Εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας

Εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας

Ο κ. Δραγασάκης εξήγησε γιατί αποδίδεται στρατηγική σημασία στις ελληνοκινεζικές σχέσεις

Δίωρη συνάντηση με πολυμελή κινεζική κυβερνητική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Μα Κάι, είχε η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα και μεταξύ των θεμάτων τα οποία συζητήθηκαν ήταν και η επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι το αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων, ενώ αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα στη βάση του τριετούς σχεδίου δράσης το οποίο έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Εξωτερικών και η Αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποδίδεται στρατηγική σημασία στην ανάπτυξη διμερών ελληνοκινεζικών σχέσεων.

«Πρώτον, από οικονομική άποψη η πρωτοβουλία της Κίνας να δημιουργήσει μια γέφυρα εμπορικής συνεργασίας με την Ευρώπη μέσω του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού συμπίπτει με μια βασική πτυχή του δικού μας προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Συγκεκριμένα, ένας βασικός στόχος της κυβέρνησής μας είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας και μια σημαντική διάσταση αυτού του στόχου είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου, των υποδομών μεταφοράς και διανομής αλλά και της μεταποίησης των μεταφερόμενων προϊόντων», σημείωσε στην παρέμβασή του και προσέθεσε:

«Ακριβώς γι’ αυτό υπογραμμίζω ότι εδώ έχουμε μια στρατηγική σύγκλιση συμφερόντων ανάμεσα στις χώρες μας. Δεύτερον, η ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων έχει και μία πολιτική σημασία, διότι συμβάλλει στη συμμετρία των διεθνών μας σχέσεων. Συγκεκριμένα η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της ΕΕ ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συνεργασίας που προσφέρει ο σημερινός πολυπολικός κόσμος και τον στόχο αυτόν ακριβώς υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο η ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας. Τέλος, η ανάπτυξη των σχέσεων μας έχει επίσης μεγάλη σημασία από την άποψη του πολιτισμού, όπως ήδη ανέφερα».