Εν αναμονή πρότασης μομφής κατά του Τζόνσον στον απόηχο του σκανδάλου «partygate»

Εν αναμονή πρότασης μομφής κατά του Τζόνσον στον απόηχο του σκανδάλου «partygate»
Britain's Prime Minister Boris Johnson (C), Britain's Health Secretary Sajid Javid (L) and Britain's Chancellor of the Exchequer Rishi Sunak attend a press conference inside the Downing Street Briefing Room in central London on September 7, 2021. - Breaking an election pledge not to raise taxes, British Prime Minister Boris Johnson on Tuesday announced hefty new funding to fix a social care crisis and a pandemic surge in hospital waiting lists. (Photo by TOBY MELVILLE / POOL / AFP) Photo: AFP
Ο Τζόνσον αντιμετώπισε αυξημένο έλεγχο από το κόμμα του μετά το σκάνδαλο «partygate».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, αποδυναμωμένος από σκάνδαλα εδώ και μήνες για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ στη διάρκεια των lockdown, θα αντιμετωπίσει σήμερα πρόταση μομφής από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός του.

“Το όριο του 15% των κοινοβουλευτικών που ζητούν ψηφοφορία επί πρότασης μομφής κατά του αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος ξεπεράστηκε”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, που είναι επιφορτισμένη με θέματα εσωτερικής διοργάνωσης. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των 18:00 και 20:00 τοπική ώρα (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος) και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στη συνέχεια.

Για να διεξαχθεί η ψηφοφορία επί πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού χρειαζόντουσαν 54 επιστολές βουλευτών του κόμματος του Τζόνσον. Αν ο πρωθυπουργός χάσει, θα γίνουν εσωτερικές εκλογές για να διοριστεί νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος θα γίνει πρωθυπουργός. Αν κερδίσει, δεν θα είναι δυνατό να αντιμετωπίσει άλλη πρόταση μομφής για έναν χρόνο.




Η ψηφοφορία “απόψε προσφέρει μια ευκαιρία να δοθεί τέλος σε μήνες εικασιών και να επιτραπεί η κυβέρνηση να τραβήξει μια γραμμή και να προχωρήσει σε άλλα πράγματα, ανταποκρινόμενη στις προτεραιότητες του πληθυσμού”, αντέδρασε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την ευκαιρία που του δίνεται να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του στους βουλευτές και να τους υπενθυμίσει ότι, όταν είναι ενωμένοι και επικεντρωμένοι στα ζητήματα που έχουν αξία για τους ψηφοφόρους, δεν υπάρχει πιο φοβερή πολιτική δύναμη”, σημείωσε.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Οικισμού, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μάικλ Γκόουβ δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό ενόψει της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής αργότερα σήμερα.

“Ο πρωθυπουργός έχει 100% την στήριξή μου στην σημερινή ψηφοφορία και ενθαρρύνω σθεναρά τους συναδέλφους μου να τον υποστηρίξουν”, αναφέρει η Τρας σε ανάρτησή της στο Twitter.

“Αντεπεξήλθε στην ανάκαμψη από την COVID και υποστηρίζοντας την Ουκρανία απέναντι στην ρωσική επίθεση. Ζήτησε συγγνώμη για λάθη που έγιναν. Οφείλουμε τώρα να επικεντρωθούμε στην οικονομική ανάπτυξη”, προσθέτει η Τρας, η οποία θεωρείτο πιθανή διάδοχος του Τζόνσον.

Ο επίσης θεωρούμενος πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρίσι Σουνάκ, αναφέρει σε δική του ανάρτηση στο Twitter: “Από την εκστρατεία εμβολιασμού ως την απάντησή μας στην ρωσική επίθεση, ο πρωθυπουργός έχει δείξει την ισχυρή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα μας”.

“Τον υποστηρίζω σήμερα και θα συνεχίσω να τον υποστηρίζω καθώς επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη της οικονομίας, στην αντιμετώπιση του κόστους ζωής και στο ξεκαθάρισμα των εκκρεμοτήτων από την COVID-19”, προσθέτει.

Στη συνέχεια και ο Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι υποστηρίζει τον πρωθυπουργό.

Απέχοντας πολύ από το να μπει μια τελεία στο σκάνδαλο που ταλανίζει εδώ και έξι μήνες τη συντηρητική κυβέρνηση, η δημοσιοποίηση την περασμένη εβδομάδα του πορίσματος της έρευνας της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι, που παραθέτει λεπτομερώς το εύρος των παραβιάσεων των κανόνων κατά της COVID-19 στην Ντάουνινγκ Στριτ, προκάλεσε εκ νέου αιτήματα για παραίτηση του Τζόνσον, που ανακοινώνονταν με το σταγονόμετρο.

Ο Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο (κάτι πρωτοφανές για έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό), δήλωσε ότι “αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για ο,τιδήποτε συνέβη”, αλλά σημείωσε ότι οφείλει “να συνεχίσει” τη δουλειά του.

Το σκάνδαλο, όπως και η εκτίναξη των τιμών που προκαλεί ιστορική μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, έχει ήδη προκαλέσει πτώση της δημοτικότητάς του, επιφέροντας μεγάλο πισωγύρισμα στους Συντηρητικούς στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Μαρτίου. Ο Τζόνσον παρέμεινε, προβάλλοντας κυρίως τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη δυτική απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επίσης προς το παρόν ευνοείται από την απουσία προφανούς διαδόχου του στις τάξεις των Συντηρητικών, οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία εδώ και 12 χρόνια στη Βρετανία.