Ένας «πολιτιστικός θησαυρός» στη διάθεση του Αθηναϊκού Κοινού

Ένας «πολιτιστικός θησαυρός» στη διάθεση του Αθηναϊκού Κοινού

Την άνοιξη του 2017 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποδέχεται το φιλοθεάμον κοινό - Τι προσφέρει η συγκεκριμένη επένδυση. 

Ένας μόλις μήνας απομένει από την κατασκευαστική ολοκλήρωση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με τις πύλες του Ιδρύματος να ανοίγουν επισήμως για το κοινό την άνοιξη του 2017.

Την ώρα που όλες οι επενδυτικές δραστηριότητες έχουν μπει στον «πάγο»  εξαιτίας της κρίσης, η διοίκησή του ΙΣΝ έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη αφού κατάφερε, όχι μόνο να υλοποιήσει το project, αλλά και να είναι εντός του αρχικού της χρονοδιαγράμματος. Το μεγαλεπήβολο έργο, τα «κλειδιά» του οποίου πρόκειται να παραδοθούν στο υπουργείο Οικονομικών που θα είναι ο ιδιοκτήτης και ο φορέας επόπτευσης της ΚΠΙΣΝ Α.Ε, αναμένεται να έχει πολλαπλά  οικονομικά και κοινωνικά οφέλη τόσο σε κρατικό και τοπικό επίπεδο δίνοντας νέα πνοή στην ευρύτερη  περιοχή της Καλλιθέας .

Ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, τόνισε πως για να αναδειχθεί η επένδυση σε πολιτιστικό πόλο διεθνούς εμβέλειας θα χρειαστεί να ολοκληρωθεί και η ανάπλαση της παραλίας.

Επισήμανε δε ότι ο δήμος Καλλιθέας έχει πολλές ιδέες σχετικά με την Εναλλακτική Σκηνή και ότι η τοπική κοινωνία μπορεί να αξιοποιήσει το ΚΠΙΣΝ μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων.

Την ίδια ώρα  σε σχετική μελέτη του «The Boston Consulting Group»  υπογραμμίζεται πως από το εν λόγω κέντρο πολιτισμού θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, θα προκύψουν σημαντικά έσοδα για το κράτος, ενώ  θα υπάρξει ειδική μέριμνα για άτομα με αναπηρία που μέχρι πρότινος αντιμετώπιζαν προβλήματα μετακίνησης και πρόσβασης σε τέτοιου είδους χώρους.

Ειδικότερα, βάσει μελέτης που εκπονήθηκε, το ΚΠΙΣΝ υπολογίζεται ότι θα προσφέρει 140 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ, θα δημιουργήσει 2.300 θέσεις πλήρους απασχόλησης και θα συνεισφέρει 19 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια φορολογικά έσοδα.

Ήδη όπως τόνισε ο  Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Σταύρος Ζουμπουλάκης έχουν γίνει περί τις 36 προσλήψεις στην ΕΒΕ μέσω ΑΣΕΠ, ενώ ο νέος νόμος για τη λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής έκανε λόγο για την εκπόνηση προγραμμάτων πρακτικής άσκησης που βρίσκονται στα «σκαριά» και τα οποία προορίζονται για την απορρόφηση φοιτητών που προέρχονται από Ιδρύματα που έχουν σχέση με την Εθνική Βιβλιοθήκη και με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

1/14

Όσοι αναρωτιέστε τι θα προσφέρει μια τέτοια επένδυση στην πολιτιστική ζωή αυτού του τόπου, οι άνθρωποι που αγαπούν τις τέχνες και τα γράμματα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά πλήθος εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, με το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος να διατίθεται μεταξύ άλλων, για θερινές προβολές ταινιών, αθλητικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικές εκθέσεις.

Παράλληλα, η  Εθνική Λυρική Σκηνή θα λειτουργήσει ως «πολιτιστικό όχημα» που θα φιλοξενεί ομιλίες, παιδικά εργαστήρια, «συναυλίες τσέπης», ενώ  στην περίπτωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και θα υπάρχουν λέσχες ανάγνωσης βιβλίων και μαθήματα υπολογιστών. Μάλιστα στο κτίριο των 22.000 τ.μ., θα φιλοξενείται ένας πολιτιστικός “θησαυρός”, που ούτε λίγο ούτε πολύ, θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση έως και ένα εκατομμύριο βιβλία, με ένα μεγάλο μέρος εξ’ αυτών να είναι διαθέσιμο και σε ψηφιακή μορφή!

Δείτε ένα σχετικό βίντεο: