Ένας αληθινός ρεπόρτερ της δημοσιογραφίας

Ένας αληθινός ρεπόρτερ της δημοσιογραφίας

Στα 93 του χρόνια πέθανε ο επί 23 χρόνια διευθυντής της Washington Post και "θρύλος" της αμερικανικής δημοσιογραφίας Μπεν Μπράντλι. 

Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από την ζωή ο θρύλος της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας έντυπης δημοσιογραφίας, Μπεν Μπράντλι.

Ο επί 23 χρόνια διευθυντής της Washington Post, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στην Ουάσιγκτον την Τρίτη και ο θάνατος οφείλεται σε φυσικά αίτια. Ανέλαβε τα ηνία της εφημερίδας Washington post το 1965. Τότε που ελάχιστοι από αυτούς που δεν κατοικούσαν στην Ουάσιγκτον  γνώριζαν την ύπαρξή της και αποτελούσε απλά ένα καθημερινό έντυπο της πόλης, ακόμα και αν αυτή η πόλη ήταν η πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Με πρωτότυπες κινήσεις και δυνατή στρατηγική, συνδύασε μαχητικό ρεπορτάζ από μαχητικούς δημοσιογράφους , με ελκυστικά μεγάλα αφιερώματα, που μέχρι τότε εμφανίζονταν μόνο στα περιοδικά. Είχε την ικανότητα να εμπνέει τους μεγαλύτερους ρεπόρτερ και όταν δεν ήταν ευχαριστημένος να τους «ζητά λίγο ακόμα παραπάνω» και εκείνοι να τρέμουν όταν του πήγαιναν κάποιο κομμάτι τους, όπως δήλωσε ο Μπομπ Γούντγουορντ.

Ήθελε τόσο πολύ την θέση του διευθυντή, που λέγεται πως είπε στην εκδότρια Κάθριν Γκράχαμ, «τη βασίλισσα Βικτωρία» του τύπου, ότι: «Θα έδινα και το αριστερό μου χέρι για την θέση αυτή»

Κορωνίδα της δημοσιογραφικής καριέρας του Μπράντλι ήταν η καθοδήγηση των δημοσιογράφων Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπερνστάϊν στην έρευνά τους και στην αποκάλυψη του περίφημου πολιτικού σκανδάλου Γουότεργκέιτ που προκάλεσε την ατιμωτική παραίτηση του Νίξον από την αμερικανική προεδρία. Ακόμη μία από τις πολλές του επιτυχίες ήταν και η δημοσίευση των «Εγγράφων του Πενταγώνου» στο Βιετνάμ.

Η εφημερίδα, ύστερα από τέτοια ρεπορτάζ διπλασίασε τα κέρδη της. Κατάφερε να κερδίζει 17 Πούλιτζερ –η ίδια εφημερίδα που πριν την Μπράντλι εποχή είχε κερδίσει μόνο τέσσερα, εκ των οποίων μόνο ένα για αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.

Το σημαντικότερο όμως, κι αυτό που πέτυχε ο διευθυντής της, ήταν ότι απέκτησε φιλοδοξία και έγινε σημαντική σε παγκόσμιο επίπεδο.Φιλοδοξία να έχει τους καλύτερους ρεπόρτερς για όπλο και να αποκαλύπτει τα άπλυτα των πολιτικών και των επιχειρηματιών.

Όλοι όσοι δούλεψαν μαζί του, δηλώνουν πως δεν αποζητούσαν ούτε την δόξα ενός Πούλιτζερ ούτε χρήματα, αλλά το «μπράβο» του «Μπεν» (όλοι τον φώναζαν με το μικρό του όνομα).

«Για τον Μπέντζαμιν Μπράντλι, η δημοσιογραφία ήταν κάτι περισσότερο από επάγγελμα – ήταν ένα δημόσιο αγαθό σημαντικό για τη δημοκρατία μας. Αληθινός ρεπόρτερ, είπε ιστορίες που έπρεπε να ειπωθούν – ιστορίες που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε τον κόσμο μας, να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο λίγο καλύτερα» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η ιστορία της σύγχρονης Washington Post ξεκινάει την ημέρα που ο Μπεν Μπράντλι έγινε διευθυντής της εφημερίδας. Ηγήθηκε όλων των μεγάλων αποκαλύψεων και δεν σταμάτησε ποτέ τις προσπάθειες να κάνει την εφημερίδα ακόμα καλύτερη. Ήταν ο καλύτερος» ανέφερε ο Ντόναλντ Γκράχαμ, διευθύνων σύμβουλος της Graham Holdings Company και πρώην εκδότης της Washington Post.