Eμπλοκή στις συζητήσεις με τους θεσμούς – Δύσκολη η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ

Eμπλοκή στις συζητήσεις με τους θεσμούς – Δύσκολη η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ
epa04964544 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) and Alternate Minister of Finance Georgios Chouliarakis (R) at the start of the Eurogroup finance ministers meeting at the European Convention Center in Luxembourg, 05 October 2015. Greece will again be on the agenda of the meeting of Eurgroup finance ministers. EPA/JULIEN WARNAND

Στις 15:30 νέα τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης-θεσμών. Για τις 18:30 έχει προγραμματιστεί το EWG.

Άκαρπη απέβη και η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, το απόγευμα του Σαββάτου.

Στα «αγκάθια» της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, περιλαμβάνονται τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη»), οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η ρύθμιση των 100 δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες παραμένουν σημαντικότατες διαφορές κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών και στο θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων. Οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ μακριά από συμφωνία, λένε οι ίδιες πληροφορίες.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και από την πλευρά των δανειστών το Κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Ράσμους Ρέφερ και Νικολά Τζιαμαρόλι. Η θέση της ελληνικής πλευράς, όπως εκφράστηκε στους δανειστές είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Νέα τηλεδιάσκεψη με στόχο τη συμφωνία πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ στις 18:30 ώρα Ελλάδας θα  συνεδριάσει το EuroWorking Group επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει ει δυνατόν όλα τα «μέτωπα» από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, όμως πλέον είναι πολύ δύσκολο, όπως όλα δείχνουν, να υπάρξει θετική εισήγηση του αυριανού Eurogroup για την εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά: 

Άκαμπτοι οι δανειστές για πλειστηριασμούς και 100 δόσεις