Ένα «Zωντανό Mουσείο» για την Κέρκυρα του 19ου αίωνα

Ένα «Zωντανό Mουσείο» για την Κέρκυρα του 19ου αίωνα

Η Θεοδώρα Ευθυμίου μιλά στο FortuneGreece για το μοναδικό πάντρεμα της ιστορικής παράδοσης με την ρομποτική.

Για την Κατερίνα Ράντου και την Θεοδώρα Ευθυμίου, η τουριστική ανάδειξη της Κέρκυρας αποτελεί προσωπικό στοίχημα και οικογενειακή υπόθεση. Μάνα και κόρη κέρδισαν το «Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας» 2013 για την καινοτόμα ιδέα δημιουργίας ενός «Ζωντανού Μουσείου» που θα αναπαριστά την ατμόσφαιρα μίας ιστορικής έπαυλης του 19ου αιώνα στην Κέρκυρα με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας.

Η επιλογή της ιδέας τους, η οποία βραβεύτηκε μαζί με άλλες τρεις, λογίζεται ως άθλος αφού ξεχώρισε ανάμεσα σε 295 επιχειρηματικά σχέδια που υποβλήθηκαν συνολικά και στα οποία συμμετείχαν περισσότερα από 800 άτομα.

Η Θεοδώρα Ευθυμίου μιλά στο fortunegreece.com για την επιχειρηματική κίνηση που αναμένεται να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Για την ίδια, η διάκριση ήταν αυτομάτως το εισιτήριο προκειμένου ένα όνειρο ζωής να γίνει πραγματικότητα σε έναν τόπο με πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.

Το Casa Parlante, μια επένδυση της τάξεως των 150.000,00 ευρώ, σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανοίξει επισήμως τις πύλες του και να υποδεχτεί το κοινό που θέλει να ξεναγηθεί στην Κέρκυρα του 19ου αιώνα. Μέσα από αυτή τη χρονομηχανή ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά την καθημερινή ζωή μίας τυπικής οικογένειας ευγενών του 19ου αιώνα, με κινούμενες ανθρώπινες φιγούρες, πραγματικές μυρωδιές και ήχους εκείνης της εποχής.

Κυρία Ευθυμίου το Casa Parlante κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά και το «Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας» 2013. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι επιλεγήκατε και τι άλλαξε με αυτή τη διάκριση;
Είμαστε ένας από τους τέσσερις νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας για το 2013. Αρχικά, θα ήθελα να πω πως είναι μεγάλη μας τιμή που το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας και κατά επέκταση ο όμιλος Libra πίστεψε στην ιδέα μας και μας στήριξε, επιβραβεύοντάς μας με αυτόν τον τρόπο. Θεωρώ πως επιλεχθήκαμε μαζί με τους άλλους τρεις νικητές επειδή παραδώσαμε καταρχήν μία αίτηση που πληρούσε τα κριτήρια ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου και επίσης, παρουσιάσαμε μία επιχειρηματική ιδέα ιδιαιτέρως πρωτότυπη και καινοτόμα για τα δεδομένα της χώρας μας. Φυσικά, η συγκεκριμένη διάκριση μας έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε ένα όνειρο ζωής και άλλαξε τον τρόπο ζωής μας!

 Διαβάστε ακόμη: Ο 39χρόνος ομογενής επιχειρηματίας που θα ζήλευε ακόμη και ο Ωνάσης

Πως γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός  «Ζωντανού Μουσείου»; Τι διαφορετικό θα προσφέρει στο κοινό από ένα συνηθισμένο μουσείο;
Η Κέρκυρα -το νησί από το οποίο καταγόμαστε εγώ και η μητέρα μου, πλέον και συνεργάτης μου- προσφέρει απλόχερα έναν ιστορικό και πολιτισμικό πλούτο που είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητος. Μία απλή επίσκεψη στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης της Κέρκυρας είναι αρκετή ώστε να δούμε πως το μέρος σφύζει από ζωή και ταυτόχρονα συγκαταλέγεται σε ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η αρχική ιδέα λοιπόν ήταν να μεταφέρουμε τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο, ώστε να ζήσει ο ίδιος στιγμές από εκείνη την εποχή και να μην είναι απλός παρατηρητής της εξαιρετικής και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της πόλης. Δημιουργήσαμε ένα αστικό αρχοντικό του 19ου αιώνα όπου μέσα ζει μία τυπική οικογένεια αστών με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Ο επισκέπτης παρακολουθεί τις καθημερινές συνήθειες της οικογένειας, καθώς μπροστά του ξεδιπλώνεται μία ιστορία που παίρνει σάρκα και οστά, καθώς επηρεάζει όλες τις αισθήσεις του. Κάθε βήμα μας στους χώρους ζωντανεύει την ιστορία, η οποία ξαναγράφεται από κάθε επισκέπτη και την εμπειρία του. Προσφέρουμε μία πιο ολοκληρωμένη αντίληψη για τα ιστορικά δεδομένα εκείνης της εποχής, δημιουργώντας την αίσθηση μίας πραγματικής επίσκεψης σε μία παλαιά οικία, η οποία «ζει» μέχρι και σήμερα.

Για τι τάξεως επένδυση μιλάμε;
Η επένδυσή μας αγγίζει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Σε τι φάση βρίσκεται η διαδικασία της ανακαίνισης και πότε θα ανοίξει και επισήμως της πύλες του στο κοινό το Casa Parlante;
Πλέον, έχουμε ολοκληρώσει το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου και μετά από κάποιες τελευταίες γραφειοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν, θα είμαστε απολύτως έτοιμοι για το κοινό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να μας επισκεφθεί εντός κάποιων ημερών από σήμερα που μιλάμε.

Ποιο θα είναι το κόστος για τον επισκέπτη;
Το κόστος του εισιτηρίου μας θα είναι 5 ευρώ για τους ενήλικες,  3 ευρώ για μαθητές και φοιτητές και 10 ευρώ για privé ξενάγηση group.

Με ποια κριτήρια επελέγη ο 19ος αιώνας;
Ο 19ος αιώνας για την Κέρκυρα, ήταν μία περίοδος άνθησης του πολιτισμού της μέσα από τις επιρροές που είχε δεχθεί από τους ξένους κατακτητές της (κυρίως Ενετούς, Γάλλους και Άγγλους) και μία περίοδος πλούσιων ιστορικών γεγονότων. Παρουσιάζεται ανάπτυξη του εμπορίου, της οικονομίας, των τεχνών και του πνεύματος, μετατρέποντας το ιδιαίτερο αυτό μέρος σε πνευματικό κέντρο της Ελλάδας εκείνης της εποχής. Εκείνη την περίοδο, τα αστικά αρχοντικά γίνονται κέντρα της διανόησης και των τεχνών και η ζωή της Παλαιάς πόλης δημιουργεί τη δική της ιστορία.

Πώς πιστεύετε ότι θα συμβάλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού και με ποιο τρόπο σκοπεύετε να το επικοινωνήσετε;
Θεωρούμε πως οι επισκέπτες του Casa Parlante θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κέρκυρας. Φυσικά, αυτή η ιδιαίτερη ματιά που προσφέρουμε όσον αφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό είναι ένα βήμα προς την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, αφού δημιουργεί ποιοτικές υπηρεσίες για τους ξένους επισκέπτες του νησιού μας. Από το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου, έχουμε προσφέρει απασχόληση σε ντόπιους επαγγελματίες και με το ξεκίνημα της επιχείρησής μας δημιουργούνται νέες άμεσες θέσεις εργασίας βοηθώντας την τοπική οικονομία.

Για το κομμάτι της επικοινωνίας μας, δημιουργούνται διαφημιστικά φυλλάδια, το site της εταιρείας μας και φυσικά κινούμε τις διαδικασίες για την διαφήμισή μας μέσα από τα τοπικά μέσα, τα τουριστικά γραφεία και τα social media.

Για την υλοποίηση του Μουσείου είναι απαραίτητη η συμβολή της ρομποτικής. Υπάρχει κάποια επιστημονική ομάδα που έχει επιφορτιστεί με αυτό το δύσκολο έργο;
Ο κος Νίκος Μπαζιώτης ο οποίος έχει σπουδάσει Ρομποτική Τεχνολογία και είναι συνεργάτης του Libra Group μας βοήθησε στην εφαρμογή των ειδικών μηχανισμών και οι ρυθμίσεις γίνονται και μέσω Λονδίνου, όπου είναι η έδρα του.
Ο κος Μπαζιώτης σε συνεργασία με τον κο Γιώργο Αλαχούζο και τον κο Ρούλη Αλαχούζο -οι οποίοι δημιούργησαν εξολοκλήρου τα ανθρώπινα ομοιώματα και έχουν κάνει καταπληκτικές δουλειές στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό- αποτελούν ουσιαστικά την επιστημονική ομάδα που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, όντας από τους καλύτερους επαγγελματίες στον κλάδο τους, κατάφεραν να κάνουν την ιδέα μας πράξη.

Ποια τα επόμενα σχέδιά σας και ποιοι οι οικονομικοί  στόχοι για την φετινή τουριστική σεζόν;
Στα άμεσα σχέδια είναι να αναπτυχθεί και να εμπλουτιστεί περαιτέρω η ήδη υπάρχουσα επιχείρηση. Η Κέρκυρα, ως τουριστικός προορισμός, υποδέχεται περίπου 1.500.000 επισκέπτες ετησίως, παρουσιάζοντας συνεχή ανοδική πορεία. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, στόχος μας είναι να καταφέρουμε να αποκτήσουμε έναν σεβαστό αριθμό επισκεπτών, ώστε να έχουμε μία επιτυχημένη και κερδοφόρα επιχείρηση.

Διαβάστε ακόμη: Η ελληνική λίστα «40 under 40» αποκλειστικά στο Fortunegreece.com