Ένα δημοσίευμα ήταν ικανό να «ξεσηκώσει» τα ομόλογα της ευρωζώνης

Ένα δημοσίευμα ήταν ικανό να «ξεσηκώσει» τα ομόλογα της ευρωζώνης
Traders are pictured at their desks in front of the DAX board at the stock exchange in Frankfurt, Germany, July 7, 2015. REUTERS/Staff/remote - RTX1JESR

Χθεσινό ρεπορτάζ του Bloomberg για επερχόμενη ελάττωση του QE από την ΕΚΤ αναστατώνει τις αγορές.

Σε υψηλό δύο εβδομάδων ανήλθαν σήμερα οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της ευρωζώνης, με τους επενδυτές να είναι νευρικοί μία ημέρα ύστερα από το δημοσίευμα του Bloomberg που λειτούργησε ως υπενθύμιση ότι οι μαζικές αγορές περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εν τέλει θα μειωθούν.

Η ΕΚΤ δεν έχει συζητήσει τη μείωση του ρυθμού των μηνιαίων αγορών ομολόγων, σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter εκπροσώπου της κεντρικής τράπεζας αργά χθες ως απάντηση στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλούμενο πηγές ανέφερε ότι η ΕΚΤ μάλλον θα μειώσει τις αγορές ομολόγων σταδιακά πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ενώ πολλοί αναλυτές συνεχίζουν να αναμένουν την ΕΚΤ να παρατείνει το πρόγραμμα ύψους 1,7 τρισεκ. ευρώ και πέραν του Μαρτίου του 2017, όπως είναι ο σημερινός σχεδιασμός, και μόνο η ιδέα ότι η αγορά ομολόγων κάποια μέρα θα ολοκληρωθεί ήταν αρκετή για να τρομάξει τις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Η συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι επενδυτές αμφισβητούν κατά πόσο οι κεντρικές τράπεζες κερδίζουν τη μάχη για την ενίσχυση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, και κατά πόσο οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό.

«Με εξέπληξε η αντίδραση. Αλλά απλά και μόνο η ιδέα ότι η ΕΚΤ μπορεί να συζητά τη μείωση ήταν αυτό που τάραξε την αγορά», ανέφερε ο αναλυτής της ING Μπέντζαμιν Σρέντερ. «Εάν ξεκινάς ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα πρέπει από την αρχή να σκεφθείς πώς θα βγεις από αυτό».

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο για δεύτερη συνεχή ημέρα, με τις αποδόσεις των γερμανικών 10ετών τίτλων να ανέρχονται σε υψηλό δύο εβδομάδων στο -0,040% – σημειώνοντας κέρδη σχεδόν 6 μονάδων βάσης τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Στην υπόλοιπη ευρωζώνη, οι 10ετείς αποδόσεις ήταν κατά 3-6 μονάδες βάσης υψηλότερες, με τις ολλανδικές, φινλανδικές, ισπανικές και ιταλικές αποδόσεις να κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου δύο εβδομάδων.

Μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είχε συζητήσει την επέκταση των αγορών περιουσιακών στοιχείων, προκαλώντας ρευστοποιήσεις στις αγορές ομολόγων.

«Ουσιαστικά, δεν υπάρχει λόγος για μείωση καθώς δεν είναι κοντά στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό», σχολίασε ο Πάτρικ Ο’ Ντόνελ, διαχειριστής επενδύσεων στην Aberdeen Asset Management. «Ο λόγος για μια μείωση είναι εάν νιώθεις ότι η πολιτική δεν λειτουργεί ή τα αρνητικά αποτελέσματα ξεπερνούν τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής».

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται μόλις στο 0,4%, πολύ χαμηλότερα από το στόχο της ΕΚΤ για επίπεδα κοντά αλλά κάτω του 2%.