Εμπορικές συμφωνίες της Βρετανίας με την Τουρκία έφερε η συνάντηση Ερντογάν-Μέι

Εμπορικές συμφωνίες της Βρετανίας με την Τουρκία έφερε η συνάντηση Ερντογάν-Μέι
epa05756378 A handout photo made available by Turkish President Press office shows British Prime Minister Theresa May (L) shaking hands with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) during their meeting in Ankara, Turkey, 28 January 2017. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αποφάσισε να συστήσει μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο μια ειδική ομάδα εργασίας.

Η Άγκυρα και το Λονδίνο συμφώνησαν να συστήσουν μια ομάδα εργασίας για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία επισκέπτεται την Τουρκία.

“Συμφωνήσαμε ότι θα έχουμε μια κοινή ομάδα εργασίας για να προετοιμάσει το έδαφος των εμπορικών συναλλαγών μας μετά το Brexit”, δήλωσε η Μέι έπειτα από μια συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά την συνάντησή τους, ο πρόεδρος της Τουρκίας εστίασε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις και πρόσθεσε ότι συζήτησαν το Κυπριακό, καθώς και την κατάσταση στην Συρία και το Ιράκ.

Μέι: Σεβασμός στο κράτος δικαίου

Είναι σημαντικό για την Τουρκία να διατηρήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα πέρυσι, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε στο προεδρικό μέγαρο, η Μέι είπε πως είναι “υπερήφανη” που η Βρετανία στάθηκε δίπλα στην Τουρκία για την προάσπιση της δημοκρατίας της στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

“Τώρα είναι σημαντικό η Τουρκία να υποστηρίξει αυτή τη δημοκρατία διατηρώντας το κράτος δικαίου και υποστηρίζοντας τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είπε.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και περίπου 40.000 έχουν φυλακιστεί. Το εύρος της καταστολής έχει προκαλέσει ανησυχίες σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα μέτρα ήταν απαραίτητα για να ξεριζώσει τους υποστηρικτές της απόπειρας πραξικοπήματος.

Έπεσαν οι υπογραφές για την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών

Η βρετανική BAE Systems υπέγραψε σήμερα πρωτόκολλο συμφωνίας με την Turkish Aerospace Industries (TAI) για την κατασκευή μιας νέας γενιάς τουρκικών μαχητικών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανική κυβέρνηση.

“[Η συμφωνία] σημαδεύει την έναρξη μιας νέας και ενισχυμένης εμπορικής σχέσης με την Τουρκία”, δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

“Η BAE Systems και η TAI (Turkish Aerospace Industries) υπέγραψαν σήμερα ένα ‘πρωτόκολλο συμφωνίας’ που εγκαθιδρύει έναν συνεταιρισμό για την ανάπτυξη του φιλόδοξου συστήματος Turkish Fighter Programme TF-X”, αναφέρει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

 

Το συμβόλαιο, αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών (125 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων λιρών στη διάρκεια των επόμενων είκοσι ετών, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Μέι.

“Η συμφωνία επιβεβαιώνει μια συνεχή συνεργασία για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του αεροσκάφους”, διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής της BAE Systems, Ίαν Κινγκ.

Ο τουρκικός στρατός εμπλέκεται αυτή την ώρα σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως στη βόρεια Συρία όπου η Άγκυρα ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου επιχείρηση για την απώθηση προς τον νότο των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των κουρδικών πολιτοφυλακών.