεται να δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στις διμερείς σχέσεις, αφού πρόσφατα οι δύο χώρες έδωσαν «τα χέρια» στον κλάδο της βιομηχανίας οργανικών ηλεκτρονικών.

Ειδικότερα, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών «ΗΟPE- A», προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με τον αντίστοιχο γαλλικό σύνδεσμο «AFELIM», η οποία πρόκειται να επισφραγιστεί στη διάρκεια του έβδομου συνεδρίου Νανοτεχνολογίας.

Μολονότι πρόκειται για έναν εξειδικευμένο κλάδο, η ζήτηση των οργανικών ηλεκτρονικών αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, καθιστώντας τα προϊόντα του άμεσα καταναλώσιμα από τις διεθνείς αγορές.

Δίνοντας μια τάξη μεγέθους της εν λόγω αγοράς υπολογίζεται πως οι άπειρες εφαρμογές που έχουν τα ΟΗ στην υγεία, την ενέργεια, το φωτισμό και τις έξυπνες συσκευασίες, θα φτάσουν τα 22 δισ. ευρώ το 2016, ενώ θα υπερδιπλασιαστούν ως το 2023, αγγίζοντας τα 75 δισ. ευρώ.

Τα οργανικά ηλεκτρονικά κινούνται στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης, είναι ανακυκλώσιμα, πιο εύκαμπτα, πιο ελαφριά και πιο φθηνά από τα συμβατικά ηλεκτρονικά, που έχουν ως βασικό στοιχείο το πυρίτιο. Έτσι εμφανίζονται νέα επίπεδα εφαρμογών που αναμένεται να αλλάξουν και να βελτιώσουν τους τρόπους επικοινωνίας, παραγωγής, αποθήκευσης ενέργειας, φωτισμού.

Παραδείγματα των εφαρμογών αυτών είναι οι εύκαμπτες οθόνες, τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά συστήματα, οι εκτυπώσιμες μπαταρίες, τα «έξυπνα» υφάσματα, οι βιοδιαγνωστικές συσκευές, τα εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης, η «έξυπνη» συσκευασία τροφίμων κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ελληνικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών ακολουθεί εξωστρεφή πολιτική και μάλιστα στρατηγικής σημασίας. Πριν από δύο χρόνια ανάλογη κίνηση είχε γίνει με την υπογραφή δύο σημαντικών συμφωνιών με γερμανικούς φορείς στον τομέα των οργανικών ηλεκτρονικών που ανήκουν στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ τώρα η νούμερο δύο οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου της εξασφαλίζει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, αφού ο γαλλικός «AFELIM» αντιπροσωπεύει το σύνολο των γαλλικών επιχειρήσεων ΟΗ αλλά και των γαλλικών ερευνητικών κέντρων που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ως προς τους Γερμανούς εταίρους, ο «HOPE – A» την χρονιά που μας πέρασε υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Κέντρο Τεχνολογιών Οργανικών Υλικών του Βόρειου Ρήνου- Βεστφαλίας, το COPT-NRW, ενώ πρόπερσι είχε εγκαινιάσει τη συνεργασία με το Οrganic Electronics Saxony, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό cluster στα οργανικά ηλεκτρονικά.

Εκτός από τις δραστηριότητες που αναπτύσσει στο εξωτερικό, η δράση του Συνδέσμου στο εσωτερικό της χώρας είναι εξίσου σημαντική. Ο «ΗΟPE-A», υποστηρίζει δύο προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ τα οποία αναπτύσσουν εφαρμογές οργανικών ηλεκτρονικών.

Πρόκειται για το Υφατρόνικ: «Έξυπνα» υφάσματα με ενεργειακή αυτονομία, μια τεχνολογία που θα μπορούσε να αναζωογονήσει τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα, και το ΝανΟργάνικ: Φωτοβολταϊκά νέας γενιάς με στόχο την κατασκευή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αισθητήρες φωτός, θερμοκρασίας, πίεσης κ.ά.