Εν δυνάμει διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-ΕΕ μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου

Εν δυνάμει διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-ΕΕ μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου
epa05398544 correcting epa05398423 Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu gives a press breifing at the end of EU / Turkey accession intergovernmental conference in Brussels, Belgium, 30 June 2016. Ministers open a new chapter in negotiations and negociate with Turkey visa-free access to the Schengen area. EPA/OLIVIER HOSLET CAPTION CORRECTION: ID OF PERSON IS MEVLUT CAVUSOGLU. APOLOGIES FOR ANY INCONVENIENCE.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε στις αναφορές για ύπαρξη προετοιμασμένης λίστας χιλιάδων υπόπτων πριν το πραξικόπημα.

Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν ότι η Τουρκία είχε ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο δικαστών και άλλων προσώπων που σκόπευε να συλλάβει πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος είναι «απαράδεκτες», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο λογαριασμό του στο Twitter, o επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έγραψε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ούτε εκατοστό από τα επιτεύγματά της στους τομείς των πολιτικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας αλλά και στην επιβολή του νόμου και της τάξης.

Νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε δηλώσει:

«Φαίνεται τουλάχιστον ότι κάτι είχε προετοιμαστεί. Οι κατάλογοι είναι διαθέσιμοι κι αυτό υποδεικνύει ότι ήταν προετοιμασμένοι για να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο στάδιο».

Τέτοιου είδους τοποθετήσεις είναι «απαράδεκτες» υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου στο Twitter.

Χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα, πρόσθεσε:

«Φαίνεται πως ο Χαν απέχει πολύ από το να κατανοεί απολύτως όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. Η πρωταρχική μας προσδοκία από την ΕΕ και τους συμμάχους μας είναι να υποστηρίξουν τη δημοκρατική διαδικασία στην Τουρκία και να καταδικάσουν απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος».