Εμφύλιος στην Ευρώπη για τους κινητήρες των αυτοκινήτων…

Εμφύλιος στην Ευρώπη για τους κινητήρες των αυτοκινήτων…
BRUSSELS, BELGIUM - JULY 6 : European Union flags are seen waving outside the EU Commission Building in Brussels, Belgium on July 6, 2021. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η «ομάδα» της Γερμανίας εναντίον της «ομάδας» της Γαλλίας

Σε γαλλογερμανικό πόλεμο έχει μετατραπεί το  μέλλον του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Μια συμμαχία φιλικών προς τα αυτοκίνητα χωρών υπό την ηγεσία της Γερμανίας «ανέβασε τη θερμοκρασία», σε μια μάχη ενάντια στη νομοθεσία της ΕΕ, που θα έστελνε τους κινητήρες εσωτερικής καύσης για σκραπ, στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από συνάντηση στο Στρασβούργο, υπουργοί από χώρες που «αγαπούν» τα αυτοκίνητα είπαν ότι οι κανόνες που τερματίζουν την πώληση αυτοκινήτων και φορτηγών με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2035 -που έχουν ήδη γίνει αποδεκτοί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν από τα κράτη μέλη- χρειάζονται αλλαγές. 

Ή αλλιώς: «Δεν υπάρχει πρόταση [της Ευρωπαϊκής Επιτροπής] που να ανταποκρίνεται σε αυτό που περιμένουμε, και γι’ αυτό δεν έχουμε ακόμη πετύχει τον στόχο μας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Volker Wissing μετά τη συνάντηση. Αλλά η Γαλλία δεν σχεδιάζει να παραδοθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Παρίσι ανέφερε ότι θα υποστηρίξει με κάθε μέσο το σχέδιο μηδενικών εκπομπών της ΕΕ ως το 2035, όπως και η Μαδρίτη, κάτι που εντάσσει δύο από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής αυτοκινήτων δίπλα σε μια ομάδα μικρότερων κρατών, που έχουν ήδη δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές CO2.

«Είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για αυτό, γιατί [να καθυστερήσουμε] είναι ένα περιβαλλοντικό λάθος και επίσης πιστεύω ότι είναι ένα οικονομικό λάθος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ στο France Info την περασμένη Δευτέρα.

Στην αντίθετη γωνία, η γερμανική κυβέρνηση, μαζί με τους συμμάχους Ιταλία, Πολωνία, Βουλγαρία και Τσεχία, πιέζει ώστε τα αυτοκίνητα να μπορούν να λειτουργούν υβριδικά – μια συνθετική και κάπως πιο πράσινη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Όλοι αυτοί μαζί έχουν αρκετό βάρος για να ασκήσουν βέτο στη νομοθεσία που καλύπτουν τους ρύπους των καυσαερίων που ονομάζονται Euro 7, καθώς και τους κανόνες απόδοσης καυσίμου φορτηγών.

Συμφωνία ή καμία συμφωνία 

Η Γερμανία έχει ήδη απορρίψει την προσπάθεια των Βρυξελλών για το 2035. Όπως ανέφερε το POLITICO την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή ήταν πρόθυμη να προτείνει μια ρύθμιση που θα ενίσχυε τη μη δεσμευτική γλώσσα στα περιθώρια του συμφωνηθέντος κειμένου προτύπων αυτοκινήτων. Όμως, δεν πήγε καλά…

«Η πρόταση της Επιτροπής διατυπώθηκε τόσο… μαλακά που δεν θα μπορούσαν να γίνουν πολλά για αυτήν», δήλωσε ο Bernd Reuther, εκπρόσωπος της πολιτικής μεταφορών του FDP. «Έσπρωχνε τα πράγματα πολύ μακριά στο μέλλον. Δεν θέλουμε έναν τέτοιο έντιμο συμβιβασμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διχασμός…

Από την άλλη, η Γαλλία δεν θέλει να αλλάξει ένα μέτρο που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο επίπονων γύρων συνομιλιών, που οριστικοποιήθηκε μεταξύ των χωρών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πέρυσι, και χρειάζεται μόνο μια επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους υπουργούς για να γίνει νόμος.

«Οικονομικά είναι ασυνάρτητο, βιομηχανικά είναι επικίνδυνο, δεν είναι προς το εθνικό μας συμφέρον, δεν είναι προς το συμφέρον των εθνικών μας κατασκευαστών και πάνω απ’ όλα δεν είναι προς το συμφέρον του πλανήτη», είπε ο Le Maire σχετικά με τις προσπάθειες να σταματήσουν. το σχέδιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: