Ένας accelerator για startups που κάνουν τα πρώτα τους βήματα

Ένας accelerator για startups που κάνουν τα πρώτα τους βήματα
Σε μια εποχή που τα κεφάλαια για χρηματοδότηση είναι περισσότερα, είναι σημαντικότερο από ποτέ να είναι οι startups προετοιμασμένες να τα διεκδικήσουν.

Στα πρώτα βήματα μίας startup, μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι να αναζητήσει με επιτυχία τη στήριξη εκείνη που χρειάζεται για να μπορέσει να προχωρήσει στα επόμενα στάδια και να ανοίξει τα φτερά της προς την επιτυχία και την πραγματοποίηση των ονείρων των ιδρυτών της. Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για τις νεοφυείς εταιρείες είναι ολοένα και αυξανόμενο και έχουν ενεργοποιηθεί αρκετά προγράμματα επιτάχυνσης. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να υποστηρίζονται ουσιαστικά στα πρώιμά τους στάδια και να τους προσφέρεται χρηματοδότηση.

Τα εφόδια που χρειάζεται μια πρώιμη startup είναι ένα αρχικό κεφάλαιο χρηματοδότησης που θα καλύψει πρώτα έξοδα, σημαντική καθοδήγηση και εκπαίδευση σε ζητήματα που αφορούν τη δημιουργία business plan, τη σωστή τοποθέτηση στην αγορά, τη διαμόρφωση ενός ελάχιστα βιώσιμου προϊόντος (MVP) και την επαγγελματική δικτύωση. Πολύ συχνά, τα προγράμματα επιτάχυνσης εστιάζουν στα τελευταία, αφήνοντας τις ομάδες μόνες τους στην αναζήτηση κεφαλαίων. Υπάρχουν ωστόσο, και ολοκληρωμένες λύσεις.

Στην ετήσια έρευνα που διενεργεί το Found.ation με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), ανατρέχει στους λόγους που οι διαχειριστές κεφαλαίων επενδυτικών συμμετοχών (VC funds) είναι επιφυλακτικοί και απορρίπτουν τις αιτήσεις που δέχονται. Σύμφωνα με το report, ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο μία startup βλέπει ένα αίτημα χρηματοδότησης να απορρίπτεται από τα VCs είναι το ότι η πρόταση που προσφέρει δεν ταιριάζει στο επενδυτικό προφίλ του fund, ενώ ο δεύτερος πιο σημαντικός λόγος απόρριψης είναι το ότι δε διαθέτει πραγματικό προϊόν παρά μόνο σε φάση ιδέας. Κάτι επίσης που διαδραματίζει ρόλο στην απόφαση και αποτελεί τον τρίτο πιο συνηθισμένο λόγο απόρριψης από τα VCs είναι ο έντονος ανταγωνισμός ή / και η κατακερματισμένη αγορά στην οποία θέλει να δραστηριοποιηθεί μία startup.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι πολλές startups δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το πώς να επικοινωνήσουν την ιδέα τους, δεν έχουν μελετήσει σωστά τον ανταγωνισμό ή την αγορά στην οποία εισέρχονται, και γενικότερα τους λείπει η εμπειρία για το τι πρέπει να προσέξουν ώστε να ξεχωρίσουν στον χώρο τους.

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας από τα πρώτα στάδια

Το EIT Digital είναι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός που υποστηρίζει την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη. Μία από τις σημαντικότερες δράσεις του, το EIT Digital Venture Program ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα λίγα προγράμματα – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη – το οποίο υποστηρίζει ενεργά ομάδες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει ακόμη νομική σύσταση εταιρείας. Συνδυάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης με χρηματοδότηση και έχει ήδη καθιερωθεί, καθώς διανύει φέτος τον τέταρτο κύκλο του, προσφέροντας καθοδήγηση αλλά και χρηματοδότηση έως 25.000 ευρώ ανά startup. Η μοναδικότητά του έγκειται και στο γεγονός πως δεν αποτελεί κάποιου είδους διαγωνισμό, αλλά προσφέρει χρηματοδότηση σε όλες τις ομάδες που θα επιλεχθούν και θα ολοκληρώσουν επιτυχώς κάθε κύκλο. Μέχρι σήμερα, μέσω του προγράμματος έχουν δοθεί €360.000 σε 24 startups.

Πρόκειται για μία μοναδική δράση υποστήριξης της επιχειρηματικότητας που υλοποιείται από το Found.ation στην περιοχή των ανατολικών Βαλκανίων (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία) σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό EIT Digital, ενώ, συνολικά, αποτελεί μία πανευρωπαϊκή δράση που περιλαμβάνει 20 χώρες. Είναι, ουσιαστικά, ένας accelerator ειδικά σχεδιασμένος ώστε να βοηθήσει τις νέες startups να αναπτύξουν και ολοκληρώσουν το προϊόν τους σε στάδιο λειτουργικού πρωτοτύπου (MVP) με τη βοήθεια έμπειρων μεντόρων από την ομάδα του Found.ation και το δίκτυο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας. Επιπλέον, αποτελεί αρωγό τους στο να δώσουν νομική υπόσταση στην εταιρεία τους και να αναζητήσουν την πρώτη τους χρηματοδότηση.

Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση

Οι αιτήσεις για τη φετινή έκδοση του προγράμματος, EIT Digital Venture Program 2021, έχουν ήδη ανοίξει, πραγματοποιούνται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα και οι νέες startups μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως τις 8 Απριλίου 2021. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεκτές γίνονται αιτήσεις από ομάδες που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε νομική σύσταση εταιρείας και δραστηριοποιούνται σε έναν από τους παρακάτω τομείς της αγοράς: Ψηφιακή Βιομηχανία, Ψηφιακές Πόλεις, Ψηφιακή Υγεία/Ευεξία, Ψηφιακές Υποδομές και Ψηφιακή Οικονομία, ενώ ενθαρρύνεται και υποστηρίζεται η συμμετοχή ομάδων που διαθέτουν γυναίκες founders, όπως και τις προηγούμενες χρονιές.

Το φετινό πρόγραμμα θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως σε online περιβάλλον, για να διευκολύνει τις ομάδες από κάθε χώρα και περιοχή. Θα επιλεγούν έως και 10 ομάδες, οι οποίες θα λάβουν μέρος σε ένα διήμερο bootcamp, όπου θα παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες και χρήσιμα εκπαιδευτικά workshops. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μια περίοδος 8 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ομάδες θα έχουν το χρόνο να αναπτύξουν το προϊόν τους και να ετοιμάσουν την παρουσίασή τους, λαμβάνοντας επίσης πολύτιμη καθοδήγηση από έμπειρους mentors. Οι ομάδες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους παρουσίαση στις 6 Ιουλίου 2021 σε ένα ξεχωριστό event που θα αποτελέσει την κορύφωση της φετινής δράσης.

Τα οφέλη για τις startups

Οι ομάδες θα έχουν σε όλο το διάστημα του προγράμματος υποστήριξη από ειδικούς για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του MVP τους, ενώ θα εκπαιδευτούν πάνω στον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης και τη δικτύωση. Tο πρόγραμμα προσφέρει χρηματοδότηση έως €25.000 ανά εταιρεία (κάθε μία από τις ομάδες που θα επιλεχθούν λαμβάνει αρχικά €5.000 ευρώ, €10.000 ολοκληρώνοντας τον κύκλο επιτάχυνσης και επιπλέον €10.000 αν βρει τον πρώτο της χρηματοδότη μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου).

Το EIT Digital Venture Program αποτελεί έναν ολοκληρωμένο accelerator που μπορεί να αναγνωρίσει την αξία μίας νεοφυούς εταιρείας που βρίσκεται στα πρώτα στάδια δημιουργίας της και να σταθεί δίπλα της τόσο με υποστήριξη όσο και με χρηματοδότηση, ώστε να προχωρήσει μπροστά και να αναπτύξει τα προϊόντα και τις λύσεις που έχουν οραματιστεί οι ιδρυτές της. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, είναι έτοιμο να υποδεχθεί τις εταιρείες εκείνες που διαθέτουν τις ιδέες και την καινοτομία ώστε να προχωρήσουν μπροστά και να ξεχωρίσουν σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.