Ένας πρώην αλεξιπτωτιστής των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ «βύθισε» τη μετοχή της Folli Follie

Ένας πρώην αλεξιπτωτιστής των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ «βύθισε» τη μετοχή της Folli Follie

Η Quintessential Capital Management είναι ένα fund που αρέσκεται σε «ακτιβιστικές ανοικτές πωλήσεις».

Ο Gabriel Grego βρίσκεται πίσω από τη Quintessential Capital Management, την εταιρεία που με μια έκθεση 32 σελίδων για τη Folli Follie, οδήγησε τη μετοχή της εισηγμένης στα «τάρταρα» την Παρασκευή, καθώς «κλείδωσε» στο -29,99% (ή αλλιώς έχασε 300 εκατ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία).

Το fund με έδρα την 330 Madison Avenue, 6th Floor New York, NY 10017 U.S.A. ταρακούνησε την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και επανήλθε το βράδυ της Κυριακής, παρά τις απαντήσεις της Folli Follie, θέτοντας νέα ερωτήματα.

Το όνομά του δεν είναι άγνωστο στην ελληνική αγορά, καθώς μόλις τρία χρόνια πριν είχαν βάλει στο στόχαστρο μια άλλη ελληνική εταιρεία, την Globo, εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά (ΑΙΜ) του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

To 2015, η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία λογισμικού Globo, η οποία ξεχώριζει για τις επιδόσεις της, κατέρρευσε.

Τότε ήταν μια άλλη έκθεση της Quintessential Capital Management, η οποία ανέφερε πως η Globo εμφανίζει υπέρογκα και εκτός πραγματικότητας έσοδα, εμπορικούς συνεργάτες και πελάτες και πολλά άλλα.

Η Globo εντέλει κατέρρευσε όταν αποδείχθηκε πως οι σχετικές αποκαλύψεις της Quintessential ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Τότε, όπως και τώρα, η Quintessential Capital είχε δηλώσει δημοσίως ότι είχε προχωρήσει σε ανοικτές πωλήσεις (short) των μετοχών.

«Στοιχημάτισε» δηλαδή τότε, όπως και τώρα με τη Folli Follie σημαντικά ποσά στην προοπτική κατάρρευσης της αξίας της μετοχής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Quintessential Capital Management είναι ένα μικρού μεγέθους κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση χαμηλότερα των 50 εκατ. δολαρίων.

Το QCM δηλώνει πάντως ένα long / short παγκόσμιο ταμείο συμμετοχών. Όπως διευκρινίζουν οι ιδρυτές της, επενδύουν μέσω ενός συγκεντρωμένου χαρτοφυλακίου τίτλων υψηλής ποιότητας που αποκτώνται ευκαιριακά όταν ο φόβος ή η αβεβαιότητα δημιουργούν ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ τιμής και εγγενούς αξίας.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Gabriel Grego ξεκίνησε την καριέρα του από το Ισραήλ όπου είχε εργαστεί στον όμιλο SFK και το 2008 είχε ιδρύσει την επενδυτική εταιρεία Zanshin Capital.

O Greco, πρώην αλεξιπτωτιστής των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, αναφέρει στο βιογραφικό του πως σπούδασε στα Tufts University, London School of Economics και Columbia University.

Μιλώντας σήμερα στο capital.gr, ανέφερε ότι «το QCM δεν αποκαλύπτει δημόσια τα κεφάλαια που διαχειρίζεται. Προφανώς, έχουμε επαρκείς πόρους ώστε να διενεργήσουμε ένα περίπλοκο, μεταξύ πολλών χωρών, due diligence, με επιτυχία. Αναθέτουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες αρκετές από τις υπηρεσίες μας, ενώ παράλληλα δεχόμαστε μεγάλη στήριξη από ιδρύματα όπως το Kase Learning, του οποίου ηγούνται οι Whitney Tilson και Glenn Tongue».

Επίσης δηλώνει μεγάλος λάτρης της Ελλάδας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Γνωρίζω ότι η Ελλάδα βιώνει μια δύσκολη περίοδο και εύχομαι κάθε επιτυχία ώστε να την ξεπεράσει. Ελπίζω κι εγώ να μπορέσω να προσθέσω ένα λιθαράκι, αποδεικνύοντας αυτά που θεωρώ “σάπια μήλα” τα οποία αναπτύσσονται και απορροφούν κεφάλαια και πόρους εις βάρος των σκληρά εργαζόμενων, νόμιμων εταιρειών»…αναφέρει στην ίδια συνέντευξη.