Τραπεζικό sell off στα Χρηματιστήρια – Ο φόβος μετάδοση της Silicon Valley Bank παραμένει

Τραπεζικό sell off στα Χρηματιστήρια – Ο φόβος μετάδοση της Silicon Valley Bank παραμένει
Traders work on the floor of the New York Stock Exchange on March 3, 2023. - Wall Street stocks rose early Friday, extending a market upswing despite lingering worries about the likelihood of more central bank interest rate hikes. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP) Photo: AFP
Παρά τα μέτρα που έλαβαν η Fed και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι επενδυτές φοβούνται ότι ο συστημικός κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει.

Παρά τις άμεσες παρεμβάσεις της Fed και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για να σταματήσει εν τη γενέσει του οποιοδήποτε ζήτημα εξάπλωσης της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, της Silvergate και της Signature Bank, οι χρηματαγορές στην Ευρώπη προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών, με την Αθήνα να σημειώνει νωρίς το μεσημέρι πτώση άνω του 4% στον Γενικό Δείκτη και πτώση άνω του 2,5% στις τράπεζες.

Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 2,4% και ο τραπεζικός Stoxx Bank υποχωρεί 4,4%, ύστερα από απώλειες 3,8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ελβετική Credit Suisse σημειώνει απώλειες 7,8% και η γερμανική Commerzbank ακολουθεί με βουτιά 7,5%. Η HSBC που ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει έναντι του συμβολικού ποσού της μίας λίρας την SVB UK, βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί 2,6%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 2,3%, ο Dax στη Φραγκφούρτη και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφουν πτώση της τάξης του 2,7% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο βυθίζεται στο -4,3%. Νωρίς το πρωί και είχαμε πιέσεις και στα ασιατικά χρηματιστήρια με τον τραπεζικό δείκτη στο Χρηματιστήριο του Τόκιο να κάνει βουτιά 4%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Attica Bank υποχωρεί σχεδόν 10%, ενώ απώλειες άνω του 4% παρουσιάζουν οι μετοχές των EΤΕ, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: