Ένα νόμισμα αξίας 23 εκατ. δολαρίων στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ

Ένα νόμισμα αξίας 23 εκατ. δολαρίων στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ
Είναι κατασκευασμένο από 8 κιλά χρυσού και 6.426 διαμάντια, βάρους 486 καρατίων.

Στις 8 Σεπτεμβρίου συμπληρώνεται 1 χρόνος από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου και μια εταιρεία πολυτελών προϊόντων, η The East India Company, δημιούργησε ένα νόμισμα άνευ προηγουμένου για να τιμήσει την μνήμη της πρώην μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με το Fortune.com, η αξία του νομίσματος αποτιμάται περίπου στα 23 εκατ. δολάρια, έχοντας διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από μια μπάλα του μπάσκετ.

Είναι κατασκευασμένο από 8 κιλά χρυσού και 6.426 διαμάντια, βάρους 486 καρατίων. Χρειάστηκαν 83 άνθρωποι για να δημιουργήσουν το νόμισμα, γνωστό ως The Crown.

Το Crown έχει στο κέντρο του ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα, το οποίο περιβάλλεται από 10 μικρότερα χρυσά νομίσματα που απεικονίζουν το πορτρέτο της βασίλισσας με λέξεις διαφόρων αρετών που η εταιρεία της απέδωσε, όπως η δικαιοσύνη και το θάρρος. Η άλλη πλευρά καλύπτεται με χιλιάδες διαμάντια, απεικονίζοντας το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ για τη συμπλήρωσε 70 ετών στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ αποτέλεσε έμπνευση για πολλές γενιές, ενσαρκώνοντας τις αρετές που την καθοδήγησαν τις τελευταίες επτά δεκαετίες και οι οποίες εξυμνούνται σε αυτό το σπάνιο και εξαιρετικό αφιέρωμα» δήλωσε ο Σαντζίβ Μέχτα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της East India Company, στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

«Είχα την ιδέα να ξεκινήσω μια αποστολή για να συμπεριλάβω όλους τους Βρετανούς πολίτες καθώς και όλους εκείνους που γοητεύονται και συναρπάζονται από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ και την ιστορία της Βρετανίας με έναν τρόπο χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να μοιραστούν το επίτευγμά της» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως η αξία του νομίσματος κρίνεται αποκλειστικά με βάση τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του. Είναι άγνωστο το ποια θα ήταν η αξία του Crown για τους συλλέκτες.

Ακόμα, το κόστος για τη δημιουργία του νομίσματος είναι περίπου το 1/10 των χρημάτων που δαπάνησε το Ηνωμένο Βασίλειο για την κηδεία της Ελισσάβετ το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com