Εμπορικός πόλεμος: Η ΕΕ ετοιμάζει αντίποινα ύψους 100 δισ. ευρώ για τους δασμούς Τραμπ

Εμπορικός πόλεμος: Η ΕΕ ετοιμάζει αντίποινα ύψους 100 δισ. ευρώ για τους δασμούς Τραμπ
container ship and commercial port in deep sea loading and unloading cargo from container ship import and export by crane for distributing goods by trailers transportation. cinematic process. Photo: Shutterstock
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί ότι η νέα δασμολογική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ αγγίζει σχεδόν το 97% των εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ. Με τις διαπραγματεύσεις σε οριακό σημείο, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον βαδίζουν ξανά σε τροχιά εμπορικού πολέμου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα πακέτο ύψους 100 δισ. ευρώ για αντίμετρα στις ΗΠΑ, σε περίπτωση που δεν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν συνεχιστούν και κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος, μετέδωσε το Bloomberg την Τρίτη.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως τα προτεινόμενα αντίμετρα θα κοινοποιηθούν στα κράτη μέλη ήδη από την Τετάρτη και οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν ένα μήνα πριν οριστικοποιηθεί ο κατάλογος.

Η λίστα των μέτρων από την ΕΕ θα μπορούσε να αλλάξει σε αυτό το διάστημα, ανέφεραν άτομα με γνώση του θέματος.

Το ίδιο το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα την Τρίτη ότι οι νέες δασμολογικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τραμπ απειλούν πλέον ευθέως το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η συνολική αξία των προϊόντων που πλήττονται ή αναμένεται να πληγούν ανέρχεται σε 549 δισ. ευρώ – ή 622 δισ. δολάρια.

«Η κατάσταση είναι μη αποδεκτή και η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή», τόνισε με έμφαση ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς από το Ευρωκοινοβούλιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσων αντιποίνων. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει δασμούς 25% σε στρατηγικούς τομείς όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο και η αυτοκινητοβιομηχανία, με τα νέα μέτρα να αγγίζουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως τα φάρμακα, οι ημιαγωγοί και τα στρατηγικά ορυκτά.

Εφόσον τα μέτρα επεκταθούν, το 97% των εξαγωγών της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ θα βρίσκεται υπό καθεστώς επιβάρυνσης, μια εξέλιξη που μεταφράζεται σε μείζονα κίνδυνο για το εμπορικό ισοζύγιο και την ευρωπαϊκή βιομηχανική ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, η Κομισιόν εξετάζει την επαναφορά παλαιότερων μέτρων ύψους 21 δισ. ευρώ που είχαν ανασταλεί στο παρελθόν, περιλαμβάνοντας στο «οπλοστάσιο» ακόμα και περιορισμούς σε εξαγωγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Σέφτσοβιτς, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να προτάσσει τη διπλωματική οδό. Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νέα πρόταση στις ΗΠΑ με στόχο μια συμφωνία αποκλιμάκωσης, που θα περιλαμβάνει επενδυτικά κίνητρα, αύξηση εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων και μηχανισμούς επίλυσης διαφορών. Η απόφαση της Ε.Ε. να «παγώσει» για 90 ημέρες τα αντίποινα δίνει περιθώριο διαλόγου, αλλά και ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η Ευρώπη δεν θα μείνει άπραγη.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για παράπλευρες απώλειες από τις εμπορικές αναταράξεις. Το ενδεχόμενο μαζικής εκτροπής φθηνών κινεζικών προϊόντων προς την ευρωπαϊκή αγορά λόγω των αμερικανικών φραγμών εγείρει ζητήματα ασφάλειας εφοδιαστικής αλυσίδας και ανταγωνισμού. Η σχετική ομάδα επιτήρησης αναμένεται να παραδώσει την πρώτη έκθεσή της εντός του Μαΐου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ε.Ε. ενισχύει τους δεσμούς της με τρίτες χώρες, επιδιώκοντας διαφοροποίηση εμπορικών ροών και ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: