Ένα «σεντόνι» γεμάτο λεφτά

Ένα «σεντόνι» γεμάτο λεφτά

Ο οικονομικός παράδεισος του Champions League γεμίζει κάθε χρόνο τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους με ζεστό χρήμα.

Δόξα, φήμη, γεμάτα γήπεδα, γκολ. Και φυσικά χρήμα. Πολύ χρήμα. Με την κλήρωση των ομίλων του, το Champions League άνοιξε και επίσημα την αυλαία του.

Τριάντα δύο ομάδες διεκδικούν το βαρύτιμο τρόπαιο. Μαζί με αυτό μοιράζονται το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1,34 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά είναι τα χρήματα που θα «πέσουν» στη φετινή περίοδο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του κόσμου.

Κάθε ομάδα που μπαίνει στους ομίλους βάζει στα ταμεία της 8,6 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε νίκη πριμοδοτείται με ένα εκατομμύριο ενώ κάθε ισοπαλία με 500.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Μπέιλ από «χρυσάφι»

Η πρόκριση στη φάση των play offs αμείβεται με 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ όποιος σύλλογος προχωρήσει στα προημιτελικά θα κερδίσει 3,9 εκατ. και στον ημιτελικό, 4,9 εκατ. ευρώ.

Ο τελικός νικητής της διοργάνωσης θα λάβει επιπλέον 10,5 εκατομμύρια, ενώ ο χαμένος δεν θα φύγει από το γήπεδο και τόσο παραπονεμένος, μιας και παρέα με το αναμνηστικό της συμμετοχής θα εισπράξει 6,5  ζεστά εκατομμύρια.

Περίπου 530 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες μοιράζονται στους συλλόγους, ποσό που αντιστοιχεί στο 75% των συνολικών εσόδων. Τα υπόλοιπα χρήματα μένουν στα ταμεία της UEFA για πάσα χρήση.

Το μοίρασμα των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, γνωστό κι ως market pool, καθορίζεται από τη δημοτικότητα του εκάστοτε συλλόγου. Κοινώς, όσο πιο εμπορική ομάδα είσαι, τόσο περισσότερα χρήματα θα βάλεις στα ταμεία σου.

Διαβάστε ακόμη: Με τα φτερά της Qatar Airways «πετάει» η Μπάρτσα

Στην περσινή του συμμετοχή, ο Ολυμπιακός -η μοναδική ομάδα που εκπροσώπησε το ελληνικό ποδόσφαιρο στο Champions League- εισέπραξε 11.646.000 ευρώ. Μετά τον φετινό αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από την γερμανική Σάλκε, η ομάδα του Πειραιά θα απολαύσει ξανά τη «μοναξιά» της είσπραξης ολόκληρου του market pool. Σε αντίθετη περίπτωση, το ποσό θα μοιραζόταν 55-45.

Η περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μπάγερν Μονάχου, κέρδισε συνολικά 55.046.000 ευρώ, ενώ η δεύτερη Ντόρτμουντ μάζεψε 54.161.000 ευρώ.

Όμως, μιας κι ένα κύπελλο από μόνο του δεν σημαίνει πάντοτε και περισσότερα κέρδη, η Γιουβέντους κατάφερε πέρσι να μαζέψει 65,3 εκατ., 51,4 εκατ. η Μίλαν, 48,4 εκατ η Ρεάλ Μαδρίτης και 45,5 εκατ. η Μπαρτσελόνα.

Καλές λοιπόν οι διακρίσεις, όμως όσο περισσότερο χρήμα μαζέψεις, τόσο πιο εύκολη θα κάνεις τη ζωή σου μέχρι τη συμμετοχή στην επόμενη διοργάνωση.