Ένας ελληνικός φούρνος στο Σουδάν

Ένας ελληνικός φούρνος στο Σουδάν

Ο Manoli Cucinkas προσφέρει ελληνικά γλυκά στη Μαύρη Ήπειρο.

Το Σουδάν είναι μια χώρα που δεν χαρακτηρίζεται για την πολιτική της σταθερότητα, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγοι οι Έλληνες επιχειρηματίες που αναζητούν την τύχη τους σε χώρες της ευρύτερης περιοχής καθώς υπάρχει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον πρόσφορο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Έπειτα, κάθε τι δυτικής προελεύσεως έχει εκ φύσεως το πλεονέκτημα ότι είναι διαφορετικό από αυτά που έχουν συνηθίσει οι ντόπιοι και θα κεντρίσει σίγουρα την περιέργειά τους, συν του ότι οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα αγαπητοί ως λαός.

Στο κέντρο του Σουδάν βρίσκεται ένας ελληνικός φούρνος, ο οποίος φτιάχνει κέικ, ελληνικά γλυκά, ψωμί, κανταΐφι και ραβανί, διατηρεί την ελληνική παράδοση και μυεί τους κατοίκους του της περιοχής σε πρωτόγνωρες γαστριμαργικές εμπειρίες.

Ο ελληνικής καταγωγής Manoli Cucinkas εγκατέλειψε το κέντρο της Αθήνας για να δοκιμάσει την τύχη του στην Αφρική, μια αναπτυσσόμενη αγορά. Προερχόμενος από μια οικογένειά που διατηρούσε για πολλά χρόνια στην Αθήνα το δικό της φούρνο, ασχολήθηκε από μικρός με την παραγωγή ψωμιού και γλυκών και αποφάσισε να συνεχίσει το εν λόγω επάγγελμα και εκτός συνόρων. Η αρτοποιία και η ζαχαροπλαστική για την οικογένεια Cucinka αποτελεί άλλωστε μια ενασχόληση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά για περισσότερα από 400 χρόνια.

Η επιλογή δραστηριοποίησης στο Σουδάν έγινε με κριτήριο το γεγονός ότι πρόκειται για μια χώρα πλούσια με πολλές επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και με καλύτερο πολιτικό κλίμα από τις υπόλοιπες χώρες της Αφρικής. Το μεγάλο βήμα έγινε σχετικά πρόσφατα. Από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής έχουν την πολυτέλεια και την τύχη να γεύονται καθημερινά τις ελληνικές λιχουδιές. Τον πρώτο καιρό ο Μανώλης δούλεψε με μηχανήματα που έφερε από την Ελλάδα και καθώς η παραγωγή αυξανόταν αγόρασε στη συνέχεια κι άλλο εξοπλισμό.

Η δημοκρατία του Σουδάν είναι ανεξάρτητο κράτος της Ανατολικής Αφρικής. Εκτείνεται στο ανατολικό τμήμα της γεωγραφικής περιοχής του Σουδάν και είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος χώρα της Αφρικής, με τη γεωργία να αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας της.

Σήμερα στο Σουδάν ζουν περίπου 200 Έλληνες, κυρίως στο Χαρτούμ, οι οποίοι απασχολούνται σε τομείς όπως η βιομηχανία και το εμπόριο. Στο παρελθόν ο αριθμός τους ήταν μεγαλύτερος αρκετά μεγαλύτερος αλλά από τα τέλη της δεκαετίας του 60 με αρχές της δεκαετίας του 70 άρχισε να μειώνεται δραματικά. Αξίζει να αναφερθεί πως οι νέοι σε ηλικία Έλληνες ομογενείς, παρά τον πολύχρονο πόλεμο Βορρά και Νότου, αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην χώρα μας επιστρέφουν στο Σουδάν για να εργαστούν στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Έλληνας επιχειρηματίας που «έφερε» το Λος Άντζελες στο Κολωνάκι!

Ελληνικό μέλι από ατόφιο χρυσάφι!